Sote-uudistuksessa digitalisaation tavoite on tuoda palvelu ja ihminen lähelle.
Olen aluevaaliehdokkaana ja digitalisaation ammattilaisena pistänyt huolestuneena merkille miten digitalisaatio tuodaan keskusteluissa esiin. Digitalisaatiosta puhutaan kuin se olisi hankinta tai jonkin asia joka otetaan kaapista ja kaikki asiat paranee.
Näinhän se ei toki ole. Digitalisaatiolla tarkoitetaan yleisesti jonkin asian viemistä tietotekniseksi. Esimerkiksi reseptin uusinta internetissä eli verkossa on digitalisaatiota. Jotta voisimme esimerkin palvelun tuottaa siihen tarvitaan ohjelmistoja, palvelimia joissa ohjelmisto on, verkkoja joissa tieto liikkuu, ohjelmiston ylläpitäjät ja erikseen ylläpitäjiä sisällölle.
Ja lopuksi kaikista tärkein eli asiakas, joka kirjautuu palveluun jollakin laitteella kuten tietokone, puhelin tai tabletti.
Jotta digitalisaatio onnistuu tulee tietää kuitenkin kaksi tärkeintä asiaa. Mikä käyttäjien ongelma tai tarve halutaan ratkaista ja miten käyttäjät sekä palvelun tarjoaja eli hyvinvointialue sitä käyttää. Ilman näiden kahden asian tuntemista ei digitalisaatio tule onnistumaan vaikka laittaisimme siihen kaikki maailman rahat.
Digitalisaatio on siis erittäin inhimillinen arvo kun se oikein tehdään. Alueuudistuksessa digitalisaation tärkeimmät arvot on tuottaa tavoitettavuutta, turvaa ja lisätä aikaa ihmisten välille.
Tavoitettavuus tuotetaan yleisesti tuomalla tarjolle sähköiset ajanvaraukset, verkossa toimivat tukipalvelut, etälääkäri ja etähoitaja, sekä yleisesti lisäämällä asioinnin mahdollisuuksia verkossa.
Turvaa lisätään niin, että tieto on koko ajan saatavilla on kyse lääkäristä pelastustoimesta, hoitajasta tai sosiaalitoimesta. Tiedon liikkuminen eri palveluiden välillä on erittäin kriittistä. Turvaa on myös tiedon jalostaminen niin, että osataan ymmärtää milloin joku tulisi kutsua esimerkiksi sydänfilmiin.
Lisää aikaa tuotetaan niin, että koneet tekevät niitä asioita joita ihmisten ei kannata ja kukaan ei kirjaa mitään välillä paperille. Lisäksi ammattilaisten aikaa vapautuu ihmisille kun yhä enemmän aikoja varataan verkosta ja käytetään muutenkin verkkopalveluita.
Digitalisaatio uudistaa toimintakulttuurin täysin kun se tehdään onnistuneesti.Meidän ei välttämättä tarvitse lähteä mihinkään vaan saamme palvelun kotisohvalle tai autoon. Tämä ei silti tarkoita ettei ihmisten välinen kohtaaminen ole tärkeää. Sitä ei voi korvata ja suurin osa diagnooseista ja operaatiosta tullaan aina tekemään toimipisteissä. Digitalisaation tavoite on lisätä tätä aikaa ja näin tuottaa nopeaa hoitoonpääsyä useilla eri tavoilla, sekä aikaa ammattilaisille kohdata asiakas kiireettömästi.
Digitalisaatiossa luodaan prosessit joka on palvelu purettuna osiin. Näin sitä voidaan helposti ymmärtää, kouluttaa ja kehittää sen ollessa täysin läpinäkyvä. Lisäksi tulee ottaa huomioon eri ihmisryhmät. Kaikki ei pysty, halua tai osaa käyttää digitaalisia palveluita. Näille ihmisryhmille meidän tulee luoda selkeät vaihtoehtoiset keinot ja tuki. Digitalisaatio ei siis syrjäytä ihmistä tai tule ihmisten ihmisten väliin vaan yhdistää ihmiset ja tuottaa uusia palvelumuotoja.
Niko Eskelinen aluevaaliehdokas, varavaltuutettu (sd.) asiakaskokemusjohtaja Hyvinkää