Viikon tyyli: Kengät saavat olla hauskat – teatterin ensi-iltoihin Olka Horila haluaa pukeutua överisti

Riihimäen Teatterin taiteellisen johtajan Olka Horilan mukaan pukeutuminen merkitsee eri asioita eri-ikäisenä.

– Elämänvaiheet vaikuttavat pukeutumiseen. Nyt kun lapset ovat jo vähän isompia, on taas aikaa keskittyä myös itseensä. Olenkin miettinyt paljon, miten vahvasti keski-iän puolella olevat pukeutuvat, pitääkö omaa pukeutumistaan muuttaa?

Viime vuosina Horilan suosikkivaatteiksi ovat valikoituneet erilaiset mekot, joita hän kertoo käyttävänsä kesät talvet.

– Mekot ovat keski-ikäiselle kropalle edullisia. Niillä saa peitettyä sopivat kohdat ja korostettua sitä, mitä haluaa korostaa.

Naisen vartalo joutuu koville ja muuttuu lapsien saannin myötä, ja se on ihan ok.

– Oma tyylini on löytynyt hyväksynnän kautta. Täytyy olla armollinen itselle. Tämä on hyvä näin. Pitää ymmärtää, ettei vartalo voi olla enää samanlainen kuin se oli nuorena.

Mekkoja on kertynyt vuosien saatossa vaatekaappiin paljon. Talvella Horila sujauttaa mekon alle leggingsit tai farkut ja päälle villatakin.

– Villatakki on minun bleiserini.

Hän kertoo satsaavansa hyvään laatuun, joten vaatteet kestävät vuosia.

– Pidän paljon kukkakuosista. Väreistä tartun ensimmäisenä siniharmaaseen ja harmaaseen, mutta olen pyrkinyt tietoisesti kannustamaan itseäni valitsemaan myös muita värejä. Suosin värejä varsinkin kengissä. Minulla on usein punaisia tai keltaisia kenkiä. Kengät saavat olla hauskat.

Kirjoituspöytäpäivinä kotona Horila pukeutuu kotimekkoihin ja collegehousuihin.

– Saatan piipahtaa näissä kotivaatteissa kaupassakin, mitä lapseni häpeävät suunnattomasti. Heidän mukaansa liikun kaupungilla yöpuvussa. Kieltämättä käytän kotivaatteita myös yöpukuina, mutta eivät ihmiset kaupungilla sitä tiedä, Horila nauraa.

Oma maailmansa on juhlapukeutuminen. Teatterin ensi-iltoihin on kiva satsata.

– Vaikka meillä ei ole varsinaista pukukoodia, pukeudumme ensi-iltoihin överisti ja käymme leikkimielistä kisaa siitä, kenellä on hienoimmat kengät. Hienosti pukeutuminen on hauska leikki. Voi vaihtaa roolia.

Merkitykselliset vaatteet

Ei ole ihan sama, mitä vaatteita näytelmän roolihenkilölle päälle puetaan. Vaikka vaate olisi summanmutikassa päälle sutaistu, luo katsoja vaatteiden perusteella merkityksiä.

Ohjaaja miettii roolihenkilöiden vaatteet tarkkaan yhdessä pukusuunnittelijan kanssa.

Paitsi että vaatteet kertovat jotain roolihenkilöstä, on kaikkien näytelmän henkilöiden vaatteiden sovittava esteettisesti yhteen.

Epookkivaatteet ovat usein teatterin tai puvustajan oma visio tietystä ajasta, eivät täysin autenttiset, esimerkiksi naisten korseteista vaatteiden alla on luovuttu nykyään kokonaan. Puvun pitää olla hyvä päällä.

Epookkivaatteet ovat usein oma arvostettu taiteenlajinsa, kuten Pasi Räbinän luomat vaatteet.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut