Lukijalta | Muistisairaiden lukumäärä kasvaa – onko sote valmis?

Maassamme kauan odotettu terveyden- ja sosiaalialan uudistus on valmistumassa. Aluevaalit, joissa valitaan päättäjät tekemään loppusilaus ja viimeistelytyöt ovat tulossa. Nyt on aika tarkastella uusia ideoita ja mahdollisuuksia, miten haluamme tulevien käytöntöjen sujuvan ja toimivan. Himmelimalli muotoili organisaation rakenteen, nyt tehtävät päätökset määrittelevät sisällöt. Tärkeätä on huomata, että yksityiskohdat voivat vaihdella eri alueilla. Se, miten palvelut suunnitellaan ja painotetaan on aluevaltuustojen asia. Valtakunnallista keskitettyä päätöksentekoa ei ole. Oman alueemme päättäjät, aluevaaleilla nyt valittavat, ovat ne henkilöt, jotka me valitsemme rakentamaan terveyden- ja sosiaalihuollon itsellemme. Ei ole siis samantekevää, ketkä suunnittelun ja päätökset tekevät.

Tulevat päättäjät ja me asukkaat tarvitsemme runsaasti taustatietoa, mitä kaikkea tuo ” hyvä palvelu” pitää sisällään. Nyt on aika evästää äänestäjiä ja päättäjiä monipuolisesti. Nostaa esiin tarpeita ja ideoita ratkaisuiksi.

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys haluaa nostattaa tietoisuuteen muistisairaiden tilanteen tällä hyvinvointialueella nyt. Muistisairauksiin sairastuu entistä suurempi joukko ihmisiä. Työikäisetkin voivat sairastua, mutta iän karttuessa se on todennäköisempää. Tänä vuonna 75 vuoden ikään tulevat 1947 syntyneet, suurin suomalainen ikäluokka. Heitäkin ennen syntyneitä on suuri joukko saavuttamassa kunnioitettavia ikävuosia.

Muistisairaiden hoito- ja palveluketju vaatii erityishuomiota. Tällä alueella on jo nyt ollut vaikea päästä tutkimuksiin ja saada asianmukainen apu sitä tarvitessa. Toive kuitenkin on, että ihmiset tulisivat toimeen kodeissaan itsenäisesti tai sopivan tuen turvin mahdollisimman pitkään. Muistisairauteen ei ole parantavaa lääkitystä. Kaikki toimet voidaan kohdistaa olemassa olevan terveyden ylläpitämiseen. Terveyden ylläpito on jokaisen elämässä jatkuva prosessi. Se ei ole ohi lyhyenä parin viikon tehojaksona. Terveyden ylläpito vaatii jokapäiväistä oikeansuuntaista toimintaa. Tällä kohtaa paikallaan olisi seniorineuvolan tarjoamat palvelut ja seurannan mahdollisuudet.

Muistisairaankin on päästävä oikean polun päähän ajoissa. Kanta- Hämeen hyvinvointialueella on nyt puute niistä asiantuntijoista, jotka hoitoketjusta vastaavat. Geriatrianpoliklinikkaa ei ole. Terveyskeskuksen palvelut ovat ylikuormittuneet. Kaikenkaikkiaan sujuva palvelunohjaus on hakusessa. Tämän takia meillä on tuleville päättäjille tarjota haasteellinen tehtävä hoito- ja palvelupolun suunnittelussa.

Kaikki tämä vaatii runsaasti resursseja. Asiantuntijat, korkeasti koulutetut terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaiset eivät voi vaalia ja ohjata jokaista askeltamme. Meillä on kuitenkin olemassa valmiina monipuolinen vapaaehtoissektori auttamaan tässä työssä. Kun tutkimukset, hoito-ja kuntoutuminen on saatu kuntoon ammattilaisten voimin, voi kukin jatkaa terveytensä edistämistä vertaistuen ja sen tarjoaman sosiaalisen verkon avulla.

Meillä on lähes kaikille eri sairaille ja vammaisille olemassa omat liitot ja yhdistykset, joissa on valtavasti osaamista ja taitoa auttaa ihmisiä terveytensä ja hyvinvointinsa edistämisessä. Tämä tulee vain hyväksyä jatkuvaksi hoitoketjuksi ja yhteistyökumppaniksi. Muistiyhdistys on myös valmis tarjoamaan apuaan yksityiskohtien hiomisessa.

Toivon, että kaikki äänioikeutetut osallistuvat kehitystyöhön äänestämällä.

Elisa Saukko aivoterveyslähettiläs Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut