Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Metsän tien pää, onko sitä?

Aamupostissa oli tänään otsikolla “Asukkkaat vastustavat Oitin hakkuita” juttu Oitin Valun alueen lähimetsästä. Jutun taustatekstinä on ollut yhdistyksen tänään virallisesti julkaistu kannanotto aiheesta.

Tekstistä oli nostettu täydellistä metsän väärinymmärrystä ilmaiseva lausahdus, joka pääsee metsän omistavan Riihimäen seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Seppo Runsamon suusta: “Kyseessä on tiensä päässä olevaa metsää, sille pitää tehdä jotakin”.

Siis tiensä päässä? Olen itse kulkenut satoja vuosia vanhoissa metsissä ja nähnyt kulkemissani metsissä samaan aikaan kaikkia eri metsän sukkessiovaiheen metsätyyppejä. En ole nähnyt yhtäkään metsää tiensä päässä enkä pysty ymmärtämään mitä muuta ilmaisulla tarkoitetaan kuin, että metsä on (teho)metsätalouden näkökulmasta hakkuukypsää metsää.

Vanhat metsät eivät ole koskaan tiensä päässä, vaan alkavat vasta elämään monimuotoisesti vanhetessaan. Miten metsästä voi tulla edes vanhaa metsää, jos sille asetetaan tien pää jo paljoa aiemmin metsätaloudellisesta näkökulmasta?

On selvää, että tällaiset metsätalouden puheesta tutut lausahdukset ilmaisevat täydellistä metsän väärinymmärrystä. Harmillista on, että mielikuva on niin vahva ja vuosikymmeniä toistettu, että moni ulkopuolinen saattaa jopa uskoa, että metsällä voi tulla vastaan tiensä pää.

Ehdottoman tien pään muodostaa ainoastaan moto ja metsäkone.

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan ympäristön-suojelupiiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. Kotisivun osoite http://www.rsly.net/

Uusimmat mielipiteet