Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Tärkeitä päätöksiä – muutosten aikoja edessä

Aivan käsillä olevat aluevaalit ovat tärkeät meille kaikille kuntalaisille. Ne koskettavat meitä kaikkia. Eritoten on tärkeää pitää huolta niistä erityisryhmistä, jotka eivät sitä itse pysty tekemään tai eivät pidä itsestään ääntä. Kannan huolta erityisesti muistisairaista ja omaishoitajista.

Muistisairaiden määrä on ollut jatkuvassa kasvussa. Työikäisten muistisairaiden määrä on myös lisääntynyt. Ennaltaehkäisyn tärkeys korostuu muistisairauksiin liittyen. Tällä tarkoitetaan varhaista tutkimuksiin pääsyä, kokonaisvaltaista asiakkaan tilanteen kartoitusta ja sen myötä riittäviä tuki- ja seurantatoimia.

Kokemukseni mukaan omaishoitajien työpanosta ei ymmärretä, eikä arvosteta riittävästi. Omaishoitajia on tuettava samoin kuin hoidettavia, hoitajille on saatava säännölliset lääkärintarkastukset, jotka nyt eivät ole toteutuneet, oma yhteyshenkilö ja arkeen riittävät apuvälineet sekä vertaistuki.

Hoidettavalle on saatava joustavasti tarvittaessa ja akuutistikin lyhytaikaishoitoa. Myös portaittain toteutuvaa hoitoa (2 viikkoa kotona +2 viikkoa hoidossa) on oltava saatavilla, ja sairauden edetessä loppuvaiheeseen paikka tehostetun palveluasumisen yksikössä. Muistisairas ei useinkaan selviydy sairauden edetessä pitkälle enää kotona. Omaishoidettavien muistisairaiden hoito on usein myös niin haastavaa, että omaishoitajat ovat vaarassa uupua.

Tulevaisuudessa korostuu myös järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö. Järjestötoimijoiden apu on suuressa roolissa tulevaisuudessa. Esimerkiksi Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry:n ja Omaishoitajaliiton Omais Oiva-paikallisyhdistyksen toiminta ovat olleet suurena apuna, tukena ja yhteistyökumppanina kunnassamme jo usean vuoden ajan. Myös vapaaehtoisten toimijoiden ja eläkeläisten apua ei tule unohtaa.

Toivonkin että hyvinvointialueen aluevaltuustoon saataisiin päättäjiksi sellaisia henkilöitä, joilla on ymmärrys näistä haasteista, jotka tunnistavat ja tunnustavat että tarvitaan suunnitelmallisuutta ja toimia jotta tulevaisuudessa selvitään. Turvataan tulevaisuudessakin ikä-ihmisille hyvä ja arvokas elämä.

Anne Eve lähihoitaja, muistineuvoja kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen aluevaaliehdokas (kesk.) Loppi