Sirpa Paatero eroaa – pääministeri Rinteeltä suora syytös Postille harhaanjohtamisesta

Antti Rinne (sd.) Johanna Erjonsalo / Arkisto

Mikko Välimaa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) puolusti itseään perjantaina Posti-riidassa, joka uhkaa paitsi hänen omaa asemaansa myös koko hallituksen asemaa.

Rinne latasi täyslaidallisen syytöksiä Postin johdolle, joka on päämisterin mukaan antanut valtio-omistajalle harhaanjohtavaa tietoa suunnitelmistaan siirtää työntekijöitä liikkeenluovutuksella halvempaan työehtosopimukseen.

Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa, että Posti on toiminut vastoin valtio-omistajan tahtoa. Hän kiisti puhuneensa eduskunnalle "muunneltua totuutta" ja vieritti vastuuta perjantaina eronneelle omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle (sd.).

Rinne perusteli Paateron eroa sanoen, että hän on pääministerinä kesästä lähtien korostanut omistajaohjausministerille, ettei Postissa voida polkea työehtoja. Rinne arvioi, ettei Paatero ole vienyt hänen viestiään riittävän selkeästi Postin johtoon. Paatero jäi perjantaina sairauslomalle, joka kestää 13. joulukuuta asti.

Samalla Rinne syytti suorasukaisesti Postin johtoa toimimisesta valtio-omistajan tahtoa vastaan.

Rinteen mukaan Posti on pyrkinyt häivyttämään viestinnästään riidan ytimessä olevan tärkeän päivämäärän 1. syyskuuta, jolloin Posti siirsi liikkeenluovutuksella 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelu Oy:öön.

– [Postin valtio-omistajalle] 21.8 [antamassa] briiffissä todetaan kahdessa kohdassa selkeästi, että liikkeenluovutus tapahtuu 1.11, Rinne sanoi.

– Vaikuttaa siis siltä, että Posti on yrittänyt häivyttää tuon päivämäärän 1.9. omassa viestinnässään.

Rinne ei kysyttäessä osannut arvioida, nauttiiko Postin hallitus valtio-omistajan luottamusta. Hän vetosi siihen, että asia kuuluu omistajaohjausministerille.

Postin työmarkkinariidasta alkanut kiista repii nyt Rinteen hallitusta sekä opposition paineen takia että sisäisesti.

Hallituskumppani keskusta ilmoitti perjantaina, että puolue haluaa lisäselvyyttä.

Oppositiossa sekä perussuomalaiset että kokoomus vaativat perjantaina Rinteen eroa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoi, että tämä tietäisi koko hallituksen eroa.

Paine Rinnettä vastaan kasvoi perjantaina tunti tunnilta, kun Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola oli vakuuttanut aamulla tiedotteessa, että valtion omistajaohjaus antoi tukensa Postin suunnitelmille siirtää pakettilajittelu liikkeenluovutuksella.

Pohjolan mukaan Postille "ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä". Pohjola luetteli tiedotteessaan päivämääriä, joissa Posti Pohjolan mukaan informoi omistajaohjauksesta vastaavaa ministeri Paateroa.

Eduskunta aloitti perjantaina Posti-riitaan liittyvän välikysymyksen käsittelyn esittelypuheenvuorolla. Välikysymystä esittävät oppositiopuolueet kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Käsittely alkoi poikkeuksellisesti, kun hallituspuolueista SDP:n ja keskustan edustajat puuttuivat suuresta salista. Myöhemmin myös vihreiden kansanedustajat poistuivat salista.

Eduskunta käsittelee välikysymystä ensi viikon tiistaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tv:t, pelit ja pakastimet myyneet erityisen hyvin alkuvuonna Hyvinkäällä ja Riihimäellä – "Keväällä huomasi, että ihmiset panostavat kotiin"
 2. Koulut pyörähtivät Hausjärvellä käyntiin innostuneissa merkeissä – "Lapset tervehtivät iloisesti toisiaan heti aamusta"
 3. Parkkilupien jako alkanut Riihimäellä – Lupa tulee uusia syyskuun 1. päivään mennessä
 4. Läntinen koulualue yhä kipukohtana Riihimäellä – monitoimitalon sisällöstä muutosesitys – kuntalaiskysely tulossa palveluverkkouudistuksesta
 5. Hyvinkään liikenteessä jatketaan ainakin kesäaikatauluilla ainakin syykuun alkuun – "Talviaikatauluun siirtymistä harkitaan koronatilanteen ja matkustajamäärien kehittymisen mukaan"
 6. Pesäpallon päähän saanut Haimi näki katsomosta, kun Koplan Lammila otti debyyttivoittonsa viuhka kädessä – "Koitin olla sotkematta poikien peliä"
 7. Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tuntevat ihmiset päästettiin ääneen pariskunnasta kertovassa kirjassa
 8. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 9. Harrastukset: Sellon möreä ääni lumosi pienen Ruusu Heikkilän ja 5-vuotiaana hän soittaa jo vibraattokappaleita – Milloin on sopiva ikä aloittaa musiikkiharrastus?
 10. Tahkon tytöille täysi pistepotti kotona – sarjan päätöskierros pelataan ensi viikolla
 11. Riihimäen kansallisten tennismestaruudet Tampereelle ja Kouvolaan – turnaus sai postitiivista palautetta
 12. Markku "Crazy Mike" Uuskoski: Jämsä-rallissa toteutui hyvä fiilis
 13. Atalanta Italian ainoa toivo – PSG siipirikkona Mestarien liigan puolivälierään
 14. Tahko päätti poikien Superpesiksen runkosarjan vierasvoittoon – hyvinkääläiset lähtevät pudotuspeleihin lohkoykkösenä
 15. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 2. Riihimäkeläisille kysely tulevasta palveluverkosta – Ohjausryhmän ehdotuksissa koulujen määrät vaihtelevat
 3. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 4. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 5. Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa
 6. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 7. Parkkilupien jako alkanut Riihimäellä – Lupa tulee uusia syyskuun 1. päivään mennessä
 8. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 9. Olli Mustonen tuo Beethovenin Hausjärven kirkkoon – Pianisti kehuu kotikirkkonsa soveltuvuutta pianoresitaaleihin
 10. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 11. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 12. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 13. Hyvinkään Haapasaarentiellä valunut polttoöljyä maastoon – Saastunutta maata kaivetaan parhaillaan ylös
 14. Koulutoimet odottavat THL:n linjauksia kasvosuojainten käyttämisestä – "Tällä hetkellä ohjeistuksemme on, että suojainta saa halutessaan käyttää"
 15. Hyvinkään liikenteessä jatketaan ainakin kesäaikatauluilla ainakin syykuun alkuun – "Talviaikatauluun siirtymistä harkitaan koronatilanteen ja matkustajamäärien kehittymisen mukaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.