Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lääkerobotti ja pesevä wc-pönttö testissä Riihikodissa – teknologia ja robotiikka tekevät tuloaan myös vanhusten hoitoon

Jouni Sakomaa, Jenna Seppälä ja Tiina Mämmelä demonstroivat, miten nostotuoli nostaa lattialla makaavan ylös. Pia Herme

Pia Herme

– Ihan turvalliselta ja tukevalta laite tuntui, kuvailee kokemustaan nostotuolin koekaniinina Hyrian opettaja Tiina Mämmelä

Hän esitti kotonaan kaatunutta kotihoidon asiakasta, jota yhden hoitajan voimin ei lattialta hevin nosteta. Avuksi tulee paikalla koottava nostotuoli, joka kulkee kätevästi kotihoidon työntekijän autossa. Yksi tällainen laite on jo arkikäytössä Riihimäen kotipalvelussa ja toinen opetuskäytössä Riihikodissa vastikään avatussa teknologiahuoneessa, joka on Suomessa ainutlaatuinen.

Siellä päästään aidossa asumisympäristössä kokeilemaan hoivateknologian apuvälineitä ja ajan myötä myös hoivarobotiikkaa. Riihimäellä EU-rahoitteinen Robo Riksu on laajentunut näin myös sote-palveluihin.

– Hoivateknologialle on todellinen tarve. Esimerkiksi Riihimäellä on yli 75-vuotiaiden määrä noussut liki sadalla 11 kuukaudessa, mainitsee sosiaali- ja terveysjohtaja Jouni Sakomaa.

Tiedossa on, että sote-henkilöstön koulutusmäärät eivät tule riittämään kasvavaan hoivan ja hoidon tarpeeseen.

– Meillä on voimakkaasti tuettuja asiakkaita, joiden kotikäynnillä on kaksi hoitajaa. Teknologian avulla voi olla mahdollista poistaa käynniltä toinen hoitajista, mainitsee kotihoidon palveluesimies Janne Yrjölä visiosta.

Teknologiahuone on kaupungin, Hyrian, Hamkin ja yritysten yhteishanke.

– Täällä esimerkiksi lyhytaikaishoidossa olevat ja päivätoiminnan asiakkaat pääsevät tutustumaan välineisiin ja voimme näin löytää ratkaisuja kotona selviytymiseen, Sakomaa selvittää.

Robo Riksun projektipäällikkö Pia Engström tähdentää, kuinka näin saadaan käyttäjiltä suoraa palautetta laitteen toimivuudesta ja mahdollisia parannustoiveita. Teknologiahuoneessa myös henkilöstö tutustuu ja kouluttautuu välineisiin.

– Useinhan on ollut niin, että insinööri tekee laitteen ja toivoo, että asiakas tykkää siitä, hän naurahtaa.

Robo Riihikoti etsii keinoja tuottaa entistä räätälöidympiä palveluja teknologian avulla ja etenee myös kehittämään uusia tuotteita markkinoille.

Teknologiahuoneessa on testattu muun muassa lääkerobottia, joita Sakomaan mukaan on suunniteltu hankittavaksi Riihimäelle noin 50. Niiden turvin osa kotihoidon asiakkaista saisi otettua lääkkeensä itse, ja näin hoitajan käyntejä voitaisiin vähentää.

Varsinaista hoivarobotiikkaa on vielä vähän tarjolla. Huoneeseen on hankittu lähinnä nostotuolin kaltaisia laitteita, joiden avulla hoitotyö helpottuu ja on asiakkaalle turvallisempaa.

Huoneesta löytyy myös wc-pönttöön asennettava wc-bidee, joka pesee ja kuivaa sekä nostaa istujan ylös.

Aiheeseen liittyvää

  1. Robotiikka lumonnut jo lapsetkin Riihimäellä – kuusivuotiaat rakensivat unelmien leikkipuiston keinuineen
    20.9.2019 21:15
  2. Robotiikkaa varhaiskasvatukseen – Riihimäellä opiskellaan syksystä alkaen robotiikkaa kaikilla kouluasteilla
    6.6.2019 11:00
  3. Riihimäen tavoite: Meillä on Suomen paras kotihoito – huomautuksia antaneelta Aluehallintovirastolta satelee nyt kiitosta
    22.11.2018 18:20

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut