Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lasten ja nuorten taloon liittyvä päätöksenteko vaatii taustoittamista

Riihimäen kaupunginhallituksella oli tiistaina 14.12. päätettävänään Lasten ja nuorten talon tarveselvitys, jossa oli virkamiehen esityksessä neljä vaihtoehtoa Lasten ja Nuorten talon/koulun sijainnille ja laajuudelle. Hallintosäännön mukaan tarveselvitys on kaupunginhallituksessa päätettävä asia. Nyt siis päätettiin hankkeen tarveselvityksestä, hankesuunnitelman aloittamisesta sekä koulun sijainnista. Virkamiesten laskelmien mukaan tarvitsemme itäiselle alueelle uuden koulun ja päiväkodin.

Itse palveluverkkoasiaan tai sen uudelleen avaamiseen ei tässä pykälässä puututtu. Tästä on jo tehty sekä valtuustoaloite että kuntalaisaloite, jotka tulevat käsiteltäviksi helmikuussa valtuustoon. Aloitteet sisältävät kummatkin pyynnön palveluverkkopäätöksen uudelleen käsittelystä uuden valtuuston kokoonpanolla.

Lautakunnissa asia herätti myös paljon keskustelua. Elinvoimalautakunnan enemmistö oli sitä mieltä, että rakennus tulee rakentaa vanhan koulun tontille, ei radanvarteen. Kyse ei ollut hajaäänistä vaan enemmistöstä. Kaksi muuta lautakuntaa esitti lausunnossaan radanvarteen rakentamista. Pedagogisesti ajatellen vanhan koulun tontti on ehdottomasti parempi koulun sijoituspaikka. Lähellä olevat liikuntapaikat ja iso piha-alue puoltavat tätä ratkaisua.

Väitteet siitä, että rakennus on elintärkeä Riihimäen tulevaisuudelle, ovat hieman absurdeja. Mikään rakennus tai sen sijainti ei ratkaise Riihimäen tulevaisuutta, vaan aivan muut tekijät. Oli hyvä, että saimme kokouksessa uusia ehdotuksia asian tiimoilta, ja esiin nousi mm. tiilikoulun säilyttäminen Patastenmäessä. Ehdotus kuitenkin tarkoitti sitä, että asian uudelleen valmistelu olisi siirtänyt entisestään koulun rakentamista ja että rakennus olisi rakentunut radanvarteen.

Toinen saatu esitys siitä, että valtuusto päättää asiasta, oli aika erikoinen siksi, että kokoukseen asti tästä oltiin täysin eri mieltä. Lisäksi asia tulee esille valtuustossa joka tapauksessa aloitteiden käsittelyn muodossa. Kannatamme lämpimästi kumpaakin esiin nostettua esitystä, kunhan niitä ei kytketä koulun rakennuspaikan valintaan.

Asia on suuri ja merkittävä, joten jo hallintosääntö edellyttää, että rakentamispäätös hankesuunnitelman jälkeen käsitellään valtuustossa. Nyt vapaaksi jäänyt rakennuspaikka löytää aikanaan uuden tarkoituksen. Siihen voidaan rakentaa esim. hotelli, jonkun suuren yrityksen pääkonttori tai julkinen rakennus hallinnolle tai kulttuurille. Vaihtoehtoja on.

Nyt siis jatkamme eteenpäin, ja kunhan pöly laskeutuu ja saadaan Peltosaareen uusi koulu, se elävöittää ja luo yhteisöllisyyttä asuinalueen keskellä enemmän kuin radanvarressa.

Eija Aittola, kaupunginhallituksen jäsen (kok.), Jari Heikkinen, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja (ps.), Petri Mattila, kaupunginhallituksen jäsen (sd.), Niina Bitter, kaupunginhallituksen jäsen (sd.), Juha Hiltunen, kaupunginhallituksen jäsen (vas.), Kari Suomalainen, kaupunginhallituksen jäsen (ps.) ja Riitta Takala, kaupunginhallituksen jäsen (kok.), Riihimäki