Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Käpälämäen perheretki tarjosi monenlaista ihmeteltävää

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen vetämä torstaikävelyretki to 30.6. suuntautui Käpälämäkeen. Retki oli suunnattu perheille, joten suunnittelussa oli otettu monin tavoin pienemmätkin retkeläiset huomioon. Vetäjinä toimivat Tarja Heikkonen ja Tanja Siimessalmi.

Käpälämäen perheretkellä

Retkellä tehtiin mm. luontotaideteoksia. Kuva: Tarja Heikkonen

Kokoontuminen oli lasimuseon parkkipaikalle, johon kerääntyi noin 20 hengen porukka. Myös lapsia oli joukossa mukava määrä. Museolta suunnattiin 130-tien yli metsään.

Ensimmäinen pydähdys tehtiin lehtipuita kasvavalla alueella, jossa retkiläisiä pyydettiin keräämään lähiympäristöstä eri puiden lehtiä ja tuomaan niitä valkoiselle maahan levitetylle kankaalle. Saalista tutkittiin yhdessä ja puiden lehtiä pyrittiin tunnistamaan. Tuttujen pihlajan ja koivun nimet löytyivätkin helposti.

Retki jatkui kohti Käpälämäen porttia eli keskelle polkua kaatunutta suurta kuusta kohti. Puun rungolta löytyi mielenkiintoisia syötyjä käpyjä. Tässä oli hyvä hetki keskustella oravista hetken verran. Mukana vieraili myös pehmo-orava Olli. Pysäkillä oli lisäksi pähkinätarjoilu, joka innostutti etenkin pienemmät retkeläiset maistelemaan oravien herkkua.

Käpälämäki on kaunis ja maastoltaan vaihteleva retkikohde. Taukopaikalla mm. oli nähtävillä sekä suota tupasvilloineen että jylhää kuusikkoa. Tauon aikana oli mahdollisuus syödä eväitä, etsiä lähiluonnosta kaunis kohta ja kehystää se luonnonmateriaaleilla luontotaideteokseksi sekä toimia etsivänä ja etsiä ympäristöstä etsintäkorttien määräämiä asioita.

Käpälämäellä perheretkellä

Rerkieväitä nautittiin luonnon tarjoamalla penkillä. Kuva: Tarja Heikkonen

Tauon loppupuolella ihailimme oivaltavia taideteoksia, joita olivat mm. puun rungon alta löytynyt salaperäinen kolo, pieni vihreä kasvi keskellä hiekkarinnettä ja kaunis sammaloitunut kivi. Matkan jatkuessa ohitimme hevosmuurahaisten kerrostalon eli korkean haljenneen kannon, jonka sisällä risteili jos jonkinlaisia polkuja ja uria.

Seuraavana haasteena oli jyrkkä rinne, jonka kiipeäminen oli monille lapsista mieluisa haaste. Aikuiset pysähtyivät puoliväliin ihastelemaan viehättävää vanamoiden kukintaa. Loppuretki kuljettiin lehtimetsämäistä osuutta, jossa oli aikaa omiin havaintoihin ja maaston tutkailuun. Parasta palautetta puolentoistatunnin retken jälkeen olivat lasten kommentit ” Ei kai tää vielä loppunut?” ja Äiti, kierretäänkö lenkki vielä toisen kerran?”.

Retkeily on mukavaa perheiden yhteistä aikaa luonnosta nauttien ja sen pieniä mielenkiintoisia ihmeitä tutkien.

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan ympäristön-suojelupiiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. Kotisivun osoite http://www.rsly.net/

Uusimmat mielipiteet