Kaura, sinusta tuli tähti! Arja Elina Laineen uutuuskirja näyttää tietä viljapellon superfoodin ytimeen: "Kun ruoka loppuu, kaura tulee"

Äiti ja tytär, Arja Elina Laine (vas.) ja Anni-Sofia Savela, olivat kirjaprojektissa hyvä työpari. Ari Peltonen

Pia Lyy

Kun näet pellolla kauraa, näet tulevaisuutta.

Se vaikutelma on vahva, kun lukee ensitietoa hyvinkääläisen Arja Elina Laineen uutuusteoksesta.

Kaura - Herkullisia reseptejä ja hyvinvointia kaurasta -niminen teos ilmestyy tiistaina 21. tammikuuta.

Kirjan teko vei kokeneen ruoka-ammattilaisen entistäkin syvemmälle vuoden 2020 trendiviljan ytimeen.

– Minulla on kotitalousopettaja -tausta, olen tehnyt reseptejä ja ruokaviestintää, puhunut kauran terveellisyydestä – ja nähnyt kauran viljelyäkin lapsena, Laine luettelee.

– Uutta tietoa tulee silti, kaikenlaista ilmastoon liittyvää. Monenlaista kauraan liittyvää sivistystä.

Kaurasta on tulossa elintarviketeollisuuden supertähti.

Se on jo nyt iso peluri hyvinvointikentällä, jossa ylenpalttista lihankulutusta ei katsota hyvällä.

– Ehkä juuri pelastava tekijä tähän vaiheeseen – kun ruoka loppuu, kaura tulee, Laine heläyttää.

Hän on nähnyt kauran nousun myllyteollisuudessa ja kuluttajatarjonnassa.

Kaurakirjaan hän teki 100 reseptiä kaurasta.

On kaurakarkkeja, simpukka-kaurarisottoa, välipalapatukoita, smoothieta, pääruokia, lisukkeita, street foodia – yhdistettyinä rakastettuihin herkkuihin kuten kauracookies-kekseihin ja kauramuru-leivonnaisiin.

Kaurakirja syntyi vahvasta mielenkiinnosta.

Kuvaajaksi Laine valitsi tyttärensä Anni-Sofia Savelan, jonka arjessa kaura on monissa eri muodoissa.

– 1960- ja 1970-luvun sukupolvet ajattelevat ehkä vielä, että kaura on kaurapuuroa, Laine pohdiskelee.

– Anni-Sofian ikäisille kaura on todella trendikäs asia, kahvissa käytetään kaurajuomaa ja kauratuotteet ja -ruoat ovat nyt aivan eri maata.

Uudessa teoksessa Laine ottaa käyttöön uusia kaura-innovaatioita ja opettaa, miten niistä saa maistuvia.

Kaurakirjassa ei oteta jyrkkää kantaa lihansyöntiin, mutta siinä on vahva vegaaninen ja ilmastomyönteinen henki.

Ahkera maistelu totuttaa kauraan, Laine vakuuttaa; tuotekehittely on jo pitkällä eikä viljan ominaismaku ole enää vahva.

– Jos ennen oli paketti jauhelihaa ja nyt paketti nyhtökauraa, niitä ei voi ihan samalla tavalla valmistaa, hän sanoo.

– Kaura imee enemmän nestettä ja se vaatii enemmän mausteita. Juuri siksi Kaurakirja on hyvä; siitä saa reseptejä kauran erilaiseen käyttöön.

Kauraa ei tarvitse syödä sellaisenaan.

– Sen kanssa voi erilaisia kasviksia ja maustemaailmoja – esimerkiksi chiliä ja sitrusmausteita, pähkinöitä.

– Monenlaiset maut sopivat kauraan ehkä juuri siksi, että se on lempeä ja pehmeä.

Arja Elina Laine teki pitkän uran myllyteollisuudessa.

Hän kehitteli ja julkaisi tuhansia reseptejä ruoanlaittoon ja leivontaan, esiintyi videoilla, televisiossa ja radiossa.

Arjan Leivontanurkka on monelle tuttu.

Nyt Laine pyörittää omaa yritystä, Arjan Ruokaviestintää.

Hän kouluttaa, järjestää tastingeja, stailaa ruokakuvia, opettaa Hyvinkään Opistossa ja paljon muuta.

Kaurakirja on hänen ensimmäinen oma teoksensa.

Sen innoittaja menee eteenpäin hurjaa vauhtia.

– Koko ajan tulee niin paljon uutta kaura-asiaa! Mutta kustantamoltahan voi aina ottaa uusia painoksia.

Kirja ruokatrendien aallonharjalta

Kaura - Herkullisia reseptejä ja hyvinvointia kaurasta -kirja ilmestyy tiistaina 21. tammikuuta 2020.

Kauratieto ja reseptit: Arja Elina Laine, kuvat Anni-Sofia Savela.

Kirjassa on 300 sivua ja noin 100 ruokareseptiä.

Kustantaja on Readme.fi

Kaurakirjaa saa mm. kirjakaupoista, myymälöistä ja verkosta.

Se paljastaa mm. sen, mihin kaikkeen kaura sopii, miten uusista kaurakeksinnöistä saa hyvää ruokaa, miten vanhoja kauratuotteita voi käyttää entistä kekseliäämmin, mitä terveysvaikutuksia kauralla on, kuinka pohjoismainen kaura eroaa muualla kasvaneesta ja mitkä ovat kauran ilmastovaikutukset.

Kauraa käytetään jo nyt mm. välipaloissa, lihan ja maitotuotteiden korvaajana, riisin tilalle, juomissa, jäätelöissä, herkuissa ja öljynä.

Arja Elina Laine on hyvinkääläinen yksityisyrittäjä, jonka yritys Arjan Ruokaviestintä toimii laajasti ruokabisneksessä.

Laine teki pitkän uran Myllyn Parhaassa Hyvinkäällä ja tuli tutuksi mm. Arjan Leivontanurkasta.

Anni-Sofia Savela on Laineen tytär, joka tekee ruokakuvauksia ja työskentelee kotimaisten elokuvien ja trendisarjojen parissa.

www.ruokaviestinta.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Sadevesikaivot tulvivat Oitissa ja Riihimäellä – kahvila Ilona soitti hätäkeskukseen ja sai palomiehet apuun
  2. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
  3. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
  4. Näköislehdessä tänään: Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa
  5. Yhdistystoiminta vilkastumassa vähitellen koronakurimuksen jälkeen – poikkeusolot poikivat jotain hyvääkin, kuten teamsin
  6. Ponteva-kasvatti suuntaa Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja pelaamaan koripalloa
  7. Jyväskylässä senioritalosta evakuoitu kiittelee pelastajia ja auttajia – "Auttajia on ollut paljon, ja se on tosi ihanaa"
  8. Teemu Pukin Norwichin putoaminen Valioliigasta varmistui rökäletappiolla – West Hamin Michail Antonio viimeisteli neljä maalia sarjajumbon verkkoon.
  9. Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9 000 työpaikkaa koronapandemian takia
  10. F1-legenda valotti Renaultin kuljettajapähkäilyä – Bottastakin harkittiin, mutta Alonso vakuutti motivaatiollaan
  11. Bosnian muslimit muistavat 25 vuotta sitten tapahtunutta Srebrenican joukkomurhaa – "Isä lähti käymään metsässä eikä palannut koskaan"
  12. Teini-ikäinen surffaaja kuoli hain hyökkäyksessä Australiassa
  13. Jyväskylän senioritalon palo levisi poikkeuksellisen nopeasti – "Näkisin, että ilman nopeita evakuointitoimia olisi ihmishenkiä menetetty"
  14. F1:n aika-ajot aloitettiin pääkallokelissä – Bottas neljäs, Räikkönen karsiutui
  15. Suomessa todettu 12 uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Remonttitalon omistaja poistui 1,5 tunniksi ja siinä ajassa tuli oli ottanut vallan Tupalantiellä – savusukeltajat saivat pelastettua kalliit ajopelit
  2. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
  3. Omakotitalo palaa Tupalantiellä Hyvinkäällä – useita pelastuslaitoksen yksiköitä paikalla, sammutustyöt ovat käynnissä
  4. Palavassa talossa ei ollut asukkaita Hyvinkään Tupalantiellä – liekkien keskellä ollut kaasupullo saatiin ajoissa ulos
  5. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
  6. Nämä yritykset Hyvinkäällä saivat 100 000 euroa Business Finlandilta – listalla ainakin Ventoniemi, Muuttohaukat ja Hyvinkään Hyvä Kunto
  7. Suomessa todettu 12 uutta koronavirustartuntaa
  8. Näköislehdessä tänään: Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa
  9. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
  10. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
  11. Hyvinkään Oma Panimo järjestää oman festivaalin elokuussa – tarjolla pienpanimo-olutta, ruokaa ja musiikkia
  12. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
  13. Jyväskylässä päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin koronavirustartunnan takia
  14. Jyväskylässä senioritalon tulipalo saatu hallintaan – palossa ei henkilövahinkoja
  15. Jyväskylän tulipalon runtelemassa seniorikorttelissa asuu kaikkiaan 200 ihmistä – "Miljoonavahingoista todennäköisesti puhutaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.