Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Ruokavirastossa päätettiin puuttua raakasuklaa-termin käyttöön, koska virasto sai kuluttajilta ja yrittäjiltä valituksia ja kysymyksiä asiasta. Mirva Helenius / LEHTIKUVA

STT

Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä, linjaa Ruokavirasto. Asiasta uutisoi ensin Yle.

Ylitarkastaja Tuulikki Lehto Ruokaviraston elintarvikkeiden koostumusjaostosta kertoo Ylelle, että raakasuklaa elintarvikkeen nimenä on epämääräinen ilmaisu, joka voi johtaa kuluttajaa harhaan.

– Jos kukaan ei tiedä, mitä raakasuklaa-termillä oikein tarkoitetaan, niin eihän kuluttaja pysty tekemään tietoon perustuvia valintoja, Lehto sanoo.

Osa alan toimijoista kertoo Ylelle, että linjaus tuli yllätyksenä, sillä termiä on pidetty vakiintuneena ja sitä on käytetty jo useiden vuosien ajan.

Ylitarkastaja Lehto sanoo STT:lle, että Ruokaviraston yleinen ohjeistus raakasuklaa-termin käytöstä on laitettu Ruokaviraston verkkosivuille syksyllä 2018. Hänen mukaansa ohjeistuksen laittamiseen verkkosivuille johti se, että virasto sai sekä toimijoilta että kuluttajilta kysymyksiä raakasuklaasta.

Muutoksella pyritään parantamaan kuluttajansuojaa.

– Jos jokin asia nousee voimakkaasti esiin ja herättää kysymyksiä ja epäselvyyttä, me ohjeistamme asiasta myös sen takia, että asia tulee kaikille tiedoksi, Lehto sanoo.

Ongelma on nimenomaan sanassa raaka. Lehto sanoo, että yleensä raaka terminä kertoo sen, että tuotetta ei ole kypsennetty.

– Yleensä puhutaan raaoista kasviksista silloin, kun niitä ei ole käsitelty kuumentamalla. Kun suklaata valmistetaan, sen valmistusprosessiin kuuluu yleensä kuumennus, Lehto sanoo.

Hän uskoo, että elintarvikealan toimijat tekevät tuotteisiinsa tarvittavat korjaukset, sillä toimijat vastaavat elintarvikkeista annetuista tiedoista.

– Valvontaviranomainen ensin neuvoo ja ohjeistaa, ja pyritään, että asiat saatetaan siten kuntoon. Jos korjauksia ei tule, annetaan määräyksiä.

– Yleensä toimijat kyllä korjaavat, hän jatkaa.

Lehdon mukaan lainsäädännön osalta tapaus on selkeä ja pyrkimys on kohdella toimijoita samanarvoisesti. Kuluttajienkin on Lehdon mukaan tiedettävä, mitä he ostavat jotta eivät tule johdetuksi harhaan.

Suomessa myydään myös raakakakkuina, raakaleivonnaisina ja raakapuuroina tunnettuja tuotteita. Lehto ei osaa sanoa, onko näiden tuotteiden nimityksissä mahdollisesti jotain ongelmaa.

– Ei ole tullut minulle kysymyksiä näistä raakakakuista tai raakapuuroista. En tiedä tarkalleen, mistä näissä tuotteissa on kyse. Nimet antaisivat olettaa, että kyseessä on raaoista raaka-aineista valmistettu kypsentämätön tuote.

Hän lisää, että tapauksia täytyy katsoa aina tapauskohtaisesti. Suklaan osalta on oma erityislainsäädäntönsä, joka määrittelee, mitä nimikkeitä käytetään suklaata myytäessä. Raakasuklaa terminä pitäisi määritellä EU-tasolla.

– Kakkujen nimistä ei ole erityislainsäädäntöä, suklaan osalta on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.