Laki säätää velvollisuudeksi osata ennakoida liikenteessä – Kymmenille tuhansille ajokortillisille tulee kesällä uutta opittavaa

Timo Levänen löytää uudesta tieliikennelaista hyvääkin. Petri Lyy

Petri Lyy

Tieliikennelaki muuttuu kesäkuun alussa. Uudenkarheana soveltamistaan odottaa esimerkiksi neljäs pykälä.

Se sanoo, että ”tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi”.

– Ei se hirveästi poikkea vanhan lain sananmuodosta, arvioi 40 vuotta liikenneopettajana toiminut Timo Levänen Riihimäen Ajo-opetuksesta.

– Ei vanhakaan laki anna kenellekään oikeutta ajaa päälle.

Mahdollisuuden uusiin erimielisyyksiin pykälä ehkä kuitenkin antaa. Jos risteyksessä kolahtaa, vasemmalta tullut voi ennakointivelvollisuuteen vedoten väittää, ettei oikealta tullut ollut tarpeeksi varovainen.

– Jos tähän mennessä on ollut vaikeaa, uuden lain myötä voi tulla uusia tulkintavaikeuksia, Levänen toteaa.

Hän huomauttaa, ettei oikealta tulevalla ole etuajo-oikeutta – lakiinhan on vain kirjattu, että vasemmalta tulevan on väistettävä.

Monikaistaisella väylällä on ollut sääntönä, että oikealta kaistalta käännytään oikealle kaistalle ja vasemmalle keskiviivan vierestä keskiviivan viereen.

Jatkossa risteyksestä voi poistua ”sopivinta kaistaa käyttäen”.

– Tämä on hyvä uudistus, käytännöstä tehdään sallittu. Toki tässäkin laki edellyttää, että varovaisuutta pitää noudattaa ja huomioida muu liikenne, Levänen mainitsee.

Uusiutuviin liikennemerkkeihin Levänen ei ota kantaa. Hyvänä lisänä entisiin hän pitää kuitenkin "väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa" -merkkiä.

– Se kertoo autoilijalle selkeästi, että pyörätie jatkuu kadun yli. Tosin merkkiä ei saa käyttää kuin rakenteellisesti korotetulla pyörätien jatkeella.

Merkkiin on kuvattu polkupyörä suojatiellä.

Lain uudistukset koskettavat paitsi tulevia ajo-oppilaita, myös ajokortin aiemmin hankkineita, joille uudet pykälät käyvät tutuiksi ajan myötä.

Hyvinkäällä oli vuodenvaihteessa 30 977 ajokorttia, joista 30 244 sisältää B-kirjaimen eli henkilö- ja pakettiauton ajo-oikeuden. Riihimäellä kortteja oli kaikkiaan 19 166, ja niistä B-kortteja 18 604.

Hausjärvellä on 5 650 B-korttia, Lopella 5 456. Luvut on poimittu Traficomin tietokannasta.

B-kortin ajokokeita suoritettiin Hyvinkäällä viime vuonna 1 736, näistä 1 043 autokoulun antamin ja 651 opetusluvalla hankituin taidoin.

Riihimäellä B-korttia tavoiteltiin 923 kertaa, autokoulun kautta 516 ja opetusluvalla 319 kertaa.

2018 opetuslupalaisia oli Hyvinkäällä 462 ja Riihimäellä 76.

Opetuslupien osuus on kasvanut 2018 tapahtuneen lakimuutoksen jälkeen. Sama henkilö voi antaa opetusta kolmelle henkilölle kolmen vuoden aikana. Opetuslupien määrää ei rajoiteta, jos oppilaat ovat lähisukulaisia.

Tämä muuttuu

Nyt voimassa oleva tieliikennelaki on vuodelta 1981. Uuden lain myötä tieliikenneasetus ja ajoneuvojen käytöstä tiellä annettu asetus kumoutuvat.

Jatkossa liikennemerkeistä, tiemerkinnöistä, liikennevaloista ja ajoneuvoista säädetään laissa eikä enää asetuksissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 9. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 10. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 11. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"
 15. Viro sallii suomalaisten saapumisen ilman karanteenia kesäkuun alusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.