Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Näkökulma Kallis bensiini ja Pastersteinin rakkaat tolpat kiusaavat kotimaan automatkailijaa – syksyn ruskaretkellekin taitaa olla nyt viisainta lentää

Lomalla pitää matkailla jossain päin Suomea. Kesällä yritän ehtiä perheen kanssa vaikkapa Ahvenanmaalle ja syksyllä yksin Lappiin.

Vaan kaikki on köyhälle kallista. Lomareissujen kohteita ei ole muutamaan hetkeen tarvinnut pohtia bensan hintaa, auton kulutusta ja ajettavia kilometrejä räknäillen, mutta tänä vuonna lasketaan – ainakin sen ruskaretken polttoainekuluja.

Lauantaina 21.5.2022 98-oktaaninen bensiini maksoi Riihimäellä noin 2,45 euroa litralta. Pohjoiseen suunnatessa tankkaan yleensä seuraavan kerran Oulussa, jossa taskuja joutuu kaivamaan vieläkin syvemmältä. Ivalon hintoja en halua edes ajatella.

Ikävä kyllä, Alfani on todellinen bensakrematorio. Vaikka matka on pitkä ja kone lämmin, soppaa kuluu kahdeksan litraa sadalla kilometrillä, jos nyt edes muutamasta karavaanarista uskaltaa pyyhkäistä ohi Dennis Pastersteinin rakkaiden "liikenneturvallisuustolppien" välissä.

Koska ainakaan Norjaan en tänä vuonna raaski ajella, päätin, että nautin pohjoisen taiasta Saariselällä. Sinne kertyy Riihimäeltä Oulun kautta matkaa noin 1 050 kilometriä – siis yhteensä 2 100 kilometriä, koska takaisinkin pitää tulla.

Päässälasku paljastaa, että bensaa reissulla kuluu 168 litraa. Tämä määrä 98-oktaanista maksaa pyöreät 410 euroa.

Riihimäeltä Saariselälle ajaa pakollisen tankkaus- ja sämpyläkahvipysähdyksen kanssa noin 12 tuntia. Toki useimmiten laiskottaa niin, että Oulussa tankataan bensiinin lisäksi myös yöllinen unta.

Mennäänpä sitten nettiin katsomaan lentolippujen hintoja. Ruska on Lapissa parhaimmillaan yleensä syyskuun alussa, joten menen Saariselälle 3.–10. syyskuuta. Meno-paluu Helsingin ja Ivalon välillä maksaa tuolloin vajaat 420 euroa. Ja tällä rahalla ei tarvitse edes kulkea pelkin käsimatkatavaroin. Valokuvaajalla mahtuu mukaan jalusta ja se pitkäkin putki.

Toki ajaessa Riihimäeltä Helsinki-Vantaallekin palaa bensaa, mutta valinta on silti aika selvä. 20 tuntia lyhyempi matka-aika on valttia. Ja taitaa tuo lentäminen olla myös turvallisempaa kuin autoilu Suomen korjausvelkaisilla teillä.

Myös siellä Lapissa pitää päästä liikkumaan. Olen kerran tehnyt sen virheen, että lensin Ivaloon ja säästelin siinä, etten vuokrannut autoa. Päähän siinä lahosi lähes tyystin busseilla kulkiessa. Vieläkin tekee pahaa.

Vuokra-auto on paitsi stressitön myös maailman nopein – ainakin jos Top Gearin ex-juontajaa Jeremy Clarksonia uskoo. Auton saa Ivalosta nopean googlailun perusteella viikoksi noin 340 eurolla, kun ei hirttäydy ajatukseen premium-kulkimesta.

Halpaahan se ei ole, mutta suunnilleen samoissa hinnoissa kuin hotelliyöt myöhäisine päivällisineen mennen tullen.