Viikon laji: Taijin hidas liike on lähes meditatiivista – ”Vähän kuin kehdossa olisi”

Hyvinkäällä treenataan Yang-suvun taijia, jonka mestari Chu King Hung toi Eurooppaan yli 40 vuotta sitten. Yang-suvun taijin oppii vain tulemalla tunnille. – Osaaminen kulkee suullisena perimätietona. Opetusvideoita ja kirjoja ei ole, taijiopettaja Hanna-Leena Heikkilä kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Taijista tulee mieleen kiinalaiset ikäihmiset liikehtimässä hitaan tanssin lailla aamuvarhaisella paikallisissa puistoissa.

– Taiji on vanha kiinalainen taistelutaito, mutta nykyään sitä harrastetaan lähinnä terveyssyistä ja sen parantavien vaikutusten vuoksi, taijiopettaja Hanna-Leena Heikkilä ITCCA Tuusula Ry:stä kertoo.

Heikkilän mukaan taiji lisää liikkuvuutta ja sen avulla vartalo saadaan oikeaan asentoon.

– Lapsilla vartalo on luonnostaan oikeassa asennossa. Iän ja istumatyön myötä keho muuttaa asentoaan. Taijin pariin tullaankin usein vähän vanhempana siinä vaiheessa, kun ihmisillä alkaa olla kipuja polvissa, selässä tai niska- ja hartiaseudulla.

Taijin koulukuntia on useita. ITCCA Tuusula Ry järjestää Hyvinkäällä ja Tuusulassa Yang-suvun taijia, jonka mestari Chu King Hung toi Eurooppaan yli 40 vuotta sitten.

Suomeen Yang-suvun taiji saapui vuonna 2004.

Yang-suvun taijin perusmuoto on liikesarja, joka koostuu kolmesta eri osasta ja 108 liikkeestä.

Perusmuodon suorittamiseen kuluu aikaa noin puoli tuntia. Liikkeet tehdään riittävän hitaasti, jotta jokainen palikka – käden-, jalan- ja vartalon liike ja asento – osuu oikealle paikalleen.

– Jokainen liike sisältää paljon huomioitavia asioita. Hitaasti tehtynä liikkeet pystyy tekemään tarkemmin.

Koko liikesarjan oppimiseen kuluu Heikkilän mukaan noin 2–3 vuotta.

– Harjoituksissa opettelemme yleensä kaksi liikettä kerralla. Nykyisen jatkoryhmän kanssa olemme harjoitelleet yhdessä nelisen vuotta ja alamme olla kolmannen osan lopussa. Oppiminen on toki yksilöllistä. Taiji vaatii sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä. Tärkeintä on antaa aikaa. Ihmiskeho kyllä oppii uusia liikkeitä.

Taijin hidas liike on lähes meditatiivista.

Liikkeisiin on keskityttävä, joten muille ajatuksille ei harjoitusta tehtäessä ole sijaa.

– Kiireisessä ajassa tämä on hyvä asia. Mieli rauhoittuu.

Heikkilän mukaan taijissa ehdottomasti parasta onkin harjoituksen jälkeinen iloinen, tyytyväinen ja rauhallinen mieli.

– Alun lämmityksessä liikkeitä tehdään varsin rivakasti ja selvästi työmoodissa. Viimeistään puolivälissä harjoitusta liikkeet pehmenevät ja hidastuvat. Ihmisistä tulee seesteisempiä. Vähän kuin kehdossa olisi. Huolet ja murheet unohtuvat hetkeksi.

Taiji

ITCCA Tuusula Ry:n seuraavat alkeiskurssit alkavat tammikuussa loppiaisen jälkeen Hyvinkäällä ja Tuusulassa.

Hyvinkäällä treenataan Urheilupuiston judosalissa keskiviikkoisin klo 16.30 ja Tuusulassa Rusutjärven koululla maanantaisin klo 17.30. Lisätietoja www.itcca.fi.

Ilmoittautuminen joko tulemalla paikanpäälle tai puhelimitse 045 7872 5478/Hanna-Leena Heikkilä.

Varusteiksi käyvät tavalliset sisäliikuntavarusteet. Harjoitukset tehdään joko sukkasillaan tai ohutpohjaisissa tossuissa.

Myynnissä on myös taijitossuja sekä taijiunivormuja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut