Paljasjalkainen Presidentillisiä kadunnimiä Hyvinkäällä – tiesitkö niiden taustat?

”Voi Manu vippaa muutama markka. Miks sä oot niin nuuka ja tarkka.”

Näin lauloi 1977 Irwin Goodman silloisesta Suomen Pankin pääjohtajasta ja tulevasta presidentistä Mauno Koivistosta. Hyvinkään Nummisilllasta löytyy lyhyt Manunkatu. Se ei mitenkään liity Koivistoon vaan 1920-luvulla alueella asuvaan muurariin Emanuel Nurmiseen eli Manuun. Vaimoni on lapsena asunut Manunkadulla.

Olen käyttänyt tässä kolumnissani hyväkseni kaupungin nettisivujen katujen nimien historiallista taustaluetteloa.

Mannerheimintietä meiltä ei löydy, mutta sen sijaan Kalevankatu. Se on ainoa katu, joka viittaa presidenttiin eli Urho Kaleva Kekkoseen ja toisaalta Kalevala-aiheisiin. Sen aiheisia katuja meiltä löytyy Vehkojalta. Sahanmäen pohjoispuolella on Niinistönkatu. Sen nimi viittaa Niinistönkorpeeen.

Kruununpuiston ja Viertolan läpi kulkee Martinkatu. Martti Ahtisaari vieraili kyllä Hyvinkäällä, mutta katu on saanut nimensä alueella joskus olleesta Martin tilasta. Hyvinkäällä on myös Martin kaupunginosa.

Martista löytyy 1995 rakennettu Martintalo ja 2004 rakennettu Martin seurakuntatalo. Itse muistan lapsuudesta vanhan Martin asuinalueen ja tietty Martin aallopin, joka on edelleen olemassa. Tosin kevyen liikenteen väylänä eli tunnelina pääradan alitse.

Syntymäkotini sijaitsee Laurinkadulla Kruununpuistossa. Sekään ei viittaa Lauri Relanderiin vaan Aleksis Kiveen ja Seitsemään veljekseen. Asuin Kruununpuistossa reilut 20 vuotta, joten sieltä paljasjalkaisuuteni on kotoisin.

Juho Paasikiveenkään eivät liity Paavolassa sijaitsevat Juhonkuja ja Juhonpolku. Kuja ja polku ovat saaneet nimensä Paavolan tilan isännästä Juho Paavolasta.

Meillä on myös Tasavallankatu Vieremässä Vaiveronkadun molemmin puolin. Sekään ei liity Suomen tasavaltaan vaan Tasavallan Kalleen. Oikealta nimeltään Kalle Forsström, joka oli halkojen ja puutavaran välittäjä. Kouluaikana jaoin alueelle postia. Hyvinkään Vehkojalla on myös sekä Anttilantie että Lahdentie.

Meillä on ollut sen sukunimiset kaupunginjohtajat, mutta katujen nimihistoria kertoo muuta. Anttilantien nimi on peräisin Anttilan tilasta, joka muodostettiin Hyvinkäänkylään Isojaossa. Lähistöllä on niinikään Ali-Anttilantie ja Yli-Anttilantie.

Lahdentie taas on saanut nimensä Kalle Lahdesta, joka oli Villatehtaan värjäri.

Nykyisen kaupungintalon lähellä on myös Valtakatu. Ne eivät kuitenkaan liity toisiinsa. Katu oli jo 1922 asemakaavassa. Se oli tehtaan asuntoalueen valtaväylä.

Kiitoksia kaupungin nimitoimikunnalle ja niille jotka ovat päivittäneet katunimien historiaa sen jälkeen. Katujen nimiin liittyy tosi paljon mielenkiintoista historiatietoa Hyvinkäästä, jota voi katuja kulkiessaan muistella tämän kolumnin tapaan.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen eläkkeellä oleva komisario.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut