Vaalikynä | Yksittäistä ryhmää tai palvelujen tarvitsijaa ei tule liiaksi korostaa

Meitä kaikkia koskevat aluevaalit ovat käynnistyneet. Ajankohtaisissa vaaleissa soisi jokaisen äänestävän, sillä nämä ovat vaalit, joissa päätetään sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluista alueellamme. Hyvinvointialueen kannalta keskeistä on järjestää palvelut siten, että Keski-Uudellamaalla on turvallista syntyä, kasvaa ja ikääntyä. Alueen jokaisen asukkaan pitäisi voida luottaa siihen, että juuri hänen elämänsä on arvokas ja yhdenvertainen suhteessa toiseen lähimmäiseen.

Ihmisyyteen kuuluu haurautta, josta olemme kaikki osallisia. Hyvinvointialueen tulee turvata niin odottaville äideille, vastasyntyneille ja taaperoille, kasvaville lapsille ja nuorille kuin ikääntyville asukkaille tarvittavat lähi- ja erityistason palvelut. Äkillinen ja odottamaton sairaus voi yllättää myös ruuhkavuosia elävän keski-ikäisen, jokaisesta voi tulla terveydenhuollon palveluiden tarvitsija.

Yksittäistä ryhmää tai palveluiden tarvitsijaa ei mielestäni tulisi korostaa siten, että joku jää toisen varjoon. Vanhustenhoito ja hoivapalvelut tulee turvata eikä vammaisia saa unohtaa, kun palveluista tehdään päätöksiä.

Tulevaisuudessa palvelutarpeemme kasvaa ja tarvitsemme uudenlaisia malleja tuottaa palveluita. Erilaiset matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelut, digitalisaatio ja tiiviimpi yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollonvälillä on tarpeen. Uudistuksen pyörteissä on kuitenkin hyvä pyrkiä tunnistamaan ja säilyttämään myös aikaisempien sukupolvien rakentamat toimivat rakenteet ja palvelut, kuten neuvolapalvelut ja järjestöyhteistyö.

Uudistukset ovat tärkeitä ja hyviä, mutta ilman työntekijöitä ne eivät auta ketään. Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö on laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden ehdoton edellytys. Terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijöiden työhyvinvointiin on kiinnitettävä erityistä huomiota ja palkkaus on nostettava Pohjoismaiselle keskitasolle. Esimerkiksi hoitotyön määräaikaisia työsuhteita on vakinaistettava ja uusien työntekijöiden ja opiskelijoiden perehdytystä on entisestään parannettava.

Kokeneille työntekijöille puolestaan tarvitaan erilaisia ura- ja palkkakehitysmalleja. Lisäksi muun muassa sosiaalityöntekijöiden asiakasmääriä työntekijöitä kohden on kohtuullistettava.

Ethän siis jätä äänestämättä – hyvinvointialuettamme rakennetaan nyt!

Satu Kuitunen neljän nuoren aikuisen ja kahden teinin äiti sairaanhoitaja ja TtM-opiskelija aluevaaliehdokas (kd.) Hyvinkää, Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut