Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Urpu-Kaarina Yli-Laurilan kolumni Todellista onnea olisi päästä lääkäriin – koronako järjestelmän raunioitti?

Elämme maailman onnellisimmassa maassa, jos YK:n teettämään Maailman onnellisuusraporttiin on uskomista.

– Niissä on vahva sosiaalinen yhteenkuuluvuus, erinomainen tasapaino työ- ja perhe-elämän välillä sekä ilmainen koulutus ja terveydenhuolto, raportti kehuu Pohjoismaita.

Ilmainen terveydenhuolto? Oli jossakin vaiheessa, mutta ei ole ollut enää pitkään aikaan. Tai onhan se maksutonta, jos potilaalla on työpaikka, jolloin työnantaja maksaa. On julkinenkin terveydenhoito toki huomattavasti halvempaa kuin yksityinen, mutta ei ilmaista.

Kurjimpaan rakoon meillä jäävät eläkeläiset, työttömät ja pienipalkkaiset. Kokemukseni ovat lähinnä eläkeläisten piiristä. Kun krempat iän myötä lisääntyvät, alkaa posti syytää terveydenhuoltolaskuja.

Toisaalta sopii olla iloinen joka ainoasta laskusta, sillä se on merkkinä siitä, että on päässyt lääkärin pakeille. Läheskään aina ei pääse.

Tuttavapiirissäni kuulen uskomattomia tarinoita. Lähin soittoaika terveyskeskuslääkärille löytyy yli kuukauden päästä, kun potilas kaipaa tuskissaan vahvempaa särkylääkettä. Toinen kipupotilas ei ole saamassa aikaa päivystävälle lääkärille, kun kuulemma nykyään kaikki ohjataan ensin fysioterapeutille.

Yhä useampi tuttuni sanoo, ettei terkkariin kannata soittaa, kun sitä kautta ei ainakaan lääkärille pääse. Kun sinne soittaa, on aina kuin armoa anomassa. Puhelimeen vastaa ylituomari, jonka vallassa kohtalomme on.

Sellaisen ihmeen olen toki kokenut, että kun lääkäriajan itku kurkussa sain, aika piti, lääkäri oli tehokas, röntgeniin pääsi sujuvasti, lääkäri kutsui uudelleen sisään, ja resepti valmistui. Olin maailman onnellisin ihminen.

Koronako raunioitti teoriassa hienolta kuulostaneen uuden tiimijaon? Ainakin minä ymmärsin, että tiimissäni on hoitaja ja lääkäri, joiden puoleen voin kääntyä ja joiden hoitoa saan tarvitessani enkä ensi kuussa tai seuraavassa.

Kun lapsena sairastuin, äiti soitti lääkärin, joka tuli kotiin ison laukkunsa kanssa, ja olo tuntui turvalliselta.

Nyt soitan tiimiini, ja minua pompotellaan ties millekin luukulle. Jokin järjestelmässämme mättää.

Ei ole ihme, että monen turvattomuus lisääntyy ja mielenterveys heikkenee fyysisen kunnon ohella.

Kirjoittaja on riihimäkeläinen eläkeläistoimittaja.