Viikon laji: ”Tankotanssi tekee hyvää itsetunnolle ja minäkuvalle”

Kesäkuussa Hyvinkääsalissa järjestetään tankotanssin SM-kisat. Mukana on peräti kymmenkunta harrastajaa Pole Fit Factorysta. SM-kisoihin osallistuvat myös Nenna Parviainen ja Unna Hämäläinen. Mia Lagström

Mia Lagström

Tankotanssiharrastus on ollut jo useamman vuoden suuressa nosteessa. Nyt lajin pariin ovat löytäneet myös lapset ja nuoret.

– Lähes kaikilla tankotanssikouluilla on lapsi- ja junnuryhmiä, yrittäjät Reetta Mällinen ja Maija Kaipanen hyvinkääläisestä tankotanssi- ja akrobatiakoulu Pole Fit Factorysta kertovat.

Toki lajin parissa on edelleen myös aikuisia. Mällisen mukaan tankotanssi sopii ihan kaikille, joilla on innostusta ja halua ylittää itsensä.

– Eräässä starttiryhmässä oli mukana 68-vuotias. Hän tuli paikalle yhdessä miniänsä kanssa. Olen opettanut myös erästä yli 70-vuotiasta.

Kaipasen mukaan ihmiset ovat tänä päivänä kiinnostuneita kehon ja mielen hyvinvoinnista. Ihmiset haluavat myös astua pois omalta mukavuusalueelta ja haastaa itsensä.

– Tankotanssi tekee valtavan hyvää itsetunnolle ja minäkuvalle, sillä lajin parissa on kaikenikäisiä ja -kokoisia harrastajia. Pärjääminen ei ole ulkonäöstä kiinni.

Tankotanssi vaatii notkeutta, liikkuvuutta ja voimaa, mutta ne kehittyvät pikkuhiljaa harjoittelun myötä.

Alkuun homma vaatiikin lähinnä päättäväisyyttä ja kivunsietokykyä, sillä tangon ja ihon välille muodostuva kitka tekee alkuun kipeää.

Se menee kuitenkin ohi, kun iho tottuu.

Starttikurssilla opitaan tankotanssin perusteet ja turvallinen tekniikka. Sen jälkeen voi jatkaa tankotanssin harrastusta viikkotunneilla, joita on eritasoisille harrastajille.

Tankotanssi aloitetaan aina maasta. Alkuun kävellään tangon ympäri, sitten tulee askelpyörähdys tangon ympäri. Kun perustekniikka on hallussa, voi siirtyä pikkuhiljaa notkeus- ja voimaliikkeisiin.

Liikkeiden vaikeusasteet vaihtelevat. Osa liikkeistä saattaa olla niin vaativia, että niiden oppimiseen menee vuosia.

Kaipasen mukaan lajissa kiehtoo erilaisuus.

– Tankotanssi hakkaa reisi-vatsa-pakarajumpan mennen tullen. Hienoa on myös yhteisöllisyys. Erilaiset ihmiset treenaavat yhdessä ja kannustavat toisiaan. Kun joku onnistuu, ovat aplodit huimat.

Halutessaan voi osallistua myös kilpailutoimintaan. Aikuisempi väestö harrastaa yleensä omaksi iloksi. Sen sijaan lapset ja nuoret ovat innostuneita kilpailusta.

– Oli sitten kyse omaksi ilokseen harrastavista tai kilpailuun tähtäävistä, tärkeintä on, että kaikilla on treeneissä kivaa. Kannustus on tärkeää, sillä onnistuminen lähtee siitä, että uskoo onnistuvansa, juniorivalmentaja Susanna Schildt sanoo.

Starttikurssin kautta vauhtiin

Tankotanssi on suhteellisen uusi harrastus. Suomessa tankotanssiopetusta on järjestetty noin kymmenen vuoden ajan.

Hyvinkääläisessä tankotanssi ja ilma-akrobatiakoulussa Pole Fit Factoryssä järjestetään aloittelijoille suunnattuja starttikursseja joka kuukausi. Starttikurssin jälkeen lajin harrastusta voi jatkaa eritasoisilla viikkotunneilla.

Tankotanssin SM-kisat käydään Hyvinkääsalissa 6.–7.6. Tänä vuonna mukana on erityisen paljon lapsia.

Pole Fit Factorysta mukana on noin kymmenkunta lasta ja nuorta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tivolit pyörittävät ihmisiä jälleen elokuussa – Hyvinkäälle saapuu Sariola ja Riihimäelle puolestaan Seiterä
 2. Esikoiskirjailija kertoo, miten romaani syntyy – "Pitää kirjoittaa jotakin joka päivä"
 3. Huumepoliisin rikosylikonstaapeli aloitti kirjasarjan – "Pitää kertoa ihmisille, mitä täällä päivittäin tehdään"
 4. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 5. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 6. Mercedes hallitsi Silverstonen F1-harjoituksia alusta loppuun – Hamilton viimeisen treenijakson ykkönen ennen Bottasta
 7. Yksi henkilö on loukkaantunut vakavasti kilpaveneen ja huviveneen törmäyksessä Hangon edustalla – pelastustöihin hälytettiin kaksi helikopteria, Poker Run -veneilytapahtuma keskeytettiin
 8. Boston Celtics löylytti NBA:n hallitsevaa mestaria – itälohkon viimeiset pudotuspelijoukkueet varmistuivat
 9. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 10. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 11. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 12. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 13. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään
 14. Etsitkö uutta harrastusta? – Kivet tarjoavat yllätyksiä, elämyksiä ja uuden oppimista
 15. Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 3. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 4. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 5. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 6. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 7. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 8. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 9. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 10. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 11. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 14. Talkoostartti ja Katukoris tuovat säpinää kaupunkiin – 8. elokuuta Hyvinkäällä on luvassa moni-ilmeinen tapahtumapäivä, myös pesäpallossa hyväntekeväisyyspeli
 15. Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.