Historiallisen suuressa maakunnanvaihtamispäätöksessä on kyse riihimäkeläisten hyvinvointipalveluista

Lukijalta

Joulukuun alussa on Riihimäellä päätöksen teossa historiallisen suuri asia: jatkammeko Kanta-Hämeessä vai siirrymmekö osaksi jättimäisen suurta Uuttamaata. Asian tiimoilta on tehty kaksi laajaa, kallistakin selvitystä, joiden pohjalta päätökset asiassa pitää tehdä. Selvitykset vahvistavat näkemystä, ettei maakunnan vaihtamisella saavuteta riihimäkeläisen kannalta mitään positiivista. Riihimäen seudun Vasemmistoliitto kannattaa Kanta-Hämeessä pysymistä ja Kanta-Hämeen kuntien yhteistyön tiivistämistä.

Yhteistyö Hyvinkään, Kuuma-kuntien, pääkaupunkisedun ja kasvukäytävän kuntien kanssa ei ole maakunnasta kiinni. Maakuntaa vaihtamalla Riihimäki ei siirry kartalla metriäkään lähemmäs Helsinkiä. Ihmiset pendelöivät työmatkansa etelän suuntaan juuri niin jouhevasti, miten Riihimäki itse luo siihen mahdollisuudet. Katsomme, että tässä asiassa on kyse enemmänkin Riihimäen sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuudesta.

Olemmeko tiivis osa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä ja TAYS-erityisvastuualuetta? Rakennammeko yhdessä muiden Kanta-Hämeen kuntien kanssa yhteistä maakunnallista perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden integraatiota, jonka valmistelu pohjaa hallitusohjelman kirjauksiin 18 itsenäisestä maakunnasta? Vai hyppäämmekö suuren, joidenkin asiantuntijoiden mukaan jopa liian suuren, HUS:n helmaan?

HUS keskittää voimakkaasti toimintojaan Helsinkiin. Jättimäisen Meilahden kampuksen alueelle on jo noussut ja edelleen nousee valtavia sairaalakomplekseja. Juuri julkaistu päätös Laakson sairaalan lähes miljardin maksavasta uudesta sairaalasta kasvattaa HUS:n lähivuosien investointeja 1,5 miljardiin euroon.

Nämä lankeavat jäsenkuntien maksettavaksi, vaikka me emme kyseisten sairaaloiden palveluita käyttäisikään. Onkin hyvin todennäköistä, että jäsenkuntien maksuosuudet tulevat HUS-alueella tulevaisuudessa kasvamaan rajusti.

Riihimäen vaikutusmahdollisuudet Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä ovat paremmat kuin valtavassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Kanta-Hämeen uuden Assi-sairaalan tulevaisuudesta ei tällä hetkellä ole tarkkaa tietoa. Varmaa on vain se, että uuden rakentaminen on halvempaa kuin vanhan korjaus. TAYS-erityisvastuualue on aloittanut etujoukoissa yhteistyön kaikkien alueensa sairaanhoitopiirien kanssa ja tämän tuloksena on Tähtisairaala-hankkeen suunnittelu jo pitkällä. Riihimäen sairaala on yksi tähti tässä hankkeessa. Samanlaista yhteistyötä on nyt aloitettu myös Kuopion ja Oulun yliopistosairaaloiden erityisvastuualueilla. HUS sen sijaan keskittää toimintaansa Helsinkiin, vaikka HYKS-erityisvastuualue käsittää myös Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan sekä Kymenlaakson.

Päijät-Häme vaihtoi vuonna 2018 alusta TAYS-erityisvastuualueelta HYKS-erityisvastuualueelle. Vaativan erikoissairaanhoidon kustannukset nousivat Päijät-Hämeessä yli neljä miljoonaa euroa vuodessa. Hyvinkäällä erikoissairaanhoidon kustannukset ylittivät 7,5 miljoonalla budjetoidun vuonna 2019. Potilastietojärjestelmä Apotti on törmännyt suuriin vaikeuksiin, sen kustannukset ovat nousseet ja nousevat jatkuvasti.

Miten käy Riihimäen asukkaiden lähipalveluiden? Tällä hetkellä KHSHP tuottaa Riihimäellä todella runsaasti erikoissairaanhoidon palveluita. Onko HUS:lla halua tähän, kun Hyvinkään sairaala sijaitsee vain 16 kilometrin päässä. Miten käy työpaikoille Riihimäellä? Perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden osalta OmaHäme on tehnyt mittavat suunnitelmat maakunnallisen sote-integraation osalta jo viime hallituskauden aikana.

Kanta-Hämeessä jo tehty ja edelleen työn alla oleva valmistelutyö maakunnallisen sote-yhteistyön osalta on täysin linjassa hallitusohjelman kanssa. Tähän valmisteluun on Riihimäenkin sitouduttava ja oltava kantava ääni integraatiota pohdittaessa. Keusote on rakentanut kuuden Keski-Uudenmaan kunnan ympärille kuntayhtymän, missä kaikki perustason palvelut tuotetaan kuntayhtymässä. Tämän hetken tietojen mukaan tämä tänä vuonna toimintansa aloittanut yhtymä joutuu jo heti toisena vuotenaan sopeuttamaan toimintamenojaan 26 miljoonalla eurolla.

Onko siis järkevää hypätä valmiiksi talousvaikeuksissa olevaan kuntayhtymään? Vai pitäisikö osallistua tiiviisti uuden maakunnallisen soten valmisteluun – samalla oltaisiin mukana turvaamassa Riihimäen lähipalvelut ja työpaikat.

Riihimäen seudun Vasemmistoliitto arvioi, että Valtioneuvosto ei tule antamaan lupaa maakunnan vaihtamiseen. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta nykyisen maakuntajaon pohjalta. Mielestämme Riihimäen on nyt suunnattava katseensa Kanta-Hämeen sote-valmisteluun ja osallistuttava Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja maakunnan kehitystyöhön, mikä on jo hyvällä uralla.

Meillä jokaisella on omakohtaisia kokemuksia niin Uudeltamaalta kuin Kanta-Hämeestä ja helposti ajatellaan asiaa näiden kokemusten pohjalta.

Tämä päätös on kuitenkin tehtävä järki-, ei tunnesyistä. Siksi Kanta-Häme.

Juha Hiltunen, Erja Hirviniemi, Rauli Hirviniemi, Matti Liimatainen, Aino-Kaisa Pekonen, Sami Rauhala, Riitta Romu, Pilvi Uuttu ja Anne Immonen

Riihimäen Seudun Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tv:t, pelit ja pakastimet myyneet erityisen hyvin alkuvuonna Hyvinkäällä ja Riihimäellä – "Keväällä huomasi, että ihmiset panostavat kotiin"
 2. Koulut pyörähtivät Hausjärvellä käyntiin innostuneissa merkeissä – "Lapset tervehtivät iloisesti toisiaan heti aamusta"
 3. Parkkilupien jako alkanut Riihimäellä – Lupa tulee uusia syyskuun 1. päivään mennessä
 4. Läntinen koulualue yhä kipukohtana Riihimäellä – monitoimitalon sisällöstä muutosesitys – kuntalaiskysely tulossa palveluverkkouudistuksesta
 5. Hyvinkään liikenteessä jatketaan ainakin kesäaikatauluilla ainakin syykuun alkuun – "Talviaikatauluun siirtymistä harkitaan koronatilanteen ja matkustajamäärien kehittymisen mukaan"
 6. Pesäpallon päähän saanut Haimi näki katsomosta, kun Koplan Lammila otti debyyttivoittonsa viuhka kädessä – "Koitin olla sotkematta poikien peliä"
 7. Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tuntevat ihmiset päästettiin ääneen pariskunnasta kertovassa kirjassa
 8. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 9. Harrastukset: Sellon möreä ääni lumosi pienen Ruusu Heikkilän ja 5-vuotiaana hän soittaa jo vibraattokappaleita – Milloin on sopiva ikä aloittaa musiikkiharrastus?
 10. Tahkon tytöille täysi pistepotti kotona – sarjan päätöskierros pelataan ensi viikolla
 11. Riihimäen kansallisten tennismestaruudet Tampereelle ja Kouvolaan – turnaus sai postitiivista palautetta
 12. Markku "Crazy Mike" Uuskoski: Jämsä-rallissa toteutui hyvä fiilis
 13. Atalanta Italian ainoa toivo – PSG siipirikkona Mestarien liigan puolivälierään
 14. Tahko päätti poikien Superpesiksen runkosarjan vierasvoittoon – hyvinkääläiset lähtevät pudotuspeleihin lohkoykkösenä
 15. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 2. Riihimäkeläisille kysely tulevasta palveluverkosta – Ohjausryhmän ehdotuksissa koulujen määrät vaihtelevat
 3. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 4. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 5. Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa
 6. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 7. Parkkilupien jako alkanut Riihimäellä – Lupa tulee uusia syyskuun 1. päivään mennessä
 8. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 9. Olli Mustonen tuo Beethovenin Hausjärven kirkkoon – Pianisti kehuu kotikirkkonsa soveltuvuutta pianoresitaaleihin
 10. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 11. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 12. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 13. Hyvinkään Haapasaarentiellä valunut polttoöljyä maastoon – Saastunutta maata kaivetaan parhaillaan ylös
 14. Hyvinkään liikenteessä jatketaan ainakin kesäaikatauluilla ainakin syykuun alkuun – "Talviaikatauluun siirtymistä harkitaan koronatilanteen ja matkustajamäärien kehittymisen mukaan"
 15. Koulutoimet odottavat THL:n linjauksia kasvosuojainten käyttämisestä – "Tällä hetkellä ohjeistuksemme on, että suojainta saa halutessaan käyttää"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.