Nuo ikävystyttävät pikku-uutiset arjessamme

Laura Ääri

Rattijuoppo ajoi ratsiaan Riihimäellä. Huumekuljettajan epävarma ajo herätti sivullisten huomion Hyvinkäällä. Ja Lopella, Hausjärvellä, Janakkalassa, Nurmijärvellä ja Jokelassa.

Näitä uutisia Aamuposti julkaisee päivittäin. Osa lukijoista kysyy: miksi.

Aivan hiljattain Aamupostille esitettiin eräässä somekeskustelussa toive lopettaa turhanpäiväinen rattijuopoista uutisointi. Tähän pyyntöön emme voi suostua. Rattijuoppojen jokapäiväinen esiintyminen lehden uutisvirrassa ei ole toimituksen kekseliäisyyttä, syytä eikä ansiota. Se on todellisuutta.

Ymmärrän, että asiasta on ikävää lukea. Arvelisin, että se ei ole lukijasta edes vastenmielistä vaan pikemminkin suorastaan tylsää. Käytännössä joka ikinen päivä paikallinen lehti kertoo jonkun alueensa asukkaan tai täällä vierailleen ajaneen kännissä tai huumeissa. Vain kadunnimet, paikkakunnat ja promillemäärät vaihtelevat.

Espoossa herättiin perjantaina todellisuuteen, kun Kauklahdessa epäilty rattijuoppo ajoi jalkakäytävällä koiraansa ulkoiluttaneen naisen yli. Sekä nainen – paikallinen perheenäiti – että koira kuolivat. Onnettomuus tapahtui iltapäivällä – siis keskellä kirkasta päivää. Ei illanvietosta palatessa eikä aamulla vanhoissa huuruissa, vaan juuri ennen iltapäiväruuhkaa. Iltalehden mukaan ratissa oli poliisille tuttu kuljettaja, joka vangittiin maanantaina.

Muistan vastaavan tapauksen Tuusulasta vuosien takaa. Muistan myös haastattelun, jossa omaiset kertoivat hirvittävästä tuskastaan ja ikävästään.

Laitan kädet ristiin ja toivon, että Aamuposti saa jatkossakin uutisoida niistä rattijuopoista ja huumekuskeista, jotka poliisi tavoittaa ajoissa. Niistä, jotka selviävät kuin ihmeen kaupalla sivullisia vahingoittamatta. Niistä, jotka ajavat tolppaan, mutta eivät yhdenkään koululaisen yli. Toivon, että tässä lehdessä emme joudu kertomaan, kuinka jonkun paikallisen lapsi, äiti, isä, veli tai sisar kuoli rattijuopon uhrina.

Rattijuopoista pitää kirjoittaa, lukea ja puhua. He ovat vaarallisia.

Jos alamme pitää rattijuoppojen olemassaoloa normaalina, ikävystyttävänä ilmiönä, annamme heille entistä enemmän tilaa harjoittaa rikollista käytöstään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ryttylästä kotoisin oleva Lea on yksi plus-kokoisille tarkoitetun missikilpailun ennakkosuosikeista – "Yleisöäänestyksen voitosta sai ehdottomasti lisää itseluottamusta"
 2. Näköislehdessä tänään: Virolainen Maigi Korhonen tuli Suomeen miehen perässä ja rakastui täällä kyläyhteisöön
 3. Tivolit pyörittävät ihmisiä jälleen elokuussa – Hyvinkäälle saapuu Sariola ja Riihimäelle puolestaan Seiterä
 4. Esikoiskirjailija kertoo, miten romaani syntyy – "Pitää kirjoittaa jotakin joka päivä"
 5. Huumepoliisin rikosylikonstaapeli aloitti kirjasarjan – "Pitää kertoa ihmisille, mitä täällä päivittäin tehdään"
 6. Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen
 7. Dustin Johnson nousi PGA:n mestaruuskilpailun keulille, tuplabogikaan ei himmentänyt mainiota kierrosta
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. 30 vuotta sitten: "Tilanne tilalla oli masentava, eläimet olivat kurjissa oloissa" – Karjatila Ridasjärvellä oli huonolla hoidolla
 10. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 11. Kolme bogia lyönyt Castren notkahti hieman golfin LPGA-kilpailussa
 12. Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista
 13. Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt
 14. Yön uutiskooste: Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono
 15. Kolumni: Työkaverit ovat yllättävän tärkeitä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Näköislehdessä tänään: Virolainen Maigi Korhonen tuli Suomeen miehen perässä ja rakastui täällä kyläyhteisöön
 3. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 4. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 5. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 6. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 7. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 8. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 9. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 10. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 11. Tivolit pyörittävät ihmisiä jälleen elokuussa – Hyvinkäälle saapuu Sariola ja Riihimäelle puolestaan Seiterä
 12. Huumepoliisin rikosylikonstaapeli aloitti kirjasarjan – "Pitää kertoa ihmisille, mitä täällä päivittäin tehdään"
 13. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 14. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 15. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.