Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"

Hangonsillan päiväkodin lapset Sanni Sokka, Carlote Bumbiere ja Elsa Lämsä tutkivat uutta kommunikointitaulua yhdessä puheterapeutti Taina Olkinuoran kanssa. Ari Peltonen

Miina Hakala

Hyvinkään Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkodeissa tehtiin tällä viikolla historiaa, kun päiväkotien pihoille asennettiin uudet kommunikointitaulut. Taulussa on molemmin puolin suuri määrä erilaisia kuvia, joiden avulla voi keskustella, ilmaista tunteita tai tarpeita ja ideoida leikkejä. Taulujen yhteydessä on myös suuret liitutaulut piirtämistä varten.

Kommunikointitaulusta on iso apu lapsille, jotka eivät puhu, joilla on ongelmia puheentuottamisessa tai jotka eivät osaa suomenkieltä. Vastaavanlaisia ei ole missään muualla Suomessa.

Taulut on suunniteltu yhdessä leikkipaikkavälinevalmistaja Lappsetin kanssa. Idea kommunikointipisteistä tuli Hyvinkään varhaiskasvatuksen puheterapeutilta Taina Olkinuoralta, joka huomasi samankaltaisia tauluja vieraillessaan Australiassa 1,5 vuotta sitten.

– Minun silmäni aukesivat siellä. Australiassa esteettömyys on aivan eri sfääreissä kuin meillä Suomessa. Siellä myönnetään esimerkiksi yrityksille esteettömän viestinnän tunnuksia. Suomessa viestinnän tasa-arvo ei toteudu missään julkisissa palveluissa, mutta haluamme mennä sitä kohti näillä kommunikointipisteillä, hän sanoo.

Varhaiskasvatuksen opettaja Tuija Laiho kertoo, että lapset ottivat kommunikointitaulut nopeasti omakseen.

– Etenkin 2–3-vuotiaat olivat kuvista tosi innoissaan. Olemme seisseet taulun luona yhdessä, ja nopeasti lapset oppivat näyttämään lauseita kuten esimerkiksi "minä haluan keinua", Laiho kertoo.

Taulusta onkin apua juuri pienimpien lasten lauseen muodostuksen avuksi ja kielen kehittymiseen. Taulu myös lisää lasten ja aikuisten välistä keskustelua ulkona ja mikä tärkeintä, se auttaa lasten keskinäisessä viestinnässä. Esimerkiksi Hangonsillanpäiväkodissa on noin 20 lasta, joiden äidinkieli ei ole suomi.

– Kuvataulu antaa mahdollisuuden jutella kavereiden kanssa, vaikkei ole yhteistä kieltä. Vertaisryhmässä lapsi oppii eniten, Olkinuora sanoo.

Taulujen kuvat on valittu yhdessä lasten kanssa. Kuviin on pyritty valikoimaan sellaisia aiheita, joista lapset keskenään tavallisestikin puhuvat.

Kommunikointitaulujen hankkiminen on osa Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkodeissa käynnissä olevaa Opetushallituksen rahoittamaa Yhes – Yhdessä esteetön -hanketta. Hankkeessa työskentelee Olkinuoran lisäksi osa-aikainen toimintaterapeutti Riikka Marttinen

– Tavoite on, että lapset olisivat tasavertaisia päiväkodin arjessa. Sen ei tarvitse olla kommunikoinnin este, jos ei osaa kieltä, ei pysty tuottamaan puhetta tai sanavarasto heikko. Toimintaterapeutti on paneutunut ympäristön esteettömyyteen, Laiho kertoo.

Kommunikoinnin esteettömyyttä on lisätty hankkeen aikana esimerkiksi tukiviittomia, kuvakortteja ja piirustustauluja käyttämällä leikeissä ja muussakin toiminnassa. Lisäksi henkilökunta on saanut koulutusta leikin havainnointiin.

– Leikkiympäristö ja aikuisen toiminta voivat joko estää tai tukea leikin kielellistä vuorovaikutusta.

Yksi kommunikointitaulu maksaa noin 1200 euroa. Olkinuora ja Laiho ovat sitä mieltä, että tauluista olisi hyötyä ihan kaikkien päiväkotien pihoilla kuten myös julkisissa leikkipuistoissa.

– Kuvavalintoja muuttamalla taulut sopisivat hyvin myös ikäihmisten viestinnän tueksi esimerkiksi puistoihin tai palvelukotien pihoille, Olkinuora sanoo.

Esteettömyyttä päiväkodin arkeen

YHES - Yhdessä esteetön -hankkeen virallinen nimi on Oppimisympäristöjen edistäminen fyysisesti ja vuorovaikutukseltaan esteettömiksi.

Hanke on saanut rahoituksen Opetushallituksen Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistäminen varhaiskasvatuksessa -valtionavustuksesta.

Hanke alkoi syyskuussa 2018 ja se jatkuu kesäkuuhun 2020 asti.

Kyseessä on Hyvinkään varhaiskasvatuksen hanke, jossa muokataan päiväkodin oppimisympäristöä lapsille sekä fyysisesti että vuorovaikutukseltaan esteettömäksi. Mukana ovat Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkodit.

Hankkeessa työskentelee toiminta- ja puheterapeutti, jotka kehittävät päiväkodin henkilökunnan kanssa ympäristöstä mahdollisimman tasavertaista ja esteetöntä.

Tavoitteena onkin myös yhteisöllisen toimintaterapeutin toimenkuvan luominen Hyvinkäälle. Yhteisöllinen puheterapeutti on toiminut Hyvinkään varhaiskasvatuksessa 2007 saakka.

Hankkeessa on kehitetty yhteystyössä Lappsetin kanssa kommunikointipiste edistämään lasten, henkilökunnan ja vanhempien välistä esteetöntä vuorovaikutusta.

Jatkohanke on suunnitteilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ryttylän puistopuutarha hurmaa komeilla puillaan – vaaleanpunaisen talokaunottaren ympärille syntyy jatkuvasti uusia ideoita
 2. Hyvä sää houkuttelee vesille – Hyvinkään kaupungin vuokraveneet ovat olleet tänä kesänä kysyttyjä
 3. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 4. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 5. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 6. HyMK:n speedwayjoukkue toinen Haapajärvellä – Tero Aarnio oli joukkueen pisterohmu
 7. Bottaksen ja Hamiltonin taistelu käy kuumana Itävallassa
 8. Ennakkosuosikki Elian Web ravasi keulalta Suur-Hollolan voittoon
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. CNN: Klubilla Etelä-Carolinassa ammuttu – useita ihmisiä viety sairaalaan
 11. Mies ajoi autolla päin mielenosoittajia Seattlessa – yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti
 12. Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?
 13. Daniel Ståhlilta on kisavire hukassa – valmentaja harmittelee tekniikkaongelmia, kun kiekko lentää harjoituksissa yli 70 metriin
 14. Zidane pitää Real Madridin ruodussa: "Emme ole vielä voittaneet mitään"
 15. Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 3. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 4. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 5. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 6. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 7. Suur-Hollolassa katseet kääntyvät Elian Webiin – "En vaihtaisi hevosta muiden finalistien kanssa"
 8. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki
 9. Vanhankirkon sillasta tehtiin urakkapäätös – paalutustyöt alkavat jo heinäkuussa
 10. Kanye West pyrkii Yhdysvaltain presidentiksi
 11. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 12. Tehtaansuolle uusi esteetön polku – syksyllä terveysmetsäpolulla pääsee pyörätuolillakin kulkemaan rengasreitin
 13. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 14. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 15. Konttikirppis palaa Atomin parkkipaikalle parin vuoden tauon jälkeen – "Paikalle mahtuu ainakin 30-40 myyjää"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.