Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattitaitoa myös sijaisille – vanhemmat, nyt on aika kyseenalaistaa lapsenne saama hoito

Saavun 7.45 omaan työvuoroni päiväkodille. Ovesta astuessani viereisen ryhmän aikuinen huutelee jo apuja. Hänellä on kahden kasvattajan verran lapsia joista kolme pienintä alle vuoden ikäisiä. Oman tiimini aamuvuoro on sairastunut. Nappaan oman ryhmäni lapset ja samalla saan puhelimeen tiedon sijaisen tulevan välivuoroon.

Niin kuin pelkäsin... Sijainen ilmoittaa olevansa ekaa kertaa päiväkodissa ja minulla istuu 10 lasta aamupalalla, 5 juoksee vessan ja käytävän väliä, vastaanotan lapsia ja yritän pitää naamani peruslukemilla vanhemmille vaikka takaraivossa viiltää kauhu.

Pikainen päätös: ulos suoraan aamupalalta... Taas juoksen aamupalan, eteisen ja pihan väliä koska en voi antaa vastuuta sijaiselle joka ei tunne lapsia ja tapoja. Selvitän tappelua, yritän kuunnella innokkaan lapsen kertomusta uimareissusta jne. vastuullani on tällä hetkellä 21 lasta. Iltavuoro saapuu mutta lähtee suoraan palaveriin.

Ennen ruokailua on soitettu vanhemmille tapaturmasta, selvitetty kiusaamista, lohdutettu lasta, vastattu puhelimeen, juostu ulkoa pakollista sähköpostia lukemaan ym. joutuen jättämään lapset ammattitaidottoman ihmisen hoiviin. Minäkö joudun kantamaan vastuun tapahtuneista koska olen kasvattaja... Minäkö olen palkannut ammattitaidottoman sijaisen?

Halusin kasvattajana julkaista tämän esimerkkinä mikä on tämän hetken todellisuus varhaiskasvatuksen resursseista. Lausahdus joka monenkin mieleen on varmasti jäänyt. "Kuka vaan voi olla päiväkodissa töissä" on murheellisinta mitä olen kuullut ja mikä nyt kentällä näkyy. Haluaisin niin kasvattajien kuin varsinkin lasten vanhempien nyt tarttuvan tähän asiaan. Teidän tyytymättömyytenne ja ymmärrettävä pelkonne näkyy netin keskusteluissa. Tuokaa se esille ja sinne minne se kuuluu. Uskaltakaa kyseenalaistaa hoitaako lastanne ammattitaitoinen ihminen. Teidän lapsenne on meidän vastuullamme, jotta voitte rauhallisin mielin käydä työssä ja jotta heidän päivänsä olisi turvallisia. Ja näin myös me kasvattajat haluamme asian olevan.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, Kanta-Häme