Riihimäkeläisen Leinon perheen viides lapsi kävi syntymässä ambulanssissa – kotisynnytys ei mennyt täysin suunnitellusti

Lotta Leino valmistautui kuopuksensa syntymään huolella. Laura Anttola

Laura Anttola

– Kysyimme kätilön kanssa ensihoitajilta, josko he voisivat viedä meidät heti takaisin kotiin, koska tilanne oli ohi, kertoo viime viikon maanantaina ambulanssissa synnyttänyt Lotta Leino, 27.

Ja sehän sopi. Riihimäkeläinen Leino kertoo moottoritien rampilla Riihimäen ABC:n kohdalla synnytyksessä avustaneiden ensihoitajien naureskelleen, että vaikka vauvoja välillä kyydissä syntyykin, ensi kertaa uran aikana vauva viedään heti kotiin.

Vaikka tarkoitus ei ollut synnyttää ambulanssissa, Leino ei ollut kauhuissaan siitä, ettei sairaalaan ehditty. Hänen viidennen lapsensa oli suunniteltu syntyvän kotona. Tämän vuoksi kyydissä oli Leinon palkkaama kätilö.

Hyvinvoiva synnyttäjä ilahtui kotiin pääsystä ja soitti isompien lasten kanssa kotiin jääneelle Sami Leinolle, 31, että vauva on syntynyt ja kohta tullaan takaisin kotiin.

– Mies ja doula olivat kotipihassa jo vastassa, ja kannoin vauvan itse sisälle.

Kotona nelikiloinen tyttö mitattiin ja tutkittiin tavalliseen tapaan. Kaikki oli oikein hyvin, ja vauva hamusi jo kovasti rintaa. Kätilö tarkkaili tilannetta vielä useamman tunnin ennen lähtöään.

Vaikka vauva syntyi ambulanssissa, suurin osa yli vuorokauden mittaisesta synnytyksestä vietettiin kotona. Mukana olivat kätilö, kaksi doulaa ja puoliso. Puolison rooli oli samanlainen kuin sairaalasynnytyksissäkin: olla läsnä.

Synnytys käynnistyi supistuksilla sunnuntaina kello 11. 34 tuntia myöhemmin synnyttäjästä tuntui jo, että vauva tulee vauhdilla. Synnytysallasta täytettiin, ja Leino ajatteli, ettei edes ehdi sinne.

Vauva oli kuitenkin väärässä asennossa eikä päässyt laskeutumaan. Kätilö havaitsi myös vauvan sykkeissä hienoisia muutoksia ja arvioi, että olisi parasta soittaa varmuuden vuoksi ambulanssi ja siirtyä sairaalaan, jotta vauvaa voitaisiin seurata tarkemmin.

– Tuossa vaiheessa iski ihan hirveä pettymys ja itkin, kuinka koko kotisynnytys oli maailman surkein ajatus. Ei minua kuitenkaan pelottanut mikään muu kuin mahdollinen sektio sairaalassa sekä se, miten kestän niissä supistuksissa matkan sairaalaan.

Kotona synnyttäminen on useimmille kauhuskenaario. Miksi joku sitten valitsee kotisynnytyksen?

Synnytys on Leinolle intohimon kohde. Hän on toiminut vapaaehtoisdoulana eli synnytystukihenkilönä vuodesta 2016 ja käynyt paljon Aktiivisen Synnytyksen keskusteluilloissa. Kotisynnytys on hänelle arkinen aihe, sillä kaveripiiriin kuuluu kolme kotona synnyttänyttä.

Myös aiemmat synnytykset vaikuttivat päätökseen: Esikoinen syntyi seitsemän vuotta sitten sektiolla epäonnistuneen käynnistyksen jälkeen, mistä jäi suuri pettymys. Nyt neljävuotias toinen lapsi sekä kaksivuotiaat kaksoset syntyivät myös sairaalassa, mutta kokemukset olivat ensimmäistä parempia.

Leino kertoo, että hänen ”ehkä poikkeuksellisen runsaita” toiveitaan kunnioitettiin, ja kaksosten synnytys oli ilokaasua lukuun ottamatta lääkkeetön. Osastolla olo oli kuitenkin hänelle henkisesti todella ahdistava kokemus.

– Se sai kyllä tekemään sen päätöksen, että mahdollinen seuraava lapsi syntyy kotona.

Lopullinen päätös kotisynnytyksestä tehtiin vähän raskauden puolivälin jälkeen, kun Leino oli löytänyt sopivan kätilön. Vain sairaalasynnytystä huomattavasti korkeammat kustannukset, 2 400 euroa, saivat hetkellisesti epäröimään.

Arki viisilapsisena perheenä on lähtenyt rullaamaan mukavasti. Imetys sujuu ongelmitta, ja vauva on ollut tyytyväinen.

– Kaksi vanhinta sisarusta ovat vauvasta innoissaan ja kahta pienempää ei oikein vielä kiinnosta, äiti sanoo.

Jos perheeseen tulee lisää lapsia, Leino haluaa ehdottomasti synnyttää kotona.

– Tämä oli juuri meidän perheelle sopiva ratkaisu, enkä kadu päätöstä, vaikka synnytyksen loppu menikin vähän eri lailla, kuin odotin.

Leino muistuttaa, että kun perhe suunnittelee kotisynnytystä, päätöstä ei tehdä asiaan perehtymättä. Kotona synnyttävät ovat keskimääräistä tietoisempia synnytykseen liittyvistä asioista ja ovat valmistautuneet hyvin.

– En missään nimessä edes suosittele kaikille kotisynnytystä, hän lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 2. Kaalien ystävät saivat reseptit kaupan päälle Hyvinkäällä – kaalitilalla herneet ovat kypsyneet ennätysajassa – herneiden keruupäiviä tulossa lisää
 3. Ryttylän puistopuutarha hurmaa komeilla puillaan – vaaleanpunaisen talokaunottaren ympärille syntyy jatkuvasti uusia ideoita
 4. Hyvä sää houkuttelee vesille – Hyvinkään kaupungin vuokraveneet ovat olleet tänä kesänä kysyttyjä
 5. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 6. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 7. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa
 8. Kiinnostaako klassikkoautoon sijoittaminen, mutta et halua törsätä jättisummia? Hyvän sijoitusauton voi saada jopa muutamalla tonnilla, vinkkaa asiantuntija – "En pelkäisi ostaa nyt Bemarin tai Mersun nuorempia sporttiversioita"
 9. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 10. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 11. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 12. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 13. Ruoan verkkokaupan hurja kasvu ei ole jäämässä vain hetken huumaksi – suomalaisilla verkkokaupoilla jopa satojen prosenttien kasvua
 14. Sateet yltyvät taas Japanin rankkasateiden runnomalla saarella – kadonneiden etsintä jatkuu
 15. Urpu-Kaarina Yli-Laurilan kolumni: Autoilijat oppimassa mannermaisille tavoille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 3. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 4. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 5. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 6. Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia
 7. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 8. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 9. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 10. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 11. Tehtaansuolle uusi esteetön polku – syksyllä terveysmetsäpolulla pääsee pyörätuolillakin kulkemaan rengasreitin
 12. Kaalien ystävät saivat reseptit kaupan päälle Hyvinkäällä – kaalitilalla herneet ovat kypsyneet ennätysajassa – herneiden keruupäiviä tulossa lisää
 13. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 14. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki
 15. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.