Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaat kohteista toimijoiksi

Korona on vaikuttanut eniten niihin ihmisiin, jotka ovat jo entuudestaan erityisen haavoittuvassa asemassa: lapsiin, vanhuksiin, vammaisiin henkilöihin, riippuvuuksista kärsiviin ja eri tavoilla sairaisiin henkilöihin. Terveyttä ja henkeä suojelevia päätöksiä monen haavoittuvassa asemassa olevan ihmisen puolesta on tehty usein nopeasti parhaan sen hetkisen tiedon varassa, mikä on johtanut erilaisiin haastaviin vuorovaikutustilanteisiin ja kokemukseen siitä, että asiakas ei ole tullut aina kohdatuksi.

Erityisesti koronakriisin aikana sosiaali- ja terveyspalveluissa ihminen tulisi kohdata kokonaisvaltaisesti. Laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita on mitattava pistosten ja toimenpiteiden lisäksi asiakkaiden tyytyväisyytenä ja positiivisina osallisuuskokemuksina.

Osallisuuden edellytyksenä on pysähtyminen, kysyminen ja vaihtoehtoisten kommunikaatiomuotojen käyttäminen silloin, kun sanallinen kommunikaatio ei ole ollut mahdollista. Osallisuuden edellytyksenä on myös sanattomat vuorovaikutushetket ja tyytyväisyyden kokemusten aistiminen. Osallisuutta edistää virikkeellisen tilan tarjoaminen ja mahdollisuus yhteiskunnalliseen osallistumiseen, kulttuuriin ja oman vakaumuksen mukaiseen elämään.

Erilaisten ihmisten osallisuus toteutuu, kun ihminen saa määritellä oman itsensä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkuuden lisäksi tai sijasta itselleen mieluisella tavalla esimerkiksi toimijana, vapaaehtoisena, taiteilijana tai työntekijänä. Harva ihminen haluaa tulla määritellyksi ensijaisesti avun ja palveluiden kohteena. Kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen ja osallisuuden edistämiseen kiire on usein myrkkyä.

Hauraassa elämäntilanteessa olevien ihmisten osallisuus toteutuu hyvinvointialueilla avoimella ja verkostomaisella työllä, jossa hyvinvointityöhön otetaan aktiivisesti mukaan esimerkiksi vapaaehtoisia, kolmas sektori ja muut epäviralliset toimijat. Kaikkien meidän lähellä on hauraassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, joiden hyvinvointiin voidaan yhdessä vaikuttaa. Myös uusilla hyvinvointialueilla osallisuutta tulee edistää ja osallisuuden toteutumista erilaisten ihmisten elämässä tulee arvioida ja seurata.

Kristiina Tuohimaa-Salminen diakoni, sosionomi (YAMK) aluevaaliehdokas (vihr.) Loppi