Kiina rakentaa salamavauhtia uuden sairaalan koronaviruspotilaille – neljä uutta kaupunkia eristettiin Hubein maakunnassa

Sairaalan työntekijät suojapuvuissa Wuhanissa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Kiina on eristänyt jälleen lisää kaupunkeja koronaviruksen vuoksi. Neljän uuden kaupungin eristämisen myötä matkustusrajoitukset koskevat jo yli 41 miljoonaa ihmistä.

Kaikki neljä kaupunkia – Xianning, Xiaogan, Enshi ja Zhijiang – sijaitsevat Hubein maakunnassa. Kaikki julkinen liikenne kaupunkeihin lakkaa, ja osa kaupungeista ilmoitti myös sulkevansa huvipaikkoja, kuten teattereita ja karaokebaareja.

Kiina aikoo rakentaa uuden sairaalan koronaviruspotilaille. Sairaala on tarkoitus rakentaa vain kymmenessä päivässä Wuhaniin, mistä virus lähti leviämään vuodenvaihteessa. Sairaalan on määrä olla käytössä jo 3. helmikuuta.

Työt on jo aloitettu, ja valtiollinen CCTV -kanava näytti perjantaina kuvaa rakennustyömaalta kaivinkoneineen ja pyöräkuormaajineen.

Sairaalassa tulee valtiollisen Xinhua-uutistoimiston mukaan olemaan tuhat vuodepaikkaa.

Vuonna 2003 Kiina rakensi vajaassa viikossa sairaalan pääkaupunki Pekingin lähelle sars-viruksen vuoksi.

Kiina on vahvistanut toisen kuolemantapauksen koronaviruksen tartuntakeskittymän ulkopuolella. Virusta sairastanut kuoli Heilongjiangin maakunnassa, joka sijaitsee pohjoisessa Venäjän rajalla.

Uhriluku on kasvanut 26:een, maan terveysviranomaiset kertoivat perjantaiaamuna. Kaksi ihmistä kuoli Hubein provinssin ulkopuolella. Muut uhrit ovat kuolleet Hubeissa. Viranomaisten mukaan tartunnan on saanut lähes 830 ihmistä.

Lisäksi tutkinnassa on lähes 1 100 epäiltyä tartuntatapausta.

Virus on levinnyt jo muun muassa Japaniin, Hongkongiin, Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin. Torstaina kerrottiin, että tartuntoja on havaittu myös Saudi-Arabiassa, Singaporessa ja Vietnamissa.

Viruksen leviäminen vaikuttaa Kiinassa matkailuun ja kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan. Pekingissä sijaitseva Kielletty kaupunki suljetaan koronaviruksen takia lauantaista lähtien toistaiseksi. Museon mukaan tarkoitus on estää tartuntojen leviäminen ihmisjoukoissa.

Pekingin viranomaiset ilmoittivat lisäksi peruvansa kaikki suuret uudenvuoden kokoontumiset pääkaupungissa. Kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan liittyy tiiviisti temppelien alueelle kokoontuminen, ja niille kerääntyy usein kymmeniätuhansia ihmisiä.

Suomen Pekingin-suurlähetystö kehottaa Facebookissa kaikkia Kiinassa olevia tai maahan matkaa suunnittelevia tekemään matkustusilmoituksen, jotta ulkoministeriö tai Suomen edustustot voivat tarvittaessa ottaa yhteyttä. seuraamaan koronaviruksen esiintymistä ja tartunnan torjumisohjeita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta

Suurlähetystön tietojen mukaan koronaviruksen vuoksi matkustuskieltoja saaneilla alueilla Kiinassa on vain vähän suomalaisia eivätkä he juuri ole olleet yhteydessä suurlähetystöön tilanteen vuoksi.

– Käsityksemme alueella olevista suomalaisista perustuu ensisijaisesti tehtyihin matkustusilmoituksiin. Niitä on tehty todella vähän, esimerkiksi Wuhanin kaupunkiin on vain neljä, kertoi edustuston päällikön sijainen Petra Theman STT:lle torstaina.

Maailman terveysjärjestö WHO katsoi aikaisemmin, että Kiinasta leviävää koronavirusta ei ollut vielä syytä julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi.

Järjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi torstaina kaksi päivää kestäneen kokouksen päätteeksi, että virus on terveysuhka Kiinassa, mutta ei kansainvälisesti.

Toimet viruksen leviämisen estämiseksi ovat käynnissä, ja ulkomailla on todettu vain rajallinen määrä tartuntoja. WHO:n mukaan tiedossa ei ole, että virus olisi tarttunut ihmisten välillä Kiinan ulkopuolella.

– Toistaiseksi ei ole todisteita ihmisten välisistä tartunnoista Kiinan ulkopuolella, mutta se ei tarkoita, ettei näin voisi käydä, pääjohtaja sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.