Pekka Laineen kolumni: Hyvinkää 60 vuotta

Pekka Laine

Nään rakas poskellasi kyyneleitä, ei kuori enää tunteitasi peitä, lauloi kultalevyn arvoisesti Mauno Koivisto Kertokaa se hänelle -iskelmässä. Se oli Suomen suosituin levy vuonna 1960. Taakse jäivät niin Paul Anka kuin Elvis Presley.

Vuonna 1960 kuusi suomalaista kuntaa sai kaupungin oikeudet. Niiden joukossa oli Hyvinkää ja Riihimäki. Neljä muuta olivat Kouvola, Rovaniemi, Salo ja Seinäjoki.

Meikäläinen oli 9-vuotias kansakoululainen Puolimatkan koulussa. Keväällä puukoulussa opettaja Elsa Kallion luokassa ja syksyllä kivikoulussa johtajaopettaja Mauno Kolin luokassa.

Asuin Kruununpuistossa Laurinkadulla. Isä oli poliisina ja äiti kotona lasten kanssa. Sisaria minulla oli neljä yhden ja 21 vuoden väliltä. Autoa eikä telkkaria meidän perheessä ei ollut. Naapurissa Vesasella kävin katsomassa Rooman kesäolympialaisia. Sieltä Suomeen toi kultaa voimistelussa Eugen Ekman. Talvikisoista Squaw Valleysta kultaa toi hiihdon maratonmatkalta Kalevi Hämäläinen ja miesten viestijoukkue.

Kruununpuiston keskuksessa oli kaksi ruokakauppaa Ahjo ja Turtiainen sekä Backmanin lihakauppa. Lisäksi vielä Leinon leipomo ja Naskalin kioski. Lähellä oli keinu- ja leikkipuisto, joka sittemmin jäi Kalevankadun alle.

Uutta 27 000:n asukkaan kaupunkia johti Eino Luukkonen. Valtuustoa johti SDP:n Oiva Pinnioja ja valtuustossa oli vasemmistoenemmistö. Kansanedustajan oli SKDL:n Toivo Salin.

Seurakuntaa johti kirkkoherra Väinö Peltonen ja poliisia nimismies Oskar Parkkonen. Tahkon johdossa oli K. A. Vakkuri ja Pontevan Eero Nikkanen.

Kaupungin keskustaan rakentui Uudenmaankadulle liike- ja asuinrakennus Hyvinlinnan ja Uudenmaankatu 2:een liikerakennus. Siinä oli muun muassa Pyrhösen ensimmäinen liike ja Suomen Työväen Säästöpankki. Uusi kirkko nousi Hämeenkadulle harjakorkeuksiin.

Pääkaupunkiin paljastettiin Marskin ratsastajapatsas ja presidentti Kekkonen täytti 60 vuotta. Suomea järkytti Espoon Bodom-järven telttasurmat, jotka edelleen ovat selvittämättä.

Elokuvissa pelotti Hitchcockin trilleri Psyko. Suomen elokuvissa rikoksia ratkoi komisario Palmu.

Kansaa taas viihdytti Kankkulan kaivo, Eemeli ja Pekka ja Pätkä.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva hyvinkääläinen komisario.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut