Veroviraston johtaja Mishustin Putinin ehdokas pääministeriksi – Venäjän hallitus erosi pian Putinin puheen jälkeen

Suorana televisioitava puhe pidetään Maneesi-näyttelyhallissa Moskovassa. Tapahtumaa seuraamaan on Kremlin mukaan ilmoittautunut liki tuhat toimittajaa ja kuvaajaa. / ALEXANDER NEMENOV AFP / ALEXANDER NEMENOV / LEHTIKUVA

STT

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdottaa uudeksi pääministeriksi veroviraston johtajaa Mihail Mishustinia. Nimitys vaatii vielä maan parlamentin hyväksynnän.

Mishustin, 53, on Venäjällä melko tuntematon hahmo. Hän on johtanut verovirastoa vuodesta 2010 lähtien.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat aiemmin, että Dmitri Medvedev on jättänyt hallituksensa eronpyynnön Putinille.

Televisioidussa tapaamisessaan Putinin kanssa Medvedev perusteli hallituksen eropäätöstä näitä keskeisten valtioelinten voimasuhteita muuttavilla ehdotuksilla. Hänen mukaansa hallituksen on syytä erota muutosten mahdollistamiseksi.

Putin kiitti Medvedevin hallitusta työstä ja pyysi sitä jatkamaan asioiden hoitamista, kunnes uusi hallitus on nimitetty. Putin myös nimitti Medvedevin johtamansa kansallisen turvallisuusneuvoston varajohtajaksi varta vasten luotuun tehtävään.

Putin piti aiemmin päivällä liittovaltion tilaa käsittelevän puheen, jossa hän ehdotti perustuslakiin muutoksia muun muassa parlamentin ja hallituksen aseman vahvistamiseksi.

Putinin mukaan presidentin olisi jatkossa nimitettävä se pääministeri ja ne avainministerit, joita parlamentti ehdottaa virkaan. Presidentillä tosin säilyisi oikeus erottaa pääministeri tarvittaessa. Uudistus vahvistaisi myös alueiden kuvernöörien asemaa.

Putinin mukaan uudistuksesta järjestetään vielä kansanäänestys, mutta hän ei maininnut mitään sen ajankohdasta.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi nimitti kansanäänestystä jo etukäteen vilpilliseksi roskaksi. Hänen mukaan Putinin päämäärä on yhä pysyä maan ainoana johtajana loppuikänsä.

Edellisen kerran Venäjällä on järjestetty kansanäänestys vuonna 1993 presidentti Boris Jeltsinin esittelemästä uudesta perustuslaista.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila pitää selvänä, että päätös hallituksen erosta oli tehty jo etukäteen. Hän ei usko siihen, että Medvedevin hallitus olisi tehnyt itsenäistä päätöstä erota ja siten yllättänyt Putinin.

– Kyllä tässä on hyvin tarkkaan mietitty koreografia, Lassila arvioi taustoja.

Venäläismedian mukaan tieto hallituksen erosta tuli yllätyksenä monille ministereillekin.

Lassilan mukaan on mielenkiintoista nähdä, mikä Medvedevin uusi rooli turvallisuusneuvostossa Putinin kakkosmiehenä tulee olemaan. Ollaanko esimerkiksi neuvoston perustuslaillista asemaa vahvistamassa, minkä jälkeen Putin voisi siirtyä Medvedevin paikalle ja Medvedev presidentiksi, Lassila pohtii.

– Kaikki on niin ilmassa. Jonkinlainen historiaan jäävä päivä tämä on. Tässä voi tulla vielä vaikka mitä, Lassila päivittelee.

Hänen mukaansa tietoa Venäjän uuden pääministerin nimestä ei välttämättä jouduta odottelemaan pitkään. Tiedon panttaaminen loisi epävarmuutta ja sopisi huonosti yhteen sen kanssa, että Putin on juuri ehdottanut parlamentin ja hallituksen aseman vahvistamista perustuslain muutoksilla, Lassila sanoo.

Venäläismediassa mahdollisina tulevina pääministereinä on pidetty muun muassa Moskovan pormestaria Sergei Sobjaninia ja entistä talousministeriä Aleksei Kudrinia.

Putinin tekemät ehdotukset parlamentin ja hallituksen aseman vahvistamisesta viittaavat Lassilan mukaan siihen, että Putin on jäämässä merkittävään valta-asemaan myös vuonna 2024 päättyvän presidenttikautensa jälkeen. Putin ei kertonut aikeista poistaa kahden virkakauden rajoitusta presidentiltä, joten mahdollinen vaihtoehto on hänen siirtymisensä aiempaa vahvempaan pääministerin virkaan.

– Kyllä tämä kielii siitä, että siinä tämmöinen rokirovka (paikkojen vaihto, shakkitermi tornitus) -tyyppinen kuvio on kyseessä, Lassila arvioi tuoreeltaan ennen Medvedevin ilmoitusta hallituksen erosta.

Hänen mukaansa parlamentin roolin vahvistamisessa voidaan nähdä lähestyvät ensi vuoden duumanvaalit ja nykyisten puolueiden kriisi sekä halu pedata pohjaa vahvalle pääministerille viimeistään vuoden 2024 jälkeen. Toisaalta presidentillä säilyisivät edelleen keskeiset valtaoikeudet, kuten pääministerin ja keskeisten ministerien erottaminen sekä asevoimien ylipäällikkyys.

Putinin aikana kehitettyä valtioneuvostoa, joka on nykyisin virallisesti ainoastaan presidentin alainen konsultointielin, ollaan myös mahdollisesti vahvistamassa.

– On vaikea sanoa, mitä tästä päänavauksesta seuraa, mutta erittäin ilmeistä on Putinin siirtyminen uusiin, valtaoikeuksilta vahvistettujen instanssien palvelukseen vuonna 2024, Lassila muotoili.

Putin ehdotti vuotuisessa linjapuheessaan myös, ettei korkeilla viranhaltijoilla, kuten aluejohtajilla, kansanedustajilla ja ministereillä, saisi olla kaksoiskansalaisuutta tai pysyvää oleskelulupaa jossain toisessa maassa. Sama koskisi tulevaisuudessa myös presidenttiehdokkaita, joilta edellytettäisiin vähintään 25 vuoden asumista Venäjällä ennen ehdokkaaksi asettumista.

Lassilan mukaan Putinin arvovaltaisella näyttämöllä tekemät ehdotukset tarkoittavat käytännössä niiden myös toteutuvan. Presidentin ehdottama kansanäänestys järjestetään tavalla, joka ei vaaranna tavoitteita.

– Kremlillä on kaikki edellytykset tehdä perustuslain muutokset hyvin nopeallakin aikataululla, en näe siihen mitään estettä, Lassila sanoo.

Venäjä-tutkijan mukaan Putin puheen alkuosan voimakas painotus perhekysymyksiin ja laajemmin sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ei ollut yllätys, koska nämä teemat ovat olleet kyselytutkimusten mukaan selvästi venäläisten tärkeitä huolenaiheita. Teema kytkettiin myös perustuslakiin ehdotuksella, että sosiaalisia oikeuksia pitäisi kirjata myös sinne.

Lassilan mukaan Putin halusi esiintyä asiassa muiden poliittisten päättäjien edessä "hyvänä tsaarina pahoja pajareita" vastaan.

– Hän totesi useasti, että tästähän on puhuttu aiemminkin, mutta toimet ovat olleet aivan riittämättömiä, Lassila sanoi.

Keskeisten valtioelinten suhteita koskevat perustuslain muutosesitykset sen sijaan tulivat tutkijalle jonkinmoisena yllätyksenä.

Lähteinä RIA Novosti, Tass, AFP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jukka Poika viihdytti toriyleisöä Lopella – viikon päästä luvassa rautalankaa ja taikuutta
 2. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 3. Korona ei ole toistaiseksi vaikuttanut kuntien väestönkehitykseen – kasvun uskotaan kuitenkin lisääntyvän lähivuosina
 4. Reka Kaapelilla pitkästä aikaa kesätyöntekijöitä – hyvä vuosi auttaa tukemaan opiskelijoita, joiden kesätyöt harvassa koronan vuoksi
 5. Riihimäen yrittäjien näkymät parantuneet robottikyselyn mukaan
 6. Lauri Markkasen edustama Chicago Bulls antoi kenkää päävalmentaja Jim Boylenille
 7. Trialin SM-sarjan toinen osakilpailu ajetaan Tervakoskella – riihimäkeläisen Veeti Kauniston tavoitteena on voitto
 8. Ammattikuskit, ydinvoimaloiden huoltajat ja vakavasti sairaat – itärajalta pääsee edelleen painavista syistä läpi
 9. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 10. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 11. Ella Junnila joutui luovuttamaan korkeushypyn karsinnassa – Heidi Nokelainen kompastui Kalevan kisojen keihäskarsintaan
 12. Saksa kehottaa Kreikkaa ja Turkkia neuvottelemaan erimielisyyksistä ja välttämään yhteenottoa
 13. 30 vuotta sitten: Poispotkitut työntekijät antoivat sapiskaa Riihimäen lasitehtaan entisille omistajille
 14. Rajavartijat toivovat ensi vuoden budjettiin rahaa valvontalentokoneiden uusimiseen
 15. Suomen valtiojohto huolissaan Valko-Venäjän tilanteesta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suomessa todettu vuorokauden aikana 41 uutta tartuntaa – Näistä viisi Hyvinkäällä
 2. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 3. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 4. Veli-Pekka Heinosen neljäs pienoisrautatie valmistui liikennöintikuntoon – rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toimivat sormet
 5. Hyria jakaa kasvomaskit henkilöstölleen – Yleistä maskisuositusta toimipisteissä ei ole annettu
 6. Lopen valimolla pieni tulipalo – toiminta jatkuu normaalisti
 7. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 8. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 9. Timo Heinonen pettyi budjettiesitykseen – "Nyt pitäisi vahvistaa ihmisten ostovoimaa, eikä olla ihmisten kukkarolla verotusta kiristämässä"
 10. Hus: Yli puolet koronatartunnan saaneista ei tiedä tartuntansa lähdettä
 11. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 12. Kahvila Ravintola Kaisa avasi ovensa – lounasravintola toivottaa tervetulleeksi myös aamiaisbuffetille
 13. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä
 14. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 15. Hämeen kokoomus on huolissaan jätelain muutoksista – "Parhaat keinot kierrätyksen, ja samalla elinvoiman kasvuun löytyvät rakentavasta yhteistyöstä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.