Vaalikynä | Nyt tulisi määritellä tarkemmin, milloin kotihoito on aito vaihtoehto

Vanhuspalveluissa painotetaan yhä enemmän kotihoitoa. Tähän sisältyy sinällään kaunis ajatus itsenäisen asumisen tukemisesta. Merkittävä tekijä taustalla on kuitenkin resurssipula, mistä johtuen kotihoitoa pyritäänkin hyödyntämään myös tilanteissa, joissa se ei enää ole tarkoituksenmukaista.

Kokemuksesta tiedän, että tähän voidaan pyrkiä myös yksin asuvan vanhuksen kohdalla, vaikka henkilö ei muistisairauden takia aina tiedä, missä on, eiväkä edes wc-käynnit onnistu turvallisesti ilman apua. Toiminnan tehostaminen ei saa tarkoittaa sitä, että vanhukset jätetään koteihinsa vaille sitä hoivaa, jota he tarvitsevat.

Omalla kohdallamme olimme esittäneet huolemme kotihoidon riittämättömyydestä jo jonkin aikaa ennen kuin isoäitini fyysinen tila akuutin sairauden vuoksi huononi siinä määrin, että hän päätyi sairaalahoitoon. Sairauden hoidon jälkeen oli henkilökunta kanssamme yksimielinen, että koti ei ole enää oikea paikka.

Seuraavat kuukaudet kuluivat lyhytaikaishoidon osastolla asian etenemistä odotellen. Tuolloin olin jo epäuskoinen, kun hoitoneuvottelussa edelleen tarkasteltiin mahdollisuutta siirtyä takaisin kotiin. Asiassa syntyi kuitenkin yhteisymmärrys tehostetun palveluasumisen tarpeesta sen jälkeen, kun kaikki osapuolet olivat isoäitini tavanneet.

Odotuksen jälkeen vapautui paikka hoivakodista, jossa isoäitini vietti viimeiset kuukautensa. Nämä kuukaudet osuivat tiukimpien koronarajoitustoimien ajalle ja viimeisen kuukauden oli hoivakoti täysin karanteenissa koronatapausten vuoksi. Haluankin esittää kiitokseni hoivakodin henkilökunnalle.

Erityisesti rajoitustoimien aikana on omaiselle tärkeää, että yhteydenpito henkilökunnan kanssa toimii. Ystävällistä palvelua olen saanut aina riippumatta siitä, minkä yksikön kanssa olen asioinut.

On kuitenkin merkittävä ero siinä, joutuuko soittaessaan aina ensin esittelemään itsensä ja asiansa sekä odottamaan, että löytyy joku asiasta perillä oleva, verrattuna siihen, että sinut ja asiasi tunnistetaan heti ilman alustuksia.

Kotihoidon hoitajien toiminnasta en löydä moitittavaa. He ovat epäkiitollisessa asemassa pyrkien kiireen keskellä suoriutumaan äärimmäisen tärkeistä tehtävistään. On hyvin ymmärrettävää, että erityisesti tällaisessa tilanteessa voi eettinen kuorma kasvaa ylivoimaiseksi.

Tulisikin määritellä tarkemmin, milloin kotihoito on oikea vaihtoehto ja hoitajille tulisi myös tarjota mahdollisuus kiireettömiin kohtaamisiin. Kotiinsa yksin jääneelle vanhukselle sekin on elintärkeää.

Mikko Arminen, aluevaaliehdokas (sd.), Riihimäki

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut