Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle – testaa nämä maistuvat reseptit possusta ja broilerista

Milloin viimeksi teit kyljyksiä? Tommi Anttonen

toimitus

Kirjahyllyn uusi järkäle, entistä vihreämmin ja ilmastoystävällisemmin syömään kannustava Sekaani (Readme 2020) on komea kirja. Kivoja reseptejä, joista osa on ruoanlaiton klassikoita, osa uusia tuttavuuksia.

Kirjassa on hyvä henki. Ketään ei pakoteta tai syyllistetä muuttamaan ruokailutapojaan, mutta kokeilujen kautta voi tulla oivalluksia. Lihaisiinkin ruokiin voi lisätä kasviksia. Ruokaa voi tehdä muustakin ruhonosasta kuin siitä ikuisesta fileestä.

Muutamia epätarkkuuksia resepteissä on, kuten valkosipulia ei mainita raaka-aineluettelossa mutta työvaiheissa kyllä, tai filee vaihtuu reseptin aikana reisipalaksi. Ei haittaa, jos kokki osaa yhtään ajatella itse.

Kirjassa on mahtavia kalaruokia, paljon kasviksia, mutta myös lihaa ja kanaa. Sekasyöjälle, kuten kirjan nimikin lupaa. Reseptien luvun lomassa voi lueskella kirjan tieto-osuutta ja oppia lisää suomalaisesta ruoasta, sen tuotannosta ja vaikutuksesta maapallon tilaan.

Kyljykset sinappikastikkeessa

4 porsaankyljystä

suolaa, pippuria

1 rkl oliiviöljyä

1 dl kuivaa vermuttia

3 dl kuohukermaa

3 tl Dijonin sinappia

2 rkl kapriksia

1. Mausta kyljykset ja paista niitä kummaltakin puolelta pari minuuttia.

2. Nosta kyljykset pannulta, lisää vermutti. Anna nesteen hautua puoleen.

3. Lisää kyljykset pannulle, kaada päälle kerma. Anna hautua pienellä lämmöllä kypsiksi.

4. Nosta pannu liedeltä, mausta kastike sinapilla ja kapriksilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja vihreän salaatin kera.

Kana-pekonisalaatti. Kuva: Tommi Anttonen Tommi Anttonen

Kana-pekoniperunasalaatti

600 g perunoita

2 rkl voita

1 paketti pekonia (170 g)

4 broilerin fileetä

suolaa ja pippuria

4 rkl oliiviöljyä

kourallinen vihreitä papuja (tuore tai pakaste)

2 kerää romaine-salaattia

salaatinkastike:

3 dl piimää

0,5 dl kuohukermaa

1 tl suolaa

mustapippuria

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

3 kevätsipulin vartta silputtuna

4 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna

1. Keitä perunat kypsiksi. Jos teet kesällä varhaisperunoista, laita ne kuorimatta kulhoon. Vanhemmat perunat voit kuoria ennen keittämistä. Laita voi kuumien perunoiden päälle.

2. Paahda pekonit ruskeiksi uunissa 180 asteessa.

3. Paista broilerit öljyssä pannulla kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Kiehauta papuja pari minuuttia.

5. Siivuta kanat, pilko pekoneita hieman ja leikkaa perunat suupaloiksi. Revi salaatit rouheiksi paloiksi. Kokoa salaatti.

6. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada salaatin päälle.

Siideripossupyörykät. Kuva: Tommi Anttonen Tommi Anttonen

Siideripossupyörykät

400 g sikanautajauhelihaa

100 g sinihomejuustoa

1 dl kuivaa omenasiideriä

2 rkl tomaattipyreetä

mustapippuria ja suolaa myllystä

2 rkl oliiviöljyä

4 kokojyväsämpylää

majoneesia

1. Sekoita kulhossa jauheliha, juusto, siideri, tomaattipyree ja mausteet. Muotoile pieniksi pyöryköiksi.

2. Lämmitä öljy pannulla ja paista pyörykät kauniin ruskeiksi.

3. Tarjoa täysjyväsämpylän välissä majoneesin ja suosikkilisukkeiden kera.

Chicken piccata. Kuva: Tommi Anttonen Tommi Anttonen

Chicken piccata

4 broilerin rintafileetä tai reisipalaa

2 rkl oliiviöljyä

25 g voita

suolaa, pippuria

kirsikkatomaatteja

1 dl kuivaa vermuttia tai valkoviiniä

3 rkl sitruunamehua

4 rkl kapriksia

4 rkl hienonnettua persiljaa

1. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja osa voista. Paista kanat tomaattien kanssa, viitisen minuuttia per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta lihat lautaselle ja peitä foliolla.

2. Laita pannulle vermutti ja sitruunamehu. Kuumenna ja haihduta puoleen. Lisää voi, kaprikset ja persilja.

3. Kaada kastike kananpaloille, tarjoa pastan kera.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.