Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Vaalikynä | Nuoret kiinnostuvat hoitoalasta, jos palkka on riittävä ja työolot asialliset

Nuoria kiinnostaa yhä vähemmän opiskella hoitajaksi. Ei mikään ihme.

Paljon on tehtävää, jotta hoitajapulaa saadaan helpotettua. Vaikka uudet hyvinvointialueet parantavat perusterveydenhuoltoa ja pyrkivät myös ennalta ehkäisemään tauteja ja sairauksia, ei se vähennä hoitajien tarvetta.

Mitä voisimme aluevaltuustoissa tehdä? Tässä joitakin ehdotuksia:

Palkat kuntoon.

Omaan työhön pitää saada vaikuttaa ja saada tehdä työtä myös itsenäisesti.

Työolot kuntoon työvälineitä myöten. Taukoja pitää ehtiä pitämään ja saada syödä rauhassa. Pukuhuoneissa on oltava tilaa edes pyörähtää ja jokaisen saatava lukollinen kaappi omille vaatteille ja laukulle työpäivän ajaksi.

Kaikki eivät halua olla aina töissä. Kaikilla pitää olla mahdollista tehdä vaikka vain 50-prosenttista työaikaa.

Työhön pitää saada kunnon perehdytys.

Opiskelijat täytyy ottaa hyvin vastaan ja ohjata kunnolla.

Työ pitää kokea oikeudenmukaiseksi. Nyt näin ei ole läheskään aina. Esimerkki tosielämästä: sijainen käy töissä silloin tällöin, hoitaa asiakkaat ja saa paremman tuntipalkan kuin vakituinen. Vakituinen käy töissä lähes joka päivä, kokee paineen tehdä ylitöitä, tekee tarvittaessa töitä aamusta iltaan, työhön kutsu -puheluita voi tulla vapaapäivänäkin.

Vakituisella on omat hoidettavat, hän huolehtii näiden hoitosuunnitelman päivitykset ja muut arvioinnit, yhteydenpidon omaisiin sekä lisäksi hänellä on oma vastuualueensa työpaikalla. Muun muassa. Ja lisäksi usein vakituisen hoitajan tuntipalkka on pienempi kuin sijaisilla, keikkalaisilla.

Tällä esimerkillä en halua arvostella keikkalaisia ja muita sijaisia. Päinvastoin. He ovat kullanarvoisia. Keikkalaisen elämäntapa on mitä mainioin, jos sen on saanut itse valita.

Haluan tällä tosielämän esimerkillä valottaa, että vakituisten hoitajien työtaakka on monissa paikoissa täysin kohtuuton.

Mikä muu avuksi? Tätäkin me pääsemme hyvinvointialueella aluevaltuustossa miettimään. Ainakaan ei pidä luopua SDP:n ajamasta hoitajamitoituksen suurentamisesta.

Me jokainen hoitaja viihdymme paremmin töissä, kun meitä on enemmän eli riittävästi.

Tarja Kuikka lähihoitaja, muistihoitaja aluevaaliehdokas (sd.) Hyvinkää, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue