Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Elise Saarikon kolumni Pistetään asiat oikeisiin suhteisiin

Suomessa oli vuoteen 1970 asti voimassa laki, jonka mukaan vain virheettömät saivat lisääntyä. Lisääntymisoikeus kiellettiin muun muassa kuuroilta, mielisairailta, kehitysvammaisilta ja epileptikoilta.

Tarpeen tullen myös ”löyhämoraaliset ihmiset” joutuivat pakkosterilointeihin.

Miltä tämä mahtaa kuulostaa ihmisistä, jotka nyt vaahtoavat pakkoyhteiskunnasta, kun koronarokotteita ja testauksia suositellaan.

Me elämme nyt melko turvallisessa yhteiskunnassa, vaikka monta pakkoa on ollut voimassa jo vuosia. On ollut pakko ajaa tien oikeassa reunassa, ei halutessaan vasemmassa, koska törmäyksiä voisi olla seurauksena. Kaikki meistä ovat nähneet kohtauksia leffoista, joissa englantilainen hapuilee oikeanpuoleisessa liikenteessä esimerkiksi Amerikassa. Hupia syntyy, tosielämässä ehkä ruumiitakin.

Turvavyökin on pelastanut monta ihmistä, samoin talvirengaspakon olemassaolo.

Elintarvikehygienia on pakollisuudessaan pelastanut luultavasti monia ihmishenkiä.

En usko pakkoihin missään asiassa. Jokainen tekee, minkä oikeaksi kokee. Mutta en toisaalta pidä siitäkään, että rokotuksissa käyneitä ja rokotteita antavia ryhdytään väkivallalla boikotoimaan.

Muistan kouluajoiltani muutaman suuren opettajapersoonan, jotka luottivat oppilaan kykyyn tajuta itse. Uskon oppineeni heiltä paljon enemmän kuin niiltä, jotka sormi tai karttakeppi pystyssä tolkuttivat totuutta uppiniskaisiin nuoriin.

Ne kaikkein humaanimmat ja toisaalta kaikkein eniten auktoriteettia omaavat nyt jo kunnioitettavaan ikään päässeet opettajat olivat vierainamme riemuylioppilasjuhlissa syyskuussa Salossa.

Tuleeko enää ns. normaalia arkea? Kukaan ei tiedä. Meidän pitää ehkä muistella, millaista oli arki nälkävuosien jälkeen 1860-luvulla, kun silloisen Suomen väestöstä kuoli kahdeksan prosenttia. Vain 1600-luvun suuret kuolovuodet olivat suurempia.

Enkä millaista arki oli vuonna 1918? Oman isoäitini toinen veli oli punaisten, toinen valkoisten puolella. Isänisä oli vankileirillä Tammisaaressa.

Entä sodanjälkeiset ajat; oliko silloin kova kynnys palata normaaliin arkeen? Isä pystyi siiten, rajusta haavoittumisesta huolimatta.

Puhuttiinko silloin pakkoyhteiskunnasta?

Kirjoittaja on Aamupostin eläkeläistoimittaja Hyvinkäältä.