Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Älä lähde metsäteille

Hyvinkään ja Riihimäen seudun asukkaat elävät nyt todellisuutta, joka tuntuu tieteiselokuvan käsikirjoitukselta.

Uudenmaan ja Kanta-Hämeen rajalle kohoaa tarkastuspisteitä, joissa poliisi valvoo kulkua. Poliisin apuna on armeija, jos omat kädet eivät riitä.

Linjasta tulee tiukka: bussit pysäytetään, junia valvotaan, yksityisautoilijat käännytetään ilman pätevää syytä ja lupia.

Miten kaikki tämä käytännössä järjestetään, näyttäytyy tavallisille kansalaisille lähipäivinä.

Aamupostin alueen asukkaille ja yrityksille tilanne on ainutlaatuinen ja pysäyttävä. Meillä on värikäs historiamme ja tunnetusti myös erimielisyytemme, mutta juuri nyt, vuoden 2020 maaliskuussa olemme yhtenäinen alue.

Olemme talous- ja työssäkäyntialue, meillä on henkinen ja fyysinen yhteys. Ajamme päivittäin rajan yli lukemattomia kertoja: kuka töihin, kuka kauppaan, kuka harrastuksiin. Tiedämme toistemme tavat, tunnemme toistemme ajatukset.

Tunnemme myös tiestön ja reitit. Osaamme mennä naapurin puolelle muualtakin kuin moottoritien kautta.

Älkäämme käyttäkö näitä reittejä nyt. Jos poliisi ei yrityksiämme syystä tai toisesta ehtisi rekisteröidä, tiedämme itse kulkeneemme.

Tärkeintä on turvata nyt niiden kulkijoiden eteneminen, joilla on rajan ylittämiseen painavat syynsä. Heitä on paljon.

Poliisin työllistäminen turhan takia on ehdottoman typerää.

Alueemme on myös mökkimaisemaa. Eritoten Loppi on mökkiläisten suosiossa. Kuten loppilaiset ovat jo sankoin joukoin vedonneet: mökkiläiset, pysykää kotona.

Lopen kevät on varmasti erilainen kuin aiempina vuosina. Pitäjässä on päästy nauttimaan mökkiharrastuksen hyvistä puolista. Kesäasukkaat – jotka Lopen läheisen sijainnin vuoksi viipyvät alueella muulloinkin kuin kesällä – tuovat kuntaan rahaa ja hyvinvointia. Nyt esimerkiksi ruokakaupalta tämä tulo jää saamatta, mutta terveys on tärkein.

Uudenmaan rajojen sulkeminen pitää mökkiläiset kotikonnuillaan. Se on tässä tilanteessa välttämätöntä.