Keskustelusta maakunnasta odotetaan vilkasta maanantain valtuustossa – tiistaina tilannetta hämmensi myös maan poliittinen kriisi – kaupunginhallitus esittää, ettei maakuntaa vaihdeta

Menoa ja meininkiä riittänee valtuustossa myös maanantaina, kun maakunta on puheenaiheena. Arkistokuva Pia Herme

Pia Herme

– Voi olla, että valtuustossa tulee vielä toisenlaisia esityksiä; ryhmät käyvät varmaan paljon keskusteluja viikon aikana, pohtii kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd).

Hän oli viettänyt unettoman yön maan poliittisen kriisin vuoksi. Tiistaina haastattelun aikana viestejä ropisi tiuhaan Nahkurin puhelimeen.

Riihimäen kaupunginhallitus esitti maanantaina valtuustolle odotetusti, ettei Riihimäki hae maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtoa. Valtuusto päättää asiasta ensi maanantaina.

Kaupunginhallituksen päätösesitykseen vaikutti kaupungille välittynyt viesti, ettei valtiovalta tässä vaiheessa sote-uudistuksenkin ollessa kesken olisi valmis muokkaamaan nykyistä maakuntajakoa.

Jos näin ei olisi ollut, kaupunginjohtaja Sami Sulkko olisi esittänyt hallitukselle maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtoa. Hän on myös todennut, että vaihtoon voitaisiin palata seuraavalla vaalikaudella (AP 30.11.)

Nahkuri pohti tiistaina, että Riihimäen osalta tilanne voisi olla toinen maan hallituksen kaatuessa.

Päivän kuluessa pääministeri Antti Rinteen eron jälkeen hallitus näyttäisi jatkavan toimitusministeriönä ja välikysymystäkään ei tiistaina puitu eduskunnassa.

Pirjo-Liisa Snellman-Tenhunen (kok) arvioi samaten, että valtuustossa maakunta-asia herättää joka tapauksessa varmasti paljon keskustelua.

– Mutta valtuutettuna toivon, ettei vaihtoa nostettaisi uudelleen esille. Mikään ei kuitenkaan ole olennaisesti muuttunut. Uskoisin, että valtuustossa vähemmistö on maakunnan vaihdon kannalla, arvelee Snellman-Tenhunen, joka on sekä kaupunginhallituksen jäsen että valtuustoryhmänsä puheenjohtaja.

Sulkon mukaan Riihimäen kannan avaaminen valtuustossa riippuu täysin siitä, mitä valtuusto päättää. Virkamiehenä Sulkko muistuttaa puolustavansa hallituksen ehdotusta, johon hän ei jättänyt eriävää mielipidettä.

Siinä tilanteessa, että tulisi kokonaan uusi hallitus ja hallitusohjelma, joka ei perustuisi nykyisiin maakuntiin, joutuisivat kunnat todennäköisesti Sulkon mukaan ottamaan siihen kantaa jossain vaiheessa.

Pitkään terveydenhoitoalalla työskennelleen Snellman-Tenhusen mielestä etenkään sairaanhoitopiirin vaihto ei olisi Riihimäelle hyväksi. Hänen korviinsa kantautuneet tiedot HUS:sta eivät ole pelkästään hyviä. Esimerkiksi Lahdelle sairaanhoitopiirin vaihto on tietänyt ylimääräisiä kuluja.

Hän näkee kuitenkin, että tulevaisuudessa Kanta-Hämeen maakunta voi hajota, jolloin Riihimäen asema voidaan arvioida uudelleen.

– Riihimäki on hankalassa tilanteessa, koska tulevaisuus on niin hämärä, hän pohtii.

Hallitus kuitenkin äänesti esityksen muotoiluista, kuten liitetäänkö päätösesitykseen sana "toistaiseksi" vai ei. Esityksenä oli, ettei Riihimäki hakisi maakunnan vaihtoa toistaiseksi.

Sanan poistamista esitti Nahkuri, jonka esitys voitti äänin 6-5.

–  Maakunnan muissa päättäjissä sana oli aiheuttanut hämmennystä, mitä sillä tarkoitetaan. Halusimme näin selkiyttää tahtotilaamme. Sinänsä meille ei itse sanalla ollut suurta merkitystä, kertoo Nahkuri.

Myöskään Pirjo-Liisa Snellman-Tenhunen ei nähnyt sanan poistossa tai sen säilyttämisessä tekstissä suurta dramatiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 2. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 3. Näköislehdessä tänään: Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa
 4. Yhdistystoiminta vilkastumassa vähitellen koronakurimuksen jälkeen – poikkeusolot poikivat jotain hyvääkin, kuten teamsin
 5. Tahko haki pisteet Manselta – "Oltiin hyvällä meiningillä pelaamassa"
 6. Ponteva-kasvatti suuntaa Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja pelaamaan koripalloa
 7. Jyväskylässä senioritalosta evakuoitu kiittelee pelastajia ja auttajia – "Auttajia on ollut paljon, ja se on tosi ihanaa"
 8. Teemu Pukin Norwichin putoaminen Valioliigasta varmistui rökäletappiolla
 9. Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9 000 työpaikkaa koronapandemian takia
 10. F1-legenda valotti Renaultin kuljettajapähkäilyä – Bottastakin harkittiin, mutta Alonso vakuutti motivaatiollaan
 11. Bosnian muslimit muistavat 25 vuotta sitten tapahtunutta Srebrenican joukkomurhaa – "Isä lähti käymään metsässä eikä palannut koskaan"
 12. Teini-ikäinen surffaaja kuoli hain hyökkäyksessä Australiassa
 13. Jyväskylän senioritalon palo levisi poikkeuksellisen nopeasti – "Näkisin, että ilman nopeita evakuointitoimia olisi ihmishenkiä menetetty"
 14. F1:ssä sade hyytyi tihentyäkseen taas – aika-ajot siirretty toistaiseksi
 15. Suomessa todettu 12 uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Remonttitalon omistaja poistui 1,5 tunniksi ja siinä ajassa tuli oli ottanut vallan Tupalantiellä – savusukeltajat saivat pelastettua kalliit ajopelit
 2. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 3. Omakotitalo palaa Tupalantiellä Hyvinkäällä – useita pelastuslaitoksen yksiköitä paikalla, sammutustyöt ovat käynnissä
 4. Palavassa talossa ei ollut asukkaita Hyvinkään Tupalantiellä – liekkien keskellä ollut kaasupullo saatiin ajoissa ulos
 5. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 6. Nämä yritykset Hyvinkäällä saivat 100 000 euroa Business Finlandilta – listalla ainakin Ventoniemi, Muuttohaukat ja Hyvinkään Hyvä Kunto
 7. Suomessa todettu 12 uutta koronavirustartuntaa
 8. Näköislehdessä tänään: Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa
 9. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 10. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 11. Hyvinkään Oma Panimo järjestää oman festivaalin elokuussa – tarjolla pienpanimo-olutta, ruokaa ja musiikkia
 12. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 13. Jyväskylässä päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin koronavirustartunnan takia
 14. Jyväskylän tulipalon runtelemassa seniorikorttelissa asuu kaikkiaan 200 ihmistä – "Miljoonavahingoista todennäköisesti puhutaan"
 15. Jyväskylässä senioritalon tulipalo saatu hallintaan – palossa ei henkilövahinkoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.