Lähikoulut määriteltiin Riihimäellä normaalin ohjeistuksen mukaan

Lukijalta

Jussi Kuittinen (AP 20.2.2020) käsitteli mielipidekirjoituksessaan oppilaaksiottoa ja Riihimäen kaupungin palveluverkkoa. Kuittisen mukaan kouluverkon uudistukset ovat jääneet Riihimäellä hoitamatta ja niitä ei ole tehty ennakoiden. Tämä ei pidä paikkaansa. Riihimäellä kouluverkkoa on tarkasteltu kolmen vuoden välein ja sen pohjalla olevia oppilasennusteita vuosittain.

Nykyinen päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelma on päätetty sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa kesäkuussa 2016. Oppilasennuste perustui 0,2 prosentin väestön kasvuun. Tuolloin kukaan ei voinut kuvitella, että vuonna 2014 alkanut syntyvyyden lasku asettuu vuosiksi poikkeuksellisen alhaiselle tasolle. Syntyvyyden lasku on yllättänyt Suomessa kaikki tahot.

Uuden tilanteen vuoksi kaupunkikehityslautakunta tilasi viime keväänä vuoteen 2040 ulottuvan palveluverkkoselvityksen. Saman vuoden kesällä opetustoimi laski uudet oppilasennusteet koulualueittain. Palveluverkkoselvitys valmistui tänä vuonna näiden laskelmien pohjalta. Kaupunginhallitus jätti verkkoa koskevan asian pöydälle. Riihimäen kouluja ja päiväkoteja koskeva uudesta palveluverkosta ei ole vielä päätöstä. Palveluverkkoselvitys ei ole vaikuttanut ensi syksynä koulunsa aloittavien ekaluokkalaisten koulupaikkoihin.

Lapsen oikeudesta perusopetukseen säädetään Suomen perustuslaissa, perusopetuslaissa ja perusopetusasetuksessa. Riihimäellä kaupunginvaltuusto päättää kaupunginhallituksen esityksestä opetuksen määrärahoista. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää kouluverkosta sekä oppilaaksioton perusteista ja sivistysjohtaja vastaa näiden päätösten toimeenpanosta. Oppilaaksiottopäätökset tekevät opetuspäällikkö ja rehtorit.

Perusopetuslain mukainen lähikoulu on määritelty epäselvästi. Kuntaliiton verkkosivuilla todetaan, että oppilaan ”asuinkunta osoittaa oppivelvolliselle koulupaikan ns. lähikoulussa. Lähikoulu ei ole välttämättä fyysisesti lähin koulu. Oppivelvollinen voi pyrkiä myös muuhun kuin kunnan osoittamaan kouluun, mutta subjektiivista oikeutta päästä tähän kouluun hänellä ei ole.”

Oppilaaksiottoasiassa laillisuusvalvontaa tekevä aluehallintovirasto todennut, että lähikoulu ei aina ole lähin koulu. Aluehallintoviraston mukaan koulumatkan tulee olla ”mahdollisimman lyhyt ja turvallinen, mutta ei välttämättä lyhin ja turvallisin”. Lähikoulu määräytyy väestörekisteriin merkityn virallisen asuinpaikan mukaan. Lähikoulu on jokin oppilasalueen/lähialueen kouluista. Lähikouluksi ei siis Riihimäelläkään aina osoiteta maantieteellisesti lähintä koulua.

Riihimäen lähikoulupaikat jaetaan koulutuslautakunnan vuonna 2005 hyväksymien oppilaaksioton periaatteiden ja kriteerien pohjalta. Siten Riihimäellä on useita ns. harmaita alueita, joista voidaan osoittaa oppilaita kahteen tai kolmeen eri kouluun. Nämä alueet ovat nähtävissä kaupungin verkkosivuilla.

Aiempien vuosien tapaan Pohjoisen alueen ekaluokkalaisista muodostuu tänä syksynä viisi alkavaa perusopetusryhmää eli luokkaa. Niistä kaksi sijoittuu Pohjoiselle koululle, kaksi Uramon koululle ja yksi Haapahuhdan koululle. Koulujen yhteisillä alueilla asuville lapsille on osoitettu paikka kriteerien mukaisesti ja kriteerien määrittelemässä järjestyksessä.

Kriteerit noudattamisjärjestyksessä:

- Opetusryhmäkoot eri koulujen välillä pyritään muodostamaan mahdollisimman tasaisiksi. Tänä vuonna ensisijaisten päätösten jälkeen ryhmissä on 19–25 oppilasta.

- Oppilaan ei tarvitse kulkea lähimmän koulun ohi.

- Saman perheen lapset sijoitetaan samaan kouluun.

- Saman asuntoalueen lapset sijoitetaan samaan kouluun.

- Oppilaan käymän esiopetusryhmän mukaan.

- Mikäli koululla ilmenee tulevien ensimmäisten luokkien vuoksi tilanahtautta, siirtyy 6. luokka vastaanottavaan kouluun. Riihimäellä kaikki kuudennet luokat ovat jo nyt yläkoulujen yhteydessä.

- Joku muu painava kriteeri.

Pohjoisen alueen kaikilla oppilailla on huomioitu kriteereistä kolme: se, ettei koulumatka mene lähimmän koulun ohi, sisarusperuste ja se, että alueen muut lapset on sijoitettu samaan kouluun. Yhteydenottojen perusteella kaikilla kolmella Riihimäen alueella on muutamia huoltajia, jotka ovat tyytymättömiä lapsensa ensisijaiseen koulupaikkaan.

Mikäli ensisijainen koulupaikka ei vastaa huoltajien odotuksia, voivat huoltajat hakea lapselleen toissijaista koulupaikkaa. Torstaiaamuun mennessä toissijaisia hakemuksia oli tullut koko kaupungin alueelta 13. Lukumäärä ei poikkea aiempien vuosien vastaavista luvuista. Toissijainen koulupaikkahaku jatkuu 1. maaliskuuta asti. Usein toissijainen haku on mahdollistanut koulupaikan saamisen huoltajan haluamasta koulusta.

Esa Santakallio

sivistysjohtaja

Riihimäen kaupunki

Virve Jämsen

opetuspäällikkö

Riihimäen kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 9. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 10. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 11. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"
 15. Viro sallii suomalaisten saapumisen ilman karanteenia kesäkuun alusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.