Viikon laji: Akrobatiassa voi yllättää ja ylittää itsensä: "Tunneilla kuulee riemunkiljahduksia"

Akrobatiaohjaaja Laura Antikaisen mukaan akrobatia soveltuu hyvin oheisharjoitukseksi moneen lajiin. – Akrobatia on toiminnallista harjoittelua, jossa opetellaan käyttämään kehoa. Mia Lagström

Mia Lagström

Aikuinenkin pystyy oppimaan akrobatiatemppuja, jos vain harjoittelee ahkerasti. Elixir Hyvinkään akrobatiaohjaaja Laura Antikaisen mukaan akrobatia harrastuksena kiinnostaa ja kiehtoo monia.

– Akrobatiatunnille ei tulla hikoilemaan joulukinkkuja pois, vaan oppimaan uusia hauskoja juttuja. Akrobatia ei ole pelkästään liikkumista, vaan taitojen oppimista.

Akrobatia vaatii kehon hallintaa, tasapainoa, hyvää motoriikkaa. Kaikkea tätä voi kuitenkin kehittää itsessään. Aloittelijat saavat akrobatiatunneilla harjoituksia, joita he voivat tehdä kotona. Perusasioiden on oltava kunnossa ennen varsinaista taitoharjoittelua.

Akrobatian opettelu alkaa perusliikkeistä, joita ovat muun muassa kuperkeikka, kärrynpyörä ja käsilläseisontaan ponnistus. Antikaisen mukaan perusliikkeet eivät ole mahdottomia; ei edes käsilläseisonta, kun harjoittelu tehdään osissa pieni askel kerrallaan. Kun perusliikkeet ovat hallinnassa, voi niitä lähteä varioimaan: kokeilla haarakuperkeikkaa tai käsilläseisontakuperkeikkaa, hidasta ja nopeaa kärrynpyörää tai yhden käden kärrynpyörää.

– Akrobatiassa viehättää se, että on laidasta laitaan erilaisia asioita, joita voi harjoitella.

Kun taidot karttuvat, voidaan yksittäisiä temppuja yhdistellä liikuntasalin poikki tehtäviksi liikesarjoiksi.

– Haasteellisinta akrobatiassa ovat liikeyhdistelmät, jotka vaativat hyvää kehon hallintaa ja koordinaatiota, Antikainen kertoo.

Motorisesti ja koordinaatiollisesti vaikeat liikesarjat vaativat ajatustyötä, mihin laitan oikean käden, entä vasemman käden, mihin suuntaan ponnistan.

– Suurempi hiki tulee ajatustyöstä kuin itse liikkeen tekemisestä. Haastavat liikkeet käyvät hyvästä mindfulness-harjoittelusta, sillä ajatuksen on oltava täysin läsnä hetkessä.

Akrobatiatunneilla annetaan vinkkejä ja niksejä onnistumiseen, mutta mitään yhtä ainoaa kikkakolmosta onnistumiseen ei ole.

– Tarvitaan tahtoa ja motivaatiota. Päätin itse aikoinani, että harjoittelen käsilläseisontaa niin kauan kunnes onnistun. Jos muut osaavat, miksi en minäkin.

Antikaisen mukaan parasta akrobatiassa on itsensä yllättäminen ja itsensä ylittäminen. Akrobatiatunnilla löytää itsestään sisäisen lapsen.

– Tunneilla kuulee paljon riemunkiljahduksia. On mahtavaa, että aikuisena voi saada vielä sellaisen tunteen. Ihmisellä on tarve tuntea itsensä kyvykkääksi.

Akrobatia

Tasapainoa ja kehon hallintaa voi harjoittaa hyppimällä tasajalkaa ja yhdellä jalalla sekä liikkumalla epätasaisella alustalla rämpimällä metsässä, kiipeämällä kukkulalle.

Käytä kehoa arjessa monipuolisesti. Tee kuperkeikkoja, kiipeile lasten kanssa kiipeilytelineessä ja puissa, roiku tangoista, temppuile ja kokeile.

Haasta itsesi.

Aikuinen tyytyy usein liian yksipuoliseen liikkeeseen. Kädet pyörivät, eivät vain heilu edes takaisin.

Elixir Hyvinkää järjestää akrobatiakursseja lapsille ja aikuisille. Aikuisten 12 viikon jatkokurssi alkoi tällä viikolla. Mukaan mahtuu vielä. Jatkokurssin pääsyvaatimuksena on, että on liikuntataustaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Etanoiden torjunta-ainetta haettiin ahkerasti Riihimäellä – tulossa myös etanakävelyitä
 2. Timo Saarisen "Saalistaja" kärkisijalle Hyvinkään Kameraseuran kevätkisassa – mehukkaan kalan napannut lokki uhkuu voimaa
 3. Aiotko rattiin? Korkki kiinni ja höyryt pois päästä varsinkin tänään – poliisi valvoo rattijuopumuksia koko alueella
 4. Näköislehdessä tänään: Pesuaineen häivähdys voi laukaista Satu Huuskon astmakohtauksen
 5. Asukaskokemukset työmaasta kartoitetaan kolmeen kertaan – Sonninmäkeä Hyvinkäällä myllätään marraskuun loppuun
 6. Poikkeusaikana hiljentyneet päivystykset palaamassa normaaliin – harrastusten väheneminen vähensi tapaturmia, mutta sairauskohtaukset eivät hävinneet mihinkään
 7. Petteri Koposen Bayern München kaatui kotikentällään – Saksan Bundesliigan pudotuspelit alkoivat jättiyllätyksellä
 8. Sanna Marin ja Matti Vanhanen ovat eri mieltä lähes kaikesta – Pääministerien täysinimikaimat ovat tottuneet siihen, että heidän nimistään vitsaillaan
 9. Kissanpäiviä: Kehästä eläkkeelle ja emoksi – paljon ehtinyt Hippu ottaa nykyään rennosti.
 10. Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa
 11. Näköislehdessä tänään: Lapsena Tanja von Knorring halusi olla kaunis prinsessa, mutta muut pitivät häntä poikana – Omannäköinen elämä alkoi lähellä kuuttakymppiä
 12. Voimakkaat tuulet jatkuvat lähes koko maassa myös tänään – Ilmatieteen laitoksen kartta keltaisenaan varoituksia
 13. Trooppisen hirmumyrsky Christobalin odotetaan osuvan Yhdysvaltain rannikolle sunnuntain aikana
 14. Koronavirus tuskin vaikuttaa lappilaiskuntien asuntotilanteeseen
 15. Kymmenet tuhannet osallistuivat mielenosoituksiin eri puolilla Yhdysvaltoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Aiotko rattiin? Korkki kiinni ja höyryt pois päästä varsinkin tänään – poliisi valvoo rattijuopumuksia koko alueella
 2. Timo Saarisen "Saalistaja" kärkisijalle Hyvinkään Kameraseuran kevätkisassa – mehukkaan kalan napannut lokki uhkuu voimaa
 3. Näköislehdessä tänään: Lapsena Tanja von Knorring halusi olla kaunis prinsessa, mutta muut pitivät häntä poikana – Omannäköinen elämä alkoi lähellä kuuttakymppiä
 4. CNN: Koronatartunnat lisääntyvät maailmassa aiempaa nopeammin
 5. Kulttuurin kyselytunnilla keskiviikkona ihmetellään porukalla, onko Hyvinkää kohta enää kulttuurikaupunki – "Ajattelemme, että se on nyt, jos koskaan"
 6. Korona näyttää rauhoittuneen Kanta-Hämeessä – "Synnytysmatkailu" Uudeltamaalta uusi ilmiö
 7. Näköislehdessä tänään: Pesuaineen häivähdys voi laukaista Satu Huuskon astmakohtauksen
 8. Kun thaihieronta-asiakkaat katosivat, Pimnara Lindström sai uuden idean – Riihimäellä saa nyt thaimaalaista katuruokaa
 9. Keskustan valtiovarainministeriehdokkaan valinta siirtyy huomiselta
 10. 30 vuotta sitten: Kolme nuorta kuoli helluntaina Hyvinkäällä, Metsästysmuseon ovet avautuivat Erämessuilla
 11. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. Uutissuomalaisen debatti: Arkkiatri Risto Pelkonen varoittaa: Jos lääketieteellisen tutkimuksen rahoituksen leikkaukset jatkuvat, niin huonosti käy
 14. Frölunda havittelee isoa saalista – NHL-konkari Lundqvistin ura saattaa jatkua Göteborgissa
 15. Vilpoisat vedet virkistävät – Lopella 10 uimapaikkaa, Hyvinkäällä pääsee uimaan lähes keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.