Viikon laji: ”Tankotanssi tekee hyvää itsetunnolle ja minäkuvalle”

Kesäkuussa Hyvinkääsalissa järjestetään tankotanssin SM-kisat. Mukana on peräti kymmenkunta harrastajaa Pole Fit Factorysta. SM-kisoihin osallistuvat myös Nenna Parviainen ja Unna Hämäläinen. Mia Lagström

Mia Lagström

Tankotanssiharrastus on ollut jo useamman vuoden suuressa nosteessa. Nyt lajin pariin ovat löytäneet myös lapset ja nuoret.

– Lähes kaikilla tankotanssikouluilla on lapsi- ja junnuryhmiä, yrittäjät Reetta Mällinen ja Maija Kaipanen hyvinkääläisestä tankotanssi- ja akrobatiakoulu Pole Fit Factorysta kertovat.

Toki lajin parissa on edelleen myös aikuisia. Mällisen mukaan tankotanssi sopii ihan kaikille, joilla on innostusta ja halua ylittää itsensä.

– Eräässä starttiryhmässä oli mukana 68-vuotias. Hän tuli paikalle yhdessä miniänsä kanssa. Olen opettanut myös erästä yli 70-vuotiasta.

Kaipasen mukaan ihmiset ovat tänä päivänä kiinnostuneita kehon ja mielen hyvinvoinnista. Ihmiset haluavat myös astua pois omalta mukavuusalueelta ja haastaa itsensä.

– Tankotanssi tekee valtavan hyvää itsetunnolle ja minäkuvalle, sillä lajin parissa on kaikenikäisiä ja -kokoisia harrastajia. Pärjääminen ei ole ulkonäöstä kiinni.

Tankotanssi vaatii notkeutta, liikkuvuutta ja voimaa, mutta ne kehittyvät pikkuhiljaa harjoittelun myötä.

Alkuun homma vaatiikin lähinnä päättäväisyyttä ja kivunsietokykyä, sillä tangon ja ihon välille muodostuva kitka tekee alkuun kipeää.

Se menee kuitenkin ohi, kun iho tottuu.

Starttikurssilla opitaan tankotanssin perusteet ja turvallinen tekniikka. Sen jälkeen voi jatkaa tankotanssin harrastusta viikkotunneilla, joita on eritasoisille harrastajille.

Tankotanssi aloitetaan aina maasta. Alkuun kävellään tangon ympäri, sitten tulee askelpyörähdys tangon ympäri. Kun perustekniikka on hallussa, voi siirtyä pikkuhiljaa notkeus- ja voimaliikkeisiin.

Liikkeiden vaikeusasteet vaihtelevat. Osa liikkeistä saattaa olla niin vaativia, että niiden oppimiseen menee vuosia.

Kaipasen mukaan lajissa kiehtoo erilaisuus.

– Tankotanssi hakkaa reisi-vatsa-pakarajumpan mennen tullen. Hienoa on myös yhteisöllisyys. Erilaiset ihmiset treenaavat yhdessä ja kannustavat toisiaan. Kun joku onnistuu, ovat aplodit huimat.

Halutessaan voi osallistua myös kilpailutoimintaan. Aikuisempi väestö harrastaa yleensä omaksi iloksi. Sen sijaan lapset ja nuoret ovat innostuneita kilpailusta.

– Oli sitten kyse omaksi ilokseen harrastavista tai kilpailuun tähtäävistä, tärkeintä on, että kaikilla on treeneissä kivaa. Kannustus on tärkeää, sillä onnistuminen lähtee siitä, että uskoo onnistuvansa, juniorivalmentaja Susanna Schildt sanoo.

Starttikurssin kautta vauhtiin

Tankotanssi on suhteellisen uusi harrastus. Suomessa tankotanssiopetusta on järjestetty noin kymmenen vuoden ajan.

Hyvinkääläisessä tankotanssi ja ilma-akrobatiakoulussa Pole Fit Factoryssä järjestetään aloittelijoille suunnattuja starttikursseja joka kuukausi. Starttikurssin jälkeen lajin harrastusta voi jatkaa eritasoisilla viikkotunneilla.

Tankotanssin SM-kisat käydään Hyvinkääsalissa 6.–7.6. Tänä vuonna mukana on erityisen paljon lapsia.

Pole Fit Factorysta mukana on noin kymmenkunta lasta ja nuorta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.