Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Unohda mammona – tässä viisi vinkkiä selviytymispakettiisi

Uusi reppu, penaali täytteineen, syystrendien mukaiset vaatteet – mitä kaikkea koululaisen selviytymispakettiin pitääkään muistaa hankkia?

Unohda mammona! Tässä viisi vihjettä, miten selviät alkavasta kouluvuodesta.

Yksi: Luota itseesi! Koulussa tuutataan opetussuunnitelman mukaista opetusta päivästä toiseen. Koko kakkua et pysty syömään, mutta koko ajan kannattaa ylläpitää ainakin maistelumeininkiä. Ja mitä enemmän treenaat, sitä paremmaksi opiskelukunto käy. Mutta myös kohtuulliset, päivittäiset palautumisjaksot ovat kehittymisesi edellytys.

Älä lannistu mönkään menneistä kokeista – ylös vaan ja eteenpäin.

Kaksi: Kiinnostu maailmasta! Hiekkalaatikkomaailmankatsomus saattaa luoda valheellisen turvallisuuden tunteen. Monimutkaisia ongelmia ei ratkaista Ig-postauksilla.

Pahat sanat eivät kompostoidu koskaan.

Kulje rohkeasti tietoa päin, vaikka ensikosketus ei olisikaan nautinnollinen. Pienistä tiedonmuruista sitten tuonnempana voit rakentaa jotain. Sinä olet tämän maailman toivo!

Kolme: Älä puhu pahaa! Koulussa kaikki tyypit ovat täysin toisenlaisia kuin sinä. Turha etsiä kloonia, joten kestä erilaisuutta. Järjetöntä kommentoida r-vikaa, pyllyn muotoja tai juoksutyyliä.

Ilkeät sanat ja juoruilu ovat kuin espanjansiruetanoita: kovia lisääntymään ja luovat ällöä limavanaa puhujansa jälkeen. Pahat sanat eivät kompostoidu koskaan.

Neljä: Koukuta vanhempasi! Jos isäsi tai äitisi kuvittelevat, että opiskelusi ei kuulu heille, käännytä heidät. Nimittäin voit hyötyä heistä merkittävästi.

Kysymyksestä “oletko tehnyt läksyt” kannattaa haastaa heidät keskustelemaan toisen maailmansodan syttymisen taustoista tai pyytää selittämään hankalat käsitteet. Tai sitten vain kyselemään enkun kokeen sanat, kunnes muistat ne.

Viisi: Kestä opettajiasi! Opettajan tärkein ominaisuus ei ole olla kiva, mutta siitä on kyllä joskus hyötyä. Auta häntä olemaan sinulle hyvä opettaja tekemällä oma osuutesi kouluhommista.

Mitä mukavampaa opettajalla on luokassa, sitä paremmaksi opetus muuttuu. Ja hyvällä tuulella käyvä opettaja tekee kaikkien olosta miellyttävämpää.

Luokkakavereidesi, oppimistulostesi, opettajiesi ja ennen kaikkea oman onnellisuutesi kannalta varustetason laatu ja määrä ovat siis turkasen turhia. Koulu voi olla paratiisi tai helvetti.

Hyvä fiilis, avoin vuorovaikutusilmapiiri, ihmissuhteet kaikkine sotkuineenkin, huumori ja elämänilo – kulkekoot ne kanssasi seuraavaan suvivirteen!

Kirjoittaja on riihimäkeläinen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, evp.