Kolumni: Ruoka on rakkautta – kriisissäkin

Laura Ääri

Mitä muistat lapsuutesi juhlista? Anna kun arvaan: ruoan.

Oma äitini teki maailman parhaan kinuskikakun. Kakkua oli vain nimeksi, kinuskia tolkuttomasti. Kun itse yritin seurata äitini jälkiä, lisäsin kinuskin suoraan liedeltä kakun päälle. Se oli niin kuumaa, että humahti läpi, pohjaan saakka. Hätähousuna luin ohjeen pikakelauksella ja sivuutin kohdan, jossa neuvottiin jäähdyttämään kinuski.

Lapsuuden ruokamuistot kohoavat pintaan näin juhlakauden alla. Karjalaismummoni leivinuunissa paistamat perunapiirakat, kummitätini kanelipullat...Muutamat epäonniset tippaleivätkin, jotka hajosivat muruiksi pelkästä katseesta.

Nurkan takana odottava äitienpäivä on toisenlainen. Äitini on hoivakodissa, enkä pääse häntä sinne katsomaan. Tunne kuristaa kurkkua. Kortilla ja puhelinsoitolla ei korvata täytekakkua eikä varsinkaan yhdessäoloa. Tänä äitienpäivänä voimme vain toivoa, että seuraava tulee pian, ja että se on parempi.

Vaikka hoivakotien ja karanteeniolojen äidit ja mummit ovat nyt poissa kahvipöydistämme, on silti yritettävä luoda juhlatunnelmaa.

On syytä muistaa niitä mummeja, jotka ovat nyt erossa lapsenlapsistaan.

On syytä muistaa niitä äitejä, jotka ovat koko kevään tasapainotelleet työn ja lasten välillä – kuka etujoukoissa, kuka etänä. Kaikki he ovat juhlahetkensä ansainneet.

Kotioloissa on viimeinen kuukausi leivottu vimmaisesti. On syntynyt pataleipiä, pullaa ja pikkusuolaista. On paistettu ja keitetty kuin ei koskaan aikaisemmin. Lohturuoalla on helpotettu ahdistunutta oloa sekä täytetty viikonloppujen tunteja.

Ostitpa äitienpäiväbrunssisi valmiina tai teetpä sen itse, on varmaa, että ateria on ikimuistoinen. Ehkä vuosien päästä pystymme palaamaan tähänkin hetkeen ja löytämään haikeansuloisia muistoja.

Toivon, että saavututat juhlatunnelman, nautitpa äitienpäivälounaasi ydinperheen kesken sisätiloissa, metrien turvavälin päässä omaisistasi pihalla tai yksin kotona tai hoivakodissa. Jos tunnelmaa on muuten vaikea tavoittaa, vaali lapsuutesi makumuistoja. Ne kantavat.

Kirjoittaja on Aamupostin päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu