Keusote vastaa: Näytteitä otetaan jatkossakin hyvin matalalla kynnyksellä

Aamupostin 14.8. julkaistussa pääkirjoituksessa ”HUS huusi kuuroille korville” annetaan ymmärtää, että lisääntynyt koronatestauksen tarve olisi yllättänyt Uudenmaan alueen terveyspalvelut. Keski-Uudenmaan sotessa on tehty varsin tiivistä ja laajaa yhteistyötä keväästä asti alueen eri toimijoiden kanssa varautumisessa pandemiaa vastaan ja työ jatkuu edelleen.

Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti koronatestauksiin ohjataan nyt hyvin matalalla kynnyksellä ja koronatestausten määrät ovat kasvaneet tasaisesti jo heinäkuun alusta alkaen. Keski-Uudenmaan sotekuntayhtymän alueella todettiin heinäkuussa vain kaksi koronavirustapausta. Muiden infektioiden määrän lisäys johtuu siitä, että ihmiset ovat alkaneet liikkumaan vapaammin ja tavanneet enemmän toisiaan.

Keusoten alueella koronavirustartunnat alkoivat lisääntymään uudelleen elokuun alusta ja tartuntoja on todettu elokuun aikana yhdeksällä. Näistä tapauksista useimmat liittyvät ulkomaanmatkailuun. Matkailuun liittyvien tartuntojen torjunta on ensiarvoisen tärkeää, ennen kuin ne leviävät väestöön.

Koronanäytteitä otetaan Keski-Uudellamaalla Järvenpään JUSTin autokaistalla ja Hyvinkään sairaalassa yhteensä noin 250 näytettä päivässä. Kesäkuussa hiljaisimman kysynnän aikaan testausta tehtiin JUSTautokaistalla saman verran viikossa kuin mitä nyt tehdään päivässä. Kysynnän kasvaessa koronatestausmääriä on toistuvasti lisätty ja aukioloaikoja laajennettu. Voimakkaasti kasvavan testaustarpeen vuoksi testiin pääsyyn on ollut 1-3 päivän viiveitä. Koronatestin tulokset lähetetään asiakkaalle tekstiviestillä ja tulokset ovat nähtävissä Omakannassa noin 3-4 päivän päästä testistä.

Näytteitä otetaan jatkossakin hyvin matalalla kynnyksellä valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan ja lisätoimenpiteitä testauskapasiteetin lisäämiseksi on meneillään. On tärkeää, että sairaana ei liikuta kodin ulkopuolella vaan jäädään kotiin sairastamaan. Vaikka sairaana olevalla ei todettaisi koronaa, aiheuttaa tavallisenkin flunssan leviäminen yhteisössä kerrannaisvaikutuksia työstä ja koulusta poissaoloina jalisääntyvänä testaustarpeena. Estääksemme koronatartuntamäärien nousun, tulee jokaisen harkita omalla kohdallaan matkustamisen ja yleisötapahtumiin osallistumisen tarpeellisuutta. Keusote suosittaa kasvomaskien käyttöä yli 15-vuotiaille joukkoliikenteessä ja välttämättömässä asioinnissa, jossa ei voi pitää turvaväliä tuntemattomiin.

Susanna Pitkänen

palvelujohtaja, terveyspalvelut- ja sairaanhoito

Paula Kosonen

kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri

Johanna Jahnukainen

avopalvelut, asiantuntija

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut