Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Annika Kokon kolumni Miksi Hyvinkään Sonninmäkeen tarvitaan uusi katuyhteys?

Aamupostissa oli juttu (28.6.) Sonninmäen kuntalaisaloitteesta. Harmillista oli lukea, että aloitteen puolustajat antavat kuvan, että metsä tuhoutuu tiehankkeessa kokonaan ja alueelle olisi suunnitteilla rakentamista. Myös tien rakentamisen syyt jätettiin kokonaan kertomatta. Itsekin allekirjoittaisin vetoomuksen jos luulisin, että koko metsä aiotaan tuhota. Näin ei kuitenkaan ole. Puisto tulee edelleen säilymään ja mahdollistamaan ulkoilun ja liikunnan.

Tien tarpeellisuus ei ole missään vaiheessa ollut epäselvä, vaikka aloitteen tekijät näin kertovat. Pelkkä liikenteen ohjaus ei mahdollista esimerkiksi pelastusajoneuvojen kulkua.

Alun perin Nummenkärjentien asukkailta on tullut vetoomus, missä kaupungilta vaaditaan toimia Nummenkärjentien liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Kapealla tiellä liikennettä on paljon.

Sairaalalta Nummenkärjentielle vievä alikulku on aikanaan otettu väliaikaiseen käyttöön. Se on ahdas, matala ja yhden ajoneuvon levyinen. Sitä ei voi laskea alaspäin, ei korottaa eikä leventää. Lisäksi se on lähellä pohjavettä. Liikennettä sairaalalle ja sairaalalta kulkee tämän alikulun kautta runsaasti. Joukkoliikenne ja hälytysajoneuvot eivät sitä reittiä voi käyttää. Näistä syistä on ollut tarkoituksenmukaista aloittaa vaihtoehtoiset suunnitelmat uuden katuyhteyden rakentamiseksi.

Parhaimmillaan kaava uudella katuyhteydellä lisää liikenneturvallisuutta, edistää joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä, parantaa kevyenliikenteen edellytyksiä ja mahdollistaa metsän säilymisen virkistysalueena. Tällä hetkellä kaava mahdollistaa alueelle esim. asuinrakentamista. Tavoitteena uudessa kaavassa on alueen virkistyskäytön kehittäminen.

Suunnitelluista vaihtoehdoista lähimmäs rataa suunniteltu katuyhteys huomio parhaiten ympäristöä sekä on kustannustehokkain ratkaisu. Tässä vaihtoehdossa koko Sonninmäen noin 52 hehtaarin alueesta katua on noin 2,3 hehtaaria. Koko metsää siis ei olla tuhoamassa. Itse asiassa aluetta tien rakentamisen ohella ollaan kaavoittamassa virkistysalueeksi, joka ei mahdollista rakentamista. Juuri kuten aloitteen tekijät ovat toivoneet.

Me p äätöksentekijät joudumme joka tapauksessa tekemään ratkaisuja. Ei tehdä mitään ei ole vaihtoehto. Turvallisuutta tulee lisätä alueella. Käydään asiasta keskustelua ratkaisukeskeisesti, rakentavasti, tietoon perustuen ja ympäristöarvoja huomioiden.

Kirjoittaja on Hyvinkään kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok.).