Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Sana sunnuntaiksi Luota, jos uskominen tuntuu vaikealta tai pelottavalta

Usko on niin helppoa, mutta samalla niin vaikeaa. Moni varmaan pohtii, mihin minä uskon, vai uskonko mihinkään? Joillekin usko sanana on vaikea, mitä se tarkoittaa, milloin uskon tarpeeksi?

Erityisesti uskominen Jeesuksen ja Jumalaan saattaa monelle olla erityisen vaikeaa. Rippikoulusta ja koulun uskonnontunneilta on saattanut jäädä käteen jotain, mutta onko se uskoa? Mitä jos korvaisit sanan usko sanalla luottamus?

Raamatun sana usko voidaan suurimaksi osaksi korvata sanalla luottamus. Mitä jos uskomisen sijaan kysyisit itseltäsi, luotanko Jumalaan? Luotanko Jeesukseen? Luotanko siihen, että he ovat hyviä, eivätkä tahdo pahaa?

Mitä tuo luottamus voisi olla?

Tämän päivän vanhan testamentin teksti on Jesajan kirjasta luvusta 3: 18-21. Tässä kohdassa muun muassa sanotaan ”Kun huudan häneltä apua, hän armahtaa, hän kuulee ja vastaa sinulle”.

Mielestäni tämä kertoo paljon sanasta luottamus. Luotan, että saan apua. Luotan, että hän kuulee ja vastaa minulle.

Sillä näin on. Tähän perustuu uskoni: tiedän, että hän kuulee minua ja auttaa minua, en ole piilossa häneltä koskaan, tähän minä luotan.

Mittausten mukaan meillä suomalaisilla on luottamus korkealla tasolla, luotamme toisiimme ja luotamme viranomaisiin. Voisitko lisätä tähän listaan myös luottamuksen Jumalaan?

Jos uskominen tuntuu vaikealta tai pelottavalta, luota.

Monet sanovat, että uskominen on vaikeaa, kun ei tiedä Jumalasta kaikkea ja jotain asioita on myös vaikeaa ymmärtää. Me luotamme toisimme, vaikka emme tiedä toisista kaikkea, emme ole edes tavanneet kaikkia suomalaisia. Luotamme viranomaisiin, vaikka välillä heihin liittyvät asiat tuntuvat vaikeilta ymmärtää.

Voit myös luottaa Jumalaan, vaikka et ymmärrä kaikkea, vaikka et tunne häntä kokonaan. Luottamus alkaa siitä, että ajattelemme, etteivät toiset tahdo meille pahaa. Myöskään Jumala tai Jeesus ei halua meille pahaa, voit siis luotta heihin.

Kirjoittaja on rippikoulutyöstä vastaava seurakuntapastori Hyvinkään seurakunnassa.