Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Aikuinen, asenteesi koulua kohtaan heijastuu lapseesi

”Hansu, nähdään koulussa!”, tervehti minua iloisesti uusi ekaluokkalainen kohtatessani hänet viime viikolla. Tuntuipa kivalta.

Ihan pian pyörähtää taas uusi lukuvuosi liikkeelle. Lukuvuosi täynnä odotuksia, mahdollisuuksia, jännitystä, yksilöllisiä tuen tarpeita, yhteistyötä ja toivottavasti myös paljon oppimisen iloa. Niin oppilailla, opettajilla kuin kotijoukoilla.

Koulut tekevät säännöllisesti yhteistyötä kodin kanssa. Pidän tätä yhteistyötä hyvin tärkeänä.

Yhteistyömuotoja ovat mm. vanhempainillat, erilaiset tapaamiset ja arviointikeskustelut huoltajien kanssa, juhlat ja tapahtumat, avointen ovien päivät sekä retket. Näin pyritään siihen, että vanhemmat tutustuvat koulun toimintaan ja huoltajille annetaan mahdollisuus vaikuttaa ja tulla kuulluksi oppilasta koskevissa asioissa.

Riihimäen koulujen opetussuunnitelmaan on kirjattu tärkeä näkökulma: kodin ja koulun yhteistyön onnistumisen edellytyksenä on avoin ilmapiiri kodin ja koulun välillä.

Lähtökohtana on, että opettajat ja vanhemmat luottavat toistensa haluun tukea lasta. Näin he voivat tasavertaisina aikuisina etsiä lapsen parasta eri tilanteissa.

Ole kiinnostunut.

Kouluilla ja varhaiskasvatuksen yksiköissä toimii vanhempainyhdistyksiä, joita kannustetaan toimimaan koulun tavoitteiden suuntaisesti. Vapaamuotoiset tapahtumat vahvistavat yhteishenkeä ja tutustuttavat vanhempia toisiinsa.

Vanhemmilla on mahdollisuus tutustua opetukseen ja antaa palautetta koulun opetussuunnitelmasta ja oman koulun/päiväkodin käytännöistä. Kannattaa tutustua muihin vanhempiin, ja mennä mukaan vanhempaintoimikuntiin kehittämään sitäkin kautta lasten hyvinvointia.

Osallisuuden tärkeyttä korostetaan nykyisin paljon, eikä suotta. Lapsiystävällinen kunta – toimintasuunnitelman mukaan Riihimäelle perustetaan Lapsiparlamentti tulevalla syyslukukaudella.

Parlamentin kautta lasten kuulemista ja vaikuttamismahdollisuuksia halutaan lisätä.

Vanhemmat ovat mielestäni liian vähän hyödynnetty voimavara.

Pitäisin pohdinnan arvoisena ajatuksena, että eri toimintayksiköissä toimivat vanhempainyhdistykset muodostaisivat yhteisen kuntakohtaisen vanhempainyhdistyksen, joka voisi jatkossa yhtenäisemmin ja ehkäpä myös vaikuttavammin ottaa kantaa perheille tärkeisiin asioihin. Tähän on ideoita Vanhempainliiton sivuilla.

Jotta saat käsityksen tämän päivän koulusta, ole kiinnostunut, utelias ja kysy rohkeasti, kun joku asia koulussa mietityttää.

Myönteinen asenteesi koulua kohtaan heijastuu lapseesi.

Anna lapsellesi aikaa, kuuntele, huomaa, ole kiinnostunut ja huolehdi levosta ja muista perustarpeista.

Se on vanhemman vastuullinen tehtävä.

Kirjoittaja on riihimäkeläinen kaupunginvaltuutettu (kd) ja luokanopettaja.