Viikon tyyli: Suutari pysyköön lestissään – taiteilija Helvi Mustonen ompelisi mielellään itselleen vaatteita

Taiteilija Helvi Mustonen tulee vastaan mustissaan: mustat housut, musta paita, musta takki, musta hattu ja mustat kengät. Hymyillen hän tuumaa, että onhan hänen nimensä Mustonen.

– Löytyy minulta jotain punaistakin, ainakin pari punaista leninkiä. Olen myös ajatellut, että seuraava talvitakkini voisi olla punainen, mutta eihän sitten kukaan enää tunnistaisi minua kadulla, hän pohtii.

Yhden värin käyttämisessä on se hyöty, että kaikki vaatteet sopivat yhteen. Ei tarvitse aamulla arvuutella, mitkä vaateparit yhteen pukee. Helppouden lisäksi Mustonen kertoo arvostavansa vaatteissa mukavuutta.

– Yleensä pukeudun arkena farkkuihin ja johonkin puseroon. Möyrin työhuoneella kaikki päivät, joten en tarvitse mitään hienoa.

Työhuoneella vaatteiden päälle sujahtaa iso essu. Mustonen kertoo suojan tulevan tarpeeseen.

– Joskus olen riisunut essun pois ja teen lähtöä kotiin. Sitten huomaan, että jotain kohtaa maalauksessa tekee mieli vielä korjata. Vaikka yritän olla kuinka varovainen, ovat hihansuut aina maalissa.

Kovin suuria summia Mustonen ei halua vaatehankintoihin käyttää. Kirpputoritkin ovat tulleet vuosien saatossa tutuiksi.

– Kirpputorivaatteet herättävät usein ideoita, miten vaatetta voisi tuunata. Ongelmana on, etten ole mikään käsityöihminen. Äitini kutsui minua pienenä ruppu-Reetaksi, kun tein huonoa jälkeä ja ompelin kaikki ruttuun.

Hymyillen hän kertoo, kuinka hän löysi kerran aivan ihanaa pantterikuvioista fleecekangasta.

– Purin oman suosikkilakkini, jotta sain tehdyksi kaavat, ja ompelin samanlaisen lakin. Kun sain lakin valmiiksi, laitoin sen päähäni ja menin peilistä katsomaan. Repesin naurusta. Lakista tuli ihan hirveä. Se näytti pantterikuvioiselta kokinhatulta. Ihan turhaan pilasin hyvän lakin kaavojen takia. Uuttakaan en tilalle saanut.

Mustosen satunnaisesta innostuksesta ovat päässeet nauttimaan myös perheen muut jäsenet.

– Kun asuimme Oulussa innostuin tavattomasti kutomisesta ja virkkaamisesta. Lapset muistelevat vieläkin, kuinka tekemäni antennilakit hävettivät heitä. Suutari pysyköön lestissään.

Joskus tulee tosin onnistumisiakin.

– Vaihdon kerran yhden mekon alaosan kokonaan ja se onnistui. Sitä mekkoa käytän kesäisin edelleen.

Pukeutuminen

Musta vaate on klassikko. Juhlavaatteet ovat usein mustia, kuten miesten puvut ja naisten pikkumustat.

Tummat värit koetaan turvallisina ja asiallisina väreinä. Toisaalta kokomusta voi olla hyvin tyylikäs valinta.

Musta mielletään taiteilijoiden ja rokkareiden väriksi. Suomessa se on koko kansan väri.

Jos pukeutuu kauttaaltaan yhteen väriin, ilmettä tuovat erilaiset tekstuurit. Kokeile yhdistää nahkaa villaan tai silkkiin ja samettia farkkukankaaseen.

Kokomustaa voi piristää valitsemalla kirkkaanväriset kengät, laukun tai silmälasikehykset.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut