Riihimäen Suurin pudottaja Tiina Jallow laihtui yli 40 kiloa ja sairastui syöpään – nyt hän haluaa kertoa nuorille, miksi ylipaino on niin vaarallista

Tiina Jallow kertoo, että tyttären kanssa hän ei keskustellut sairauden aikana huonoista vaihtoehdoista: – Hän piti minut elämässä kiinni ilmoittamalla, että ei puhu minulle kuin syöpäsairaalle. Ari Peltonen

Silja Kononen

Gynekologi tutki kauan, hiljaisuuden vallitessa, ja Tiina Jallow arvasi. Syöpä se on.

– En tuntenut mitään, olin tabula rasa, tyhjä taulu, hän sanoo.

Vuosi sitten Jallow alkoi epäillä jonkin olevan vialla, koska olo oli jatkuvasti kuolemanväsynyt. Lääkäriin hän hakeutui, kun vuodot jatkuivat pitkään ja runsaina. Ensimmäinen lääkäri liitti oireet vaihdevuosiin ja määräsi hormonihoitoja. Apua niistä ei ollut.

Lopulta alavatsakivut pakottivat Jallowin taas lääkäriin. Vastassa oli kandi, joka aikoi erikoistua gynekologiksi. Hän hoksasi kyseenalaistaa vaihdevuosi-diagnoosin. Jallowille määrättiin kiireesti lisätutkimuksia. Niissä näkyi, että vajaa kymmenen senttiä pitkä kasvain kasvoi kohdusta ulospäin.

– Soitin pomolleni, että minulla on syöpä. Tästä taitaakin tulla vähän pidempi sairasloma.

Ei mennyt edes kuukautta, kun Jallow makasi leikkauspöydällä Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Hänelle tehtäisiin robottiavusteinen kasvaimen, kohdun, kohdunkaulan ja munasarjojen poisto.

– Leikkaus kesti viisi tuntia. Minuun tehtiin kuusi reikää, joiden kautta lääkäri ohjasi kauko-ohjaimella robottia. Se pystyi leikkaamaan 0,1 millimetrin tarkkuudella. Robotti pelasti henkeni.

Jo seuraavana päivänä Jallow oli jalkeilla kuulemassa tulokset: kasvain oli saatu pois, mutta koska hänellä oli pari kolme etäpesäkettä imusolmukkeissa, tarvittiin myös säde- ja sytostaattihoidot.

Sairauslomalle Jallow oli jäänyt Janakkalan päiväkodista.

– Olin ollut niin väsynyt, että menin usein suoraan töistä päästyäni nukkumaan.

Välillä hän pakottautui kuntosalille. Salista oli ehtinyt muodostua mieluinen paikka, joka antoi energiaa, jopa sairaana.

Jallow löysi liikunnan ilon ja oikean tavan ruokailla sen jälkeen, kun hän osallistui Riihimäen ensimmäiseen Suurin pudottaja -kisaan vuonna 2018. Neljä kuukautta myöhemmin, 20 kiloa kevyempänä, hän myös voitti sen. Voitto ei ollut tärkeintä vaan se, että hän oppi valmentajan avulla syömään oikein.

– Söin ihan väärin, ja välillä en syönyt ollenkaan.

LUE MYÖS: Riihimäen Suurin Pudottaja -kisan voittaja Tiina Jallow pudotti lähes 20 kiloa

Riihimäkeläiseltä personal trainerilta Pauli Reinikaiselta hän oppi, että on tärkeää syödä puhtaita ja laadukkaita raaka-aineita, säännöllisesti ja riittävän paljon. Ruokavaliosta jäivät pois kevytkokikset ja liiat herkut.

– Välttelen yhä valkoista sokeria, sillä jään helposti sokerikoukkuun.

Jallow alkoi ottaa töihin omat, laitosruokaa terveellisemmät eväät. Lapsille hän havainnollisti, miten paljon sokeria on jogurtissa. Lapset sanoivat: hyi.

– Eskarilaiset saivat myös suunnitella oman toiveruokalistan. Eivät he herkkuja toivoneet, vaan terveellisiä välipaloja ja perunamuusia – ei ranskalaisia.

Tiina Jallow syntyi 70-luvun alkupuolella Keski-Suomessa, Tikkakoskella. Isosisko oli seitsemän vuotta vanhempi.

– Kun katson lapsuuskuviani, huomaan, että ylipainoa oli jo silloin, toisin kuin muilla perheessäni.

Jallow ei osaa sanoa, mistä kilot hänelle kertyivät. Hän myös harrasti pesäpalloa aktiivisesti.

Jallow kertoo, että hänellä oli hyvä itsetunto, eikä hän suostunut koulussa silmätikuksi. Jallow sanoo, ettei hän ole kokenut työelämässäkään syrjintää painon vuoksi. Hän on kuitenkin sitä mieltä, ettei ole hyvä antaa painon kertyä nuorena.

– Katson kaupassa nuoria ostamassa sipsejä ja suklaita ja mietin, eikö Riihimäellä ole tarpeeksi tekemistä heille. Pitääkö vain istua tv:n ääressä. Ylipainoisia nuoria näkyy täällä paljon.

Jallow toivoo, että Suurin pudottaja -tyylisiä kannustus- ja neuvontaryhmiä järjestettäisiin myös nuorille. Aikuisten pitäisi tehdä asialle jotain. Hänkin voisi osallistua.

– Olisi kiva mennä johonkin kouluun puhumaan siitä, miksi ylipaino on vaarallista.

Hän uskoo, että vaikka jatkotutkimuksissa paljastui myös perinnöllisyystekijöitä, jotka altistivat hänet syövälle, yksi tekijä on ylipaino. Se on asia, johon voi itse vaikuttaa.

– Haluan myös korostaa naisille, että käykää vuosittain tutkimuksissa. Olen jutellut tästä monen kanssa, ja naiset myöntävät, että lääkärikäynnit ovat välillä harvassa. Yhdellä oli kulunut 15 vuotta edellisestä käynnistä!

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Tiina Jallow on saanut idean hakeutua omien kokemusten jälkeen Kanta-Hämeen syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilöksi. – En laita somessa koskaan kenellekään syöpäsairaalle viestiä, että "tsemppiä", mutta jaksamista toivon heille, jotka käyvät läpi sairauden. Kuva: Ari Peltonen Ari Peltonen

Tammikuussa 2019 Jallowkertoi Aamupostissa pudottaneensa jo 43 kiloa painoa. Jallow sanoo,että jos hän ei olisi laihtunut niin paljon kisassa ja sen jälkeen, häntä ei ehkä olisi voitu leikata.

LUE MYÖS: Tiina Jallow karisti 43 liikakiloa ja näillä opeilla riihimäkeläinen onnistui – "Itsetuntoni on noussut"

Yhä edelleen ylipaino hankaloittaa toipumista. Tuskallisista lääke- ja sädehoidoista Jallowille seurasi nivel- ja hermokipuja. Toinen jalka laahaa välillä ja raajat sekä sormet puutuvat.

– Pahimpaan aikaan en pystynyt kävelemään edes roskikselle.

Jallow kertoo, ettei sairas pyydä apua muilta, ei soita ystäville, että tulisitko jeesaamaan.

– Jos haluaa auttaa, pitää vain mennä avuksi eikä odottaa yhteydenottoa. Naapuri Johanna ilmoitti, että vie minunkin roskat.

Kun kipu vei Jallowilta jalat, tuli ystävä Minna autolla, ja vei hänet ajelulle. Se piristi.

Nyt Jallow käy päivittäin kävelylenkillä. Ajankuluksi hän opetteli Youtubesta villasukkien kutomisen.

– Tytär ilmoitti jo, ettei tarvitse enää yhtään paria, hän nauraa.

Surullisiakin muistoja sairaus jätti. Jallow alkoi seurata sosiaalisessa mediassa turkulaisen perheenäidin kamppailua imusolmukesyöpää vastaan. Hän tutustui itseään nuorempaan Mariaan ja naiset suunnittelivat tapaamista.

– Yhtenä päivänä sitten silmien eteen avautui hänen miehensä päivitys, jossa kerrottiin, että Marian syöpämatka päättyi, Jallow vakavoituu.

Omat syöpäkontrollit jatkuvat vielä kolme vuotta, mutta Jallow on luottavaisin mielin. Hän on palaillut pikku hiljaa takaisin kuntosalille, tuttuun porukkaan.

– En voi miettiä koko ajan, että tuleeko syöpä vielä takaisin. Tunnen, ettei se ole minussa enää.

Televisiota ei jaksa määräänsä enempää katsoa, Jallow sanoo. Mieli tekisi jo töihin. Hän odottaa Kelan päätöstä, onko hän oikeutettu osasairauspäivärahaan.

Hänelle sopisi lääkärin mukaan kolmen päivän työviikko, kuusi tuntia päivässä. Sairaseläkeläiseksi hän ei halua jäädä.

– Kävin tapaamassa työkavereita ja lapsia ennen kuin sytot ja sädehoito alkoivat. Yksi poika sanoi, että ”kenelläkään Tiina ei ole noin pitkää lomaa. Sinun pitää tulla jo takaisin töihin”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Etanoiden torjunta-ainetta haettiin ahkerasti Riihimäellä – tulossa myös etanakävelyitä
 2. Timo Saarisen "Saalistaja" kärkisijalle Hyvinkään Kameraseuran kevätkisassa – mehukkaan kalan napannut lokki uhkuu voimaa
 3. Aiotko rattiin? Korkki kiinni ja höyryt pois päästä varsinkin tänään – poliisi valvoo rattijuopumuksia koko alueella
 4. Näköislehdessä tänään: Pesuaineen häivähdys voi laukaista Satu Huuskon astmakohtauksen
 5. Asukaskokemukset työmaasta kartoitetaan kolmeen kertaan – Sonninmäkeä Hyvinkäällä myllätään marraskuun loppuun
 6. Vapaaottelun supertähti McGregor ilmoitti taas lopettavansa kilpauransa
 7. Hain raatelema surffaaja kuoli rannalle Australiassa
 8. Kolumni: Koronarajoitusten purkaminen siirtää harkinnan yksilölle
 9. Ruotsidemokraatit vaativat Tegnellin eroa – "koronastrategia epäonnistunut täysin"
 10. Tanja von Knorring oli aina ollut nainen – Sen näyttämiseen muille meni kuitenkin vuosikymmeniä
 11. Meksiko ei suostu öljyrajoitusten jatkamiseen heinäkuussa
 12. Poikkeusaikana hiljentyneet päivystykset palaamassa normaaliin – harrastusten väheneminen vähensi tapaturmia, mutta sairauskohtaukset eivät hävinneet mihinkään
 13. Petteri Koposen Bayern München kaatui kotikentällään – Saksan Bundesliigan pudotuspelit alkoivat jättiyllätyksellä
 14. Sanna Marin ja Matti Vanhanen ovat eri mieltä lähes kaikesta – Pääministerien täysinimikaimat ovat tottuneet siihen, että heidän nimistään vitsaillaan
 15. Kissanpäiviä: Kehästä eläkkeelle ja emoksi – paljon ehtinyt Hippu ottaa nykyään rennosti.

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Aiotko rattiin? Korkki kiinni ja höyryt pois päästä varsinkin tänään – poliisi valvoo rattijuopumuksia koko alueella
 2. Timo Saarisen "Saalistaja" kärkisijalle Hyvinkään Kameraseuran kevätkisassa – mehukkaan kalan napannut lokki uhkuu voimaa
 3. Näköislehdessä tänään: Lapsena Tanja von Knorring halusi olla kaunis prinsessa, mutta muut pitivät häntä poikana – Omannäköinen elämä alkoi lähellä kuuttakymppiä
 4. CNN: Koronatartunnat lisääntyvät maailmassa aiempaa nopeammin
 5. Korona näyttää rauhoittuneen Kanta-Hämeessä – "Synnytysmatkailu" Uudeltamaalta uusi ilmiö
 6. Kulttuurin kyselytunnilla keskiviikkona ihmetellään porukalla, onko Hyvinkää kohta enää kulttuurikaupunki – "Ajattelemme, että se on nyt, jos koskaan"
 7. Kun thaihieronta-asiakkaat katosivat, Pimnara Lindström sai uuden idean – Riihimäellä saa nyt thaimaalaista katuruokaa
 8. Keskustan valtiovarainministeriehdokkaan valinta siirtyy huomiselta
 9. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 10. Näköislehdessä tänään: Pesuaineen häivähdys voi laukaista Satu Huuskon astmakohtauksen
 11. 30 vuotta sitten: Kolme nuorta kuoli helluntaina Hyvinkäällä, Metsästysmuseon ovet avautuivat Erämessuilla
 12. Frölunda havittelee isoa saalista – NHL-konkari Lundqvistin ura saattaa jatkua Göteborgissa
 13. Uutissuomalaisen debatti: Arkkiatri Risto Pelkonen varoittaa: Jos lääketieteellisen tutkimuksen rahoituksen leikkaukset jatkuvat, niin huonosti käy
 14. Krista Tervo huippuvireessä heti kauden alkuun – moukari-SE nyt lähes 72 metrissä
 15. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.