Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Myyränpopsijoilla on purtavaa

Kun pönttöreissuilla katselee peltojen, ojanvarsien ja muiden avomaiden lumen alta paljastunutta maaperää näkee joka puolella myyrän koloja. Paksu lumikerros antoi myyrille talven ajaksi hyvän suojan petoja vastaan ja näin kanta on päässyt rauhassa kasvamaan. Maan- ja erityisesti hakkuuaukeiden taimikkojen omistajien kannalta myyrät eivät hurraamista aiheuta, mutta pöllöjen ja esimerkiksi tuulihaukkojen kannalta ravintotilanne on hyvä ja se tietää pesintöjä. Tämä on tietenkin edellisillekin ilon aihe.

Peltomyyrä kurkistaa kolostaan. Kuva: Petri Mäkelä

Edellisvuoteen verrattuna tuulihaukkojen pesinnät ovat paljon aikaisemmassa. Monella pesällä tuulihaukat ovat olleet jo jonkun aikaa ja muutamalla pesällä ensimmäiset munatkin on munittu. Kun vein muutama päivä sitten vielä yhden pöntön varattuna olleen ladon seinään, vilisi heinikossa joukko peltomyyriä karkuun. Seuraavana päivänä pöntössä oli jo lintu.

Tuulihaukkojen pesintöjen suhteen odotukset ovat korkealla, mutta eräs tulevaisuuden uhkatekijä näidenkin kohdalla on taas muistuttanut itsestään. Peräti kolme latoa oli hävinnyt talven aikana ja pöntöt pönttöpaikkoineen niiden mukana. Latokulttuuri alkaa olla katoavaa kulttuuriperintöä ja monet jäljelle jääneetkin ladot ovat varsin ränsistyneitä.

Lehtopöllöjen kohdalla pesintöjä on paljon odotettua vähemmän. Monella ns. varmalla reviirillä ei ole näkynyt merkkiäkään lehtopöllöistä. Sen sijaan viirun pesiä on paljastunut ilahduttavan paljon tällä alueella. Oman rengastusurani aikana mennään selvästi ennätyslukemissa, vaikka vieläkään määrä ei ole niin suuri kuin se voisi alueella olla.

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan ympäristön-suojelupiiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. Kotisivun osoite http://www.rsly.net/

Uusimmat mielipiteet