Lukijan mielipide: Frodo matkalla Mordoriin – riihimäkeläiset eivät anna periksi

Johanna Toivanen

Pienten lasten vanhempana sekä kuntalaisena alkaa olo ja elo Riihimäellä muistuttaa Taru sormusten herrasta-trilogiaa ja Frodon matkaa kohti Mordoria. Siinä missä Mordor ja matkan varrella vastaan tulevat örkit kuvaavat palveluverkkoselvitystä, kuvastaa Frodo sekä hänen matkansa täydellisesti lasten vanhempien ajatuksia ja olotilaa lähikouluja puolustaessa.

Kun palveluverkkoselvitys jäi keväällä pöydälle ja ohjausryhmä perustettiin, huokaisi moni kuntalainen helpotuksesta. Kunnassa on sittenkin päättäjiä, joilla on (maalais)järki tallella. Kevät toi mukanaa koronan, ja perheissä jouduttiin miettimään välillä muutakin kuin alkuvuoden taisteluja. Kesä saatiin vetää henkeä ja sitten taas rysähti.

Ohjausryhmä antoi julkisuuteen kolme vaihtoehtoa palveluverkkoselvityksestä. Esityksiä ei parhaalla tahdollakaan voi kutsua vaihtoehdoiksi, sillä esimerkiksi idästä katsottuna sitä vaihtoehtoa ei ole. Kaikissa kolmessa mallissa on Patastenmäki (Jukola sekä Tiilikoulu) joutumassa alasajetuksi. Kuntalaisille, koululaisten vanhemmille sekä kunnan työntekijöille avattiin omat kyselyt malleja koskien. Kyselyissä kysymykset on aseteltu siten, että hyvin harvaan niistä pystyy antamaan suoran vastauksen.

Tulee tuntu siitä että vastaat niin tai näin, voidaan vastaus tulkita monitoimitalomyönteisesti. Ihmetystä kyselyn ja sen muotoilun lisäksi on kuntalaisissa herättänyt myös kaupunginvaltuutettujen vaitiolo. Kun keväällä valtuutetut ottivat osaa mm. somekeskusteluihin, ei edellämainituista foorumeista nyt valtuutettuja löydy. Villeimpien huhujen mukaan on heitä kehotettu olemaan ottamatta osaa somessa käytäviin keskusteluihin. Tästä herää kysymys; mikä on kaupunginvaltuutetun tehtävä mikäli keskustelu kuntalaisten kanssa ei ole osa sitä? Toinen kuntalaisille korviin kantautunut huhu kertoo ohjausryhmän olevan pelkkä kulissi jonka takana asiat olisi jo päätetty.

Se tärkein asia, jonka vanhemmat aktiivisuudellaan, kirjoituksillaan sekä mm. Uramon koululla olleella hiljaisella mielenosoituksella halusivat päättäjille ja kunnanjohdolle viestittää oli se, että meidän Riihimäkemme ei ole se mitä te olette härkäpäisesti ajamassa läpi.

Meidän Riihimäkemme on sopivan kokoinen kaupunki, jossa on lähikoulut ja niiden tarjoamat palvelut. Meidän Riihimäkemme ei ehkä ole Suomen kaunein kaupunki, mutta se on sopiva meille riihimäkeläisille jotka jo täällä asumme ja kaupungin palveluja käytämme.

Emme koe sen tarvitsevan kiiltokuvamaista pintaa junalla aseman ohitse ajavien ulkopaikkakuntalaisten miellyttämiseksi.

Miksi halutaan palvella (ajamalla palveluverkkouudistus ja monitoimitalo alueineen läpi) mahdollisia tulevia kaupunkilaisia joita täällä ei vielä edes ole? Eikö olisi tärkeämpää hoitaa pitovoimatekijät kuntoon ja palvella niitä asukkaita, jotka jo kuntaan veroja maksavat?

Vaikka tämä matka lähikouluja puolustaessa välillä muistuttaa sitä aiemmin mainittua Frodon matkaa Mordoriin, niin periksi ei anneta. Perillehän Frodokin lopulta pääsi.

Riihimäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu