Kolumni: Ala-asteillakin tiedetään, että paikoista kinasteleminen on typerää

Toni Forssell

Tuoreen eduskunnan omituinen saaga tuli päätökseen tiistaina, kun se päätti istumajärjestyksensä muuttamisesta äänin 128-37.

Ennen tiistaista äänestystä asian ympärillä käyty keskustelu ehti kuitenkin saada tarpeettomuudellaan jopa absurdeja mittasuhteita.

Kaikki alkoi, kun RKP kertoi halustaan päästä salin oikeasta reunasta lähemmäs salin keskustaa. Tässä yhteydessä esille nousi ajatus perussuomalaisten siirtämisestä aivan salin oikeaan reunaan, jolloin istumajärjestys muistuttaisi europarlamentissa noudatettavaa järjestystä.

Ajatus ns. äärioikealle siirtämisestä ei persujen mielestä kuitenkaan kuulostanut hyvältä, ja he vetivätkin siitä tietysti herneitä neniinsä. Esimerkiksi kansanedustaja Jani Mäkelä otti asiaan kantaa puheessaan, jossa hän totesi, että "enemmistön tahdolla siirretään nurkkaan ne, joista ei pidetä".

Hän myös kysyi eduskunnan muilta puolueilta, että haluavatko nämä olla kiusaajia vai kiusaamiseen puuttujia?

Olen seurannut koko keskustelua ymmälläni.

Onko sillä oikeasti mitään väliä, missä kohdassa eduskuntasalia mikäkin puolue istuu? Eiköhän jokaisella asioita seuraavalla ole edes auttavasti tiedossa, millaista politiikkaa puolueet ajavat. Kameratkin varmasti kääntyvät sen verran, että salin jokainen nurkka saadaan tarvittaessa kuviin ja uskon, että myös ääni kuuluu, jos sitä haluaa käyttää.

Ja miksi järjestyksen pitää ylipäänsä pysyä kaudesta toiseen samana? Eikö sitä voitaisi muuttaa aika ajoin?

Tässä yhteydessä voitaisiinkin palata edustaja Mäkelän esille nostamaan kiusaamiseen. Sinällään se oli nimittäin osuva, sillä sitä esiintyy usein myös toisaalla, missä istumajärjestykset puhuttavat tämän tästä.

Kyse on tietenkin peruskoulusta, tarkemmin sanottuna ala-asteesta.

Siellä istumajärjestyksestä eivät päätä kinastelevat oppilaat. Ei tietenkään, sillä sehän on selvää, ettei Elias halua istua Venlan kanssa samassa ryhmässä, eikä Aleksi Aadan.

Niinpä päätöksen tekee yksi auktoriteetti, tässä tapauksessa opettaja. Järjestys ei kuitenkaan pysy koko ajan samana, vaan sitä vaihdetaan – joskus useammankin kerran lukukaudessa.

Mietinkin, että olisiko ala-asteiden käytäntöä voinut soveltaa myös tässä tapauksessa? Keskustelun tasossa käytiin nimittäin jo lähellä.

Kirjoittaja on Aamupostin toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 2. Talous: Sako Oy kehittää uusia kivääreitä tarkka-ampujille ja tukiampujille – aiesopimus Puolustusvoimien kanssa sai nimet alle maanantaina
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Keusoten alueella seitsemän uutta tartuntaa – Hyvinkään koronatapaukset eivät lisääntyneet maanantaina
 5. Nuorille on sittenkin kesätöitä Janakkalan kunnan palkkalistoilla – jyrkkä päätös peruttiin, koska koronalomautuksia ei tule
 6. Ei enää uusia koronatartuntoja Hyvinkäällä – Keusoten alueella 255 parantunutta
 7. Saana Kujalalle kutsu maajoukkueleirille – myös Elias Leskinen sai kutsun
 8. Hyvinkään seurakunta etsii asukkaita Rauhannummen hautausmaalle – vuokralainen saa kodin kappelin naapurista
 9. Suomessa on alkuvuonna kuollut vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin
 10. Riihimäki avaa uimahallin kesäksi – Ulkouimala pysyy kiinni, mutta uimarannoille pääsee jo ensi viikolla
 11. Riihimäelle aukeaa uusi jääkiekon harjoituskeskus – Ykkös Hockey Centerin perustaja: "Mahdollisuudet ammattilaisuraan kasvavat"
 12. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 13. Hyvinkään romahtanut talous sai synninpäästön – Etäkokousta istunut valtuusto empii nyt investointeja
 14. Innokkaiden ruuanlaittajien kädenjälki näkyy uudessa K-Market Ukko-Pekassa – kauppias: "Haluamme, että kaupasta löytyisi aina jotain uutta ja jännittävää"
 15. Maastopalon savut haittaavat liikennettä valtatiellä 13 Äänekoskella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.