Janne Matikaisen kolumni Ei kaupunkimaisempi, vaan lähiömäisempi

Hyvinkään keskustaan rakennetaan paljon uusia asuinkerrostaloja, mikä on kaupungin kehityksen kannalta hyvä asia. Kaupunkikuva näyttää kuitenkin muotoutuvan tasapaksun lähiömäiseksi.

Hangonsillan alue on herättänyt paljon mielipiteitä, vaikka alue on vielä keskeneräinen. Omaan silmääni talot ovat parhaimmillaan siistejä ja tavallisia kerrostaloja, pahimmillaan suorastaan rumia laatikoita.

Kun lisäkohteita on tulossa eri puolille keskustaa, uhkaa koko keskustasta tulla kauppakeskuksen ympärille muodostuva lähiö. Nykyinen rakentaminen ei tee Hyvinkäästä kaupunkimaisempaa, vaan lähiömäisemmän.

En suinkaan väheksy lähiöitä, sillä ne ovat olennainen osa kaupunkeja. Lähiöiden asukkaat ovat tutkimusten mukaan tyytyväisiä asuinympäristöönsä. Mutta kaupungin keskusta pitäisi rakentaa toisen näköiseksi.

Ajalliset kerrostumat ja omaperäisyys häviävät vähitellen. Eivätkä 60- ja 70-luvulla rakennetut talot ole kaikilta osin kaunistus, mutta kun niitä puretaan, olisi otettava opiksi aiemmista virheistä ja tehtävä parempaa kaupunkikuvaa.

Parhaillaan rakennetaan Uudenmaankadun varteen persoonattomia laatikoita. Mikäli HYK tullaan purkamaan, voisi rakennuksen etupihan porrasmaisen katoksen jättää jäljelle osaksi uusia taloja säilyttäen olennaisen tunnuspiirteen Uudenmaankadun katukuvasta.

Kaupunkikuvan kannalta olisi yksipuolista, jos Aseman koulun paikalle rakennettaisiin kerrostaloja. Sen sijaan kaupunkikuvaa rikastuttaisi, jos uusi koulu rakennettaisiin puusta, mikä olisi myös ekologinen ratkaisu. Lisäksi koulun ja sen tontin pitäisi olla kaupunkilaisille avointa tilaa, jossa voisi koulun työaikojen ulkopuolella olla muitakin aktiviteetteja.

Kaupunkikuva on kustannuskysymys, kun rakennusyhtiöt pyrkivät kustannustehokkuuteen. Kaavoituksella voidaan ohjata jossain määrin. Eniten voidaan vaikuttaa julkiseen rakentamiseen, minkä vuoksi keskustassa tulisi olla riittävästi myös julkista tilaa ja rakennuksia monipuolistamaan kaupunkikuvaa.

Suomestakin löytyy paljon esimerkkejä taidokkaasti suunnitelluista ja hienosti ympäristöönsä soveltuvista uudisrakennuksista. Taitoa ja näkemystä kyllä on, mutta liian usein tyydytään tavanomaiseen.

Rakentamiseen ja kaupunkikuvaan olisi löydettävä omaperäisyyttä ja Hyvinkäälle ominaista tapaa. Hyvinkään vahvuus ja identiteetti perustuvat puistomaisuuteen ja luonnonläheisyyteen, mistä on pidettävä jatkossakin kiinni.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen kaupunginvaltuutettu (vihr./sit.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut