Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"

Hyvinkään Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkodeissa tehtiin tällä viikolla historiaa, kun päiväkotien pihoille asennettiin uudet kommunikointitaulut. Taulussa on molemmin puolin suuri määrä erilaisia kuvia, joiden avulla voi keskustella, ilmaista tunteita tai tarpeita ja ideoida leikkejä. Taulujen yhteydessä on myös suuret liitutaulut piirtämistä varten.

Kommunikointitaulusta on iso apu lapsille, jotka eivät puhu, joilla on ongelmia puheentuottamisessa tai jotka eivät osaa suomenkieltä. Vastaavanlaisia ei ole missään muualla Suomessa.

Taulut on suunniteltu yhdessä leikkipaikkavälinevalmistaja Lappsetin kanssa. Idea kommunikointipisteistä tuli Hyvinkään varhaiskasvatuksen puheterapeutilta Taina Olkinuoralta, joka huomasi samankaltaisia tauluja vieraillessaan Australiassa 1,5 vuotta sitten.

– Minun silmäni aukesivat siellä. Australiassa esteettömyys on aivan eri sfääreissä kuin meillä Suomessa. Siellä myönnetään esimerkiksi yrityksille esteettömän viestinnän tunnuksia. Suomessa viestinnän tasa-arvo ei toteudu missään julkisissa palveluissa, mutta haluamme mennä sitä kohti näillä kommunikointipisteillä, hän sanoo.

Varhaiskasvatuksen opettaja Tuija Laiho kertoo, että lapset ottivat kommunikointitaulut nopeasti omakseen.

– Etenkin 2–3-vuotiaat olivat kuvista tosi innoissaan. Olemme seisseet taulun luona yhdessä, ja nopeasti lapset oppivat näyttämään lauseita kuten esimerkiksi "minä haluan keinua", Laiho kertoo.

Taulusta onkin apua juuri pienimpien lasten lauseen muodostuksen avuksi ja kielen kehittymiseen. Taulu myös lisää lasten ja aikuisten välistä keskustelua ulkona ja mikä tärkeintä, se auttaa lasten keskinäisessä viestinnässä. Esimerkiksi Hangonsillanpäiväkodissa on noin 20 lasta, joiden äidinkieli ei ole suomi.

– Kuvataulu antaa mahdollisuuden jutella kavereiden kanssa, vaikkei ole yhteistä kieltä. Vertaisryhmässä lapsi oppii eniten, Olkinuora sanoo.

Taulujen kuvat on valittu yhdessä lasten kanssa. Kuviin on pyritty valikoimaan sellaisia aiheita, joista lapset keskenään tavallisestikin puhuvat.

Kommunikointitaulujen hankkiminen on osa Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkodeissa käynnissä olevaa Opetushallituksen rahoittamaa Yhes – Yhdessä esteetön -hanketta. Hankkeessa työskentelee Olkinuoran lisäksi osa-aikainen toimintaterapeutti Riikka Marttinen

– Tavoite on, että lapset olisivat tasavertaisia päiväkodin arjessa. Sen ei tarvitse olla kommunikoinnin este, jos ei osaa kieltä, ei pysty tuottamaan puhetta tai sanavarasto heikko. Toimintaterapeutti on paneutunut ympäristön esteettömyyteen, Laiho kertoo.

Kommunikoinnin esteettömyyttä on lisätty hankkeen aikana esimerkiksi tukiviittomia, kuvakortteja ja piirustustauluja käyttämällä leikeissä ja muussakin toiminnassa. Lisäksi henkilökunta on saanut koulutusta leikin havainnointiin.

– Leikkiympäristö ja aikuisen toiminta voivat joko estää tai tukea leikin kielellistä vuorovaikutusta.

Yksi kommunikointitaulu maksaa noin 1200 euroa. Olkinuora ja Laiho ovat sitä mieltä, että tauluista olisi hyötyä ihan kaikkien päiväkotien pihoilla kuten myös julkisissa leikkipuistoissa.

– Kuvavalintoja muuttamalla taulut sopisivat hyvin myös ikäihmisten viestinnän tueksi esimerkiksi puistoihin tai palvelukotien pihoille, Olkinuora sanoo.

Esteettömyyttä päiväkodin arkeen

YHES - Yhdessä esteetön -hankkeen virallinen nimi on Oppimisympäristöjen edistäminen fyysisesti ja vuorovaikutukseltaan esteettömiksi.

Hanke on saanut rahoituksen Opetushallituksen Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistäminen varhaiskasvatuksessa -valtionavustuksesta.

Hanke alkoi syyskuussa 2018 ja se jatkuu kesäkuuhun 2020 asti.

Kyseessä on Hyvinkään varhaiskasvatuksen hanke, jossa muokataan päiväkodin oppimisympäristöä lapsille sekä fyysisesti että vuorovaikutukseltaan esteettömäksi. Mukana ovat Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkodit.

Hankkeessa työskentelee toiminta- ja puheterapeutti, jotka kehittävät päiväkodin henkilökunnan kanssa ympäristöstä mahdollisimman tasavertaista ja esteetöntä.

Tavoitteena onkin myös yhteisöllisen toimintaterapeutin toimenkuvan luominen Hyvinkäälle. Yhteisöllinen puheterapeutti on toiminut Hyvinkään varhaiskasvatuksessa 2007 saakka.

Hankkeessa on kehitetty yhteystyössä Lappsetin kanssa kommunikointipiste edistämään lasten, henkilökunnan ja vanhempien välistä esteetöntä vuorovaikutusta.

Jatkohanke on suunnitteilla.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut