Laura Äärin kolumni: Syökää nyt ettette näivety, sanoi karjalainen mummoni Tyyne – ja mehän söimme

Laura Ääri

Ruskareissu vei Kainuun kautta Lappiin. Sotahistoria tuli vastaan Sallassa ja Kuusamossa. Erikseen poikkesimme Suomussalmelle ja Raatteentielle.

Raatteen Portti sotamuseoineen ja muistomerkkeineen on näkemisen arvoinen. Mieheni uppoutui tutkimaan tykkejä ja ajoneuvoja. Ne ovat kiinnostavia, mutta en silti aivan pääse koneiden maailmaan sisään.

Itselleni sykähdyttävintä olivatkin seinälle asetellut taulukot. Niissä kerrottiin, mitä rintamamiehille annettiin ruoaksi. Se ei ollut paljon. Vähän kuivaa leipää, vähän lihasäilykettä, hyvin vähän jouleja.

Arvelen, että jokainen äiti tai äidinmielinen kokee saman kurkkua kuristavan tunteen listoja katsellessaan. Kun on kasvavia nuoria miehiä ja naisia kerran alkanut ruokkia, tietää, että perunamuusia menee hetkessä saavillinen ja kastiketta toinen mokoma.

On päiviä, jolloin mikään ruokamäärä ei tunnu riittävän edes heille, jotka nyt tekevät kevyttä opiskelutyötä ja käyvät futistreeneissä.

Oma käsityskyky ei millään riitä hahmottamaan sitä nälkää, mikä rintamalla on ollut alituisesti läsnä kaiken muun ohella. Eikä sitä, miten äidit ovat kestäneet järjissään tietäen kaikesta tästä lastensa kärsimyksestä.

Evakkoon joutunut karjalaismummoni rakasti ruoalla. Kymenlaaksosta löytyi uusi kotipaikka. Siellä Iitin Perheniemessä lämpeni leivinuuni taajaan. Perunapiirakan päälle voi suli silmänräpäyksessä, riisipiirakan rypyt syntyivät Tyynen käsissä kuin Moilasen tehtaassa. Hapanleivät, hiivaleivät, perunamuusi, pulla...parempia ei ollut.

Mummo sanoi aina, että syökää nyt ettette näivety. Ja me söimme. Mummo katseli tyytyväisenä. Hetkeen tiivistyi hänen silmissään kaiketi paljon. Olimme turvassa ja meillä oli ruokaa. Ei kai elämältä voi enempää pyytääkään.

Aika on nyt monella tapaa hankalaa. Silti suurimmalla osalla on mitä syödä.

Ei kaikilla, toki. Tätä kasvavaa joukkoa pitää auttaa (Aamuposti 5.12.).

Aika monella kuitenkin on. On herkkuja, on arki- ja juhlaruokaa, on lihatiskit, kalatiskit ja pakastealtaat. On halu tehdä omin käsin ja kyky ostaa valmiina. Arvostakaamme sitä.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kirjoittaja on Aamupostin päätoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut