Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaura, sinusta tuli tähti! Arja Elina Laineen uutuuskirja näyttää tietä viljapellon superfoodin ytimeen: "Kun ruoka loppuu, kaura tulee"

Kun näet pellolla kauraa, näet tulevaisuutta.

Se vaikutelma on vahva, kun lukee ensitietoa hyvinkääläisen Arja Elina Laineen uutuusteoksesta.

Kaura - Herkullisia reseptejä ja hyvinvointia kaurasta -niminen teos ilmestyy tiistaina 21. tammikuuta.

Kirjan teko vei kokeneen ruoka-ammattilaisen entistäkin syvemmälle vuoden 2020 trendiviljan ytimeen.

– Minulla on kotitalousopettaja -tausta, olen tehnyt reseptejä ja ruokaviestintää, puhunut kauran terveellisyydestä – ja nähnyt kauran viljelyäkin lapsena, Laine luettelee.

– Uutta tietoa tulee silti, kaikenlaista ilmastoon liittyvää. Monenlaista kauraan liittyvää sivistystä.

Kaurasta on tulossa elintarviketeollisuuden supertähti.

Se on jo nyt iso peluri hyvinvointikentällä, jossa ylenpalttista lihankulutusta ei katsota hyvällä.

– Ehkä juuri pelastava tekijä tähän vaiheeseen – kun ruoka loppuu, kaura tulee, Laine heläyttää.

Hän on nähnyt kauran nousun myllyteollisuudessa ja kuluttajatarjonnassa.

Kaurakirjaan hän teki 100 reseptiä kaurasta.

On kaurakarkkeja, simpukka-kaurarisottoa, välipalapatukoita, smoothieta, pääruokia, lisukkeita, street foodia – yhdistettyinä rakastettuihin herkkuihin kuten kauracookies-kekseihin ja kauramuru-leivonnaisiin.

Kaurakirja syntyi vahvasta mielenkiinnosta.

Kuvaajaksi Laine valitsi tyttärensä Anni-Sofia Savelan, jonka arjessa kaura on monissa eri muodoissa.

– 1960- ja 1970-luvun sukupolvet ajattelevat ehkä vielä, että kaura on kaurapuuroa, Laine pohdiskelee.

– Anni-Sofian ikäisille kaura on todella trendikäs asia, kahvissa käytetään kaurajuomaa ja kauratuotteet ja -ruoat ovat nyt aivan eri maata.

Uudessa teoksessa Laine ottaa käyttöön uusia kaura-innovaatioita ja opettaa, miten niistä saa maistuvia.

Kaurakirjassa ei oteta jyrkkää kantaa lihansyöntiin, mutta siinä on vahva vegaaninen ja ilmastomyönteinen henki.

Ahkera maistelu totuttaa kauraan, Laine vakuuttaa; tuotekehittely on jo pitkällä eikä viljan ominaismaku ole enää vahva.

– Jos ennen oli paketti jauhelihaa ja nyt paketti nyhtökauraa, niitä ei voi ihan samalla tavalla valmistaa, hän sanoo.

– Kaura imee enemmän nestettä ja se vaatii enemmän mausteita. Juuri siksi Kaurakirja on hyvä; siitä saa reseptejä kauran erilaiseen käyttöön.

Kauraa ei tarvitse syödä sellaisenaan.

– Sen kanssa voi erilaisia kasviksia ja maustemaailmoja – esimerkiksi chiliä ja sitrusmausteita, pähkinöitä.

– Monenlaiset maut sopivat kauraan ehkä juuri siksi, että se on lempeä ja pehmeä.

Arja Elina Laine teki pitkän uran myllyteollisuudessa.

Hän kehitteli ja julkaisi tuhansia reseptejä ruoanlaittoon ja leivontaan, esiintyi videoilla, televisiossa ja radiossa.

Arjan Leivontanurkka on monelle tuttu.

Nyt Laine pyörittää omaa yritystä, Arjan Ruokaviestintää.

Hän kouluttaa, järjestää tastingeja, stailaa ruokakuvia, opettaa Hyvinkään Opistossa ja paljon muuta.

Kaurakirja on hänen ensimmäinen oma teoksensa.

Sen innoittaja menee eteenpäin hurjaa vauhtia.

– Koko ajan tulee niin paljon uutta kaura-asiaa! Mutta kustantamoltahan voi aina ottaa uusia painoksia.