Lukijalta: Jos järjestettäisiin kilpailu Suomen lapsivihamielisimmän kunnan päättäjistä, sijoittuisi Hyvinkää tuossa kisassa hyvin korkealle

Hyvinkään lasten asiat ovat olleet voimakkaasti esillä viime viikot. Päivi Tuovinen

Paavo Vaittinen

Viime päivinä on paikallisen sanomalehden sivuilla kirjoiteltu paljon Hyvinkään suunnitelluista menoleikkauksista ja varsinkin niiden kohdentamisesta lapsiin ja nuoriin.

Itse olen junantuoma hyvinkääläinen ja olen näin ollen käynyt kouluni muualla. Jälkikasvuni on kuitenkin käynyt peruskoulunsa ja suorittanut toisen asteen opiskelunsa Hyvinkäällä. Hän ei itse osallistunut erikoisluokille eikä valinnut kielivalikoimaansa erikoisempia kieliä, mutta moni hänen ystävistään ja kavereistaan opiskeli musiikkiluokilla ja valitsi harvinaisempia kieliä ohjelmaansa.

Uskon, että tämä vaikutti koko kaveripiiriin siten, että koko kulttuuria ja sivistystä ymmärrettiin monipuolisemmin ja siihen suhtauduttiin positiivisemmin.

Nyt näitä valinnan mahdollisuuksia on esitetty radikaalisti huononnettavan! Minusta nämä leikkausesitykset tuntuvat näin maallikkona täysin käsittämättömiltä ja jopa idioottimaisilta! Moni kirjoittaja on esittänyt, että koululaiset on joka tapauksessa opetettava ja opetettavat tunnit pysyvät jokseenkin samoina. Näin säästöt jäisivät todella minimaalisiksi. Ehdotankin, että saatavat säästöt eritellään hyvinkin yksityiskohtaisesti ja realistisesti puolueettoman arvioinnin mahdollistamiseksi.

Lehden palstoilla leikkauksia ovat puolustaneet lähinnä kokoomuslaiset valtuutetut, toiset ovat olleet ihmeen hiljaa! Miksi? En juurikaan kannata perussuomalaisia enkä ole heitä koskaan äänestänyt, mutta mielestäni valtuutettu Leena Meri kirjoitti sattuvasti kolumnissaan, että kokoomus saattaa jäädä leikkausesityksissään yksin. Toivon todella näin käyvän.

Antti Rantalainen kirjoitti kolumnissaan, että elintasomme tulee jyrkästi laskemaan nykytasosta. Jos elintasolla tarkoitetaan nykyistä täysin järjetöntä turhaa kuluttamista, on monen kohdalla sen syytäkin laskea! Ympäristömme ei tätä "elintasoa" kestä. Jos nuo ehdotetut leikkaukset koulutuksen supistamisiin toteutuvat, tarkoittaa se väistämättä nykyisten ja tulevien koululaisten ja nuorten elintason laskua tulevaisuudessa! Tätäkö te päättäjät haluatte? Jos järjestettäisiin kilpailu Suomen lapsivihamielisimmän kunnan päättäjistä, sijoittuisi Hyvinkää tuossa kisassa hyvin korkealle.

Ymmärrän, että investoinnit ja käyttötoiminnan kulut otetaan kaupungin talousarviossa eri momenteilta, mutta luulen, että läheskään kaikille kaupunkilaisille tämä ei ole kovinkaan kirkkaana mielessä. Siksi mielestäni, kaupunkilaisten oikeudenmukaisuuden tunteen lisäämiseksi, olisi syytä vakavasti harkita myöskin investointien oikea-aikaisuutta. Esimerkiksi Hangon ratapihan ylittävän sillan rakentamista on siirrettävä tuonnemmaksi ja pohdittava, onko koko silta lainkaan tarpeellinen. Pertti Uusipaavalniemi kirjoitti jokin aika sitten samassa lehdessä ansiokkaan kirjoituksen, jossa hän esitti näkemyksensä sillan tarpeettomuudesta ja että uudelle koululle ja asuinalueelle voidaan järjestää kulku ilman tuota siltaakin.

Tässä tilanteessa itse kannatan kunnallisveroprosentin korottamista, tarvittaessa vaikka kokonaisella prosenttiyksiköllä. Tämähän jäisi kuitenkin tietyllä tavalla väliaikaiseksi, kun sote (toivottavasti) joskus toteutuu ja sosiaali- ja terveyskulut rahoitetaan pääosin progressiivisella valtionverotuksella. Tämä suuntaus olisi mielestäni muutenkin kannatettava.

insinööri, atk-konsultti

eläkkeellä

Hyvinkää

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu