Valokuituhankkeet etenevät Lopella: "Tilauksia tulee koko ajan sisään ja odotamme ensi viikolta jopa ruuhkaa"

Kuidut puhalletaan paineilmalla maahan asennettujen kuituputkien sisään. Työn parissa oli tammikuussa talkoolaisia. Oikealta Esko Leino, Risto Hellgren ja Risto Jussila. Kare Asp

toimitus

Tukihakemusten käsittelyaikataulun muutos antaa Lopen läntisten osien mutta myös itäosien valokuituhankkeille hieman lisäaikaa rivien kokoamiseen.

Jatkossa hakemuksia käsitellään Ely-keskuksessa kaksi kertaa vuodessa: maaliskuussa ja syyskuussa. Aikaisemmin oli voimassa kolmen käsittelykerran aikataulu. Se olisi merkinnyt hakemusten jättöä helmikuun loppuun mennessä.

Valokuidun pioneerina Lopella toimineella Järventaustan kylällä valokuituyhteyksien ensimmäinen aalto on jo saavuttamassa kylän. Siihen liittyvät myös Läyliäisten ja Kirkonkylän kiinnostuneet.

Heille on helmikuun loppuun asti voimassa Järventaustan kyläkuituosuuskunnan liittymätarjous. 1000 megan yhteyden saa 2350 eurolla, käyttökustannukset ovat hieman alle 35 euroa kuukaudessa. Liittymä sisältää ilmaiset televisiokanavat, ja sitä voi täydentää maksullisilla kanavapaketeilla.

Kyläkuituosuuskunta on Järventaustassa tehnyt voimakasta markkinointityötä. Se muistuttaa, että nyt hankittavaa yhteyttä ei välttämättä tarvitse ottaa heti käyttöön.

– Se on valmiina avattavaksi, kun elämäntilanne muuttuu tai taloon tulee esimerkiksi uusia asukkaita, sanoo Läyliäisissä valokuituosuuskunnan asioita hoitava Tomi Liljemark

– Läyliäisissä on kiinnostus ollut hyvä. Tilauksia tulee koko ajan sisään, ja odotamme ensi viikolta jopa ruuhkaa. Kun tarjousaika päättyy, ynnäämme ja katsomme, missä päin kylää kiinnostusta on. Rakentamisratkaisut ja suunnitelmat tehdään sen mukaan, kokonaistaloudellisesti ajatellen. Jo nyt on selvää, että ihan joka paikkaan ei kuitua voida lähteä rakentamaan pelkästään kustannustenkin takia. Osuuskunnalle täytyy jättää taloudellista pelivaraa. Mutta joka tapauksessa, kannattaa olla liikkeellä ajoissa, hän jatkaa.

Myös kirkonkylän alueella on löytynyt paljon kiinnostuneita. Esimerkiksi Järventaustan kyläkuituosuuskunnan saamien tietojen mukaan olisi Kirkonkylästä 20 asunto-osakeyhtiötä liittymässä mukaan niin televisiokuvan kuin nopean nettiyhteydenkin toivossa.

Kunnan länsiosissakin on alkanut tapahtua.

– Kiinnostuneita on löytynyt paljon Topeno-Juhala-Salonkylä-Räyskälä-Pilpala alueilta. Tässä vaiheessa pitää miettiä, mitä kautta bitit tulevat tänne alueelle. Yksi mahdollisuus olisi liittyä kunnan rakennuttamaan yhteyteen, joka tulee Läyliäisten suunnasta Kirkonkylään. Meillä kyse on kuitenkin niin laajoista alueista, että verkkoa tultaneen toteuttamaan yksi kolkka kerrallaan, toteaa topenolainen valokuituaktiivi Jarkko Mikkola

– Ehkä luonnollisin kehityssuunta olisi tulla kantatie 54:n viertä.

Hän uskoo, että alueelta saadaan tukihakemus liikkeelle maaliskuun loppuun mennessä.

Joentaka, Kormu ja Launonen mukana

Myös Lopen itäisissä osissa ollaan kiinnostuneita valokuituyhteyksistä.

Nyt Joentaan kyläyhdistys miettii, olisiko sillä mahdollisuus tehdä alueellista valokuituverkkoa koskeva tukihakemus. Sen jälkeen olisi edessä osuuskunnan perustaminen ja liitos lähellä Joentakaa olevaan runkoyhteyteen.

Launosten koululla pidetään maaliskuun 3. päivänä tilaisuus, jossa on tarjolla lisää tietoa valokuituhankkeesta, sen toteutuksesta ja hinnoista. Tilaisuus alkaa kello 18.

Sivustolta lopenkuitu.fi voi tarkastella eri alueilta löytyvän kiinnostuneiden määrän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut